Boleslavský brankář Petr Pižanowski je žižkovským rekordmanem
Klub

Boleslavský brankář Petr Pižanowski je žižkovským rekordmanem

Redakce

Nový ročník I. Gambrinus ligy začíná v prvním srpnovém víkendu. Utkání FK Mladá Boleslav - FK Viktoria Žižkov se hraje v neděli 5. srpna od 20,15 hodin. „Bude to důležitý zápas, na začátku sezóny nebude žádné mužstvo chtít prohrát," odhaduje tuhý boj o ligové body brankář Petr Pižanowski, který je jedním z letních nováčků v boleslavském kádru. Ve své bohaté brankářské kariéře nejvíce zápasů odchytal právě ve Viktorii Žižkov, ale tuto neděli bude jeho přízeň na straně Mladé Boleslavi.
Bolka TV uvádí video pozvánku Petra Pižanowského na ligovou premiéru FK Mladá Boleslav - FK Viktoria Žižkov.

V ligové premiéře očekává Pižanowski ze začátku utkání spíše taktický boj. „Boleslav bude hrát na vítězství a Viktorka by asi byla spokojená s bodem," naznačil zkušený brankář rozdílnost v ambicích soupeřů.
Přestože Viktoria Žižkov je letos prvoligovým nováčkem, historicky patří k nejslavnějším českým klubům s mnohaletým působením v nejvyšší soutěži. Její všeobecně známý dres se svislými bílými a červenými pruhy užívá od počátku svého založení a spolu se sešívaným dresem pražské Slavie patří k nejstarším klubovým symbolům v českém fotbalu. V první polovině 20. století, přesněji v době mezi dvěma světovými válkami, patřila Viktoria Žižkov spolu se Spartou a Slavií ke špičce české ligy a v roce 1928 získala svůj jediný mistrovský titul.
Později na velmi dlouhé období (1947 - 1993) prvoligovou scénu opustila a hrála nižší soutěže. Mezi elitu se na deset let vrátila v roce 1994. Když v červnu 2004 Viktoria Žižkov z první ligy padala, Mladá Boleslav vyhrála druhou ligu a postupovala spolu s Drnovicemi do první. Letos se po třech ročnících vrací.
Mezi spoustou rekordních údajů žižkovské ligové statistiky je zapsána i nejdelší klubová série jednoho brankáře bez inkasovaného gólu. V ročníku 2001/02 trvala 455 minut a patří Petru Pižanowskému, který od letošního léta působí v Mladé Boleslavi. „Na působení ve Viktorce vzpomínám jenom v tom dobrém," přiznal čtyřiatřicetiletý gólman, i když ne všechny jeho žižkovské dny byly radostné, neboť po čtyřech velmi úspěšných sezónách zažil s Viktorii Žižkov pád do druhé ligy.

Fanshop banner