Jaromír Šeterle věří, že budeme silnější
Klub

Jaromír Šeterle věří, že budeme silnější

Redakce

Ve třech uplynulých mistrovských ročnících se Mladá Boleslav umístila na 14., 2. a 3. místě Gambrinus ligy. Podruhé se kvalifikovala do evropského poháru. Obdobný cíl má mužstvo i pro nastávající soutěžní ročník 2007/08. Nic na tom nemění změna hlavního trenér a letní přesuny v hráčském kádru. Protože ze základní sestavy odešli tři fotbalisté, ale více než dvojnásobný počet přišel, nabízí se otázka, zda bude Mladá Boleslav silnější než byla dosud? Generální ředitel klubu Jaromír Šeterle se domnívá, že ano.

„Je potřeba si však uvědomit, že nezáleží jenom na kvalitě jednotlivých hráčů. Podstatná je rovněž jejich trénovanost, neboť k nám přišli v rozdílném kondičním stavu. Také bude důležité, jak si hráči vyhoví přímo na hřišti a jak rychle se vyladí týmová souhra. Příchod nových hráčů vždy přinese krátkodobé problémy v herním projevu, přesto se domnívám, že letní transfery současné boleslavské mužstvo zkvalitnily. Myslím si, že budeme silnější, než v uplynulé sezóně."

Jak a podle čeho se rozhodujete, kdo z Mladé Boleslavi odejde a kdo naopak přijde?

„Základní princip je stejný ve všech fotbalových klubech, kde dbají o sportovní i ekonomické reprodukci týmu i celého klubu. V českých podmínkách sponzoři a partneři zajistí jen část celkového finančního rozpočtu. To znamená, že z hráčských přestupů získané peníze se z části spotřebují na vlastní činnost a jenom zbylá část na posily. Poměr ve kterém se dělí prostředky získané z přestupů do vlastní činnosti, nebo-li do režie, a do nových přestupů potom zásadním způsobem ovlivňuje transferovou politiku klubu. A zároveň platí, že do přestupů vložené finanční prostředky se musí v určitém časovém období minimálně vrátit. Jenom tak klub docílí sportovní reprodukce, kdy za hráče, kteří služebně zestárli nebo se neuplatnili podle očekávání, můžou přijít hráči noví a s nadějí, že z nich vyrostou nové opory týmu."

Jak to konkrétně vypadá v boleslavském klubu?

„My se snažíme, aby prakticky všechny prostředky, které získáme z prodeje hráčů, šli zpět do posílení mužstva. Z tohoto pohledu je tedy důležité, aby i prodej hráče byl uskutečněn ve vhodném okamžiku, získané finance byly co největší, aby byla umožněna co možná nejkvalitnější obnova stávajícího hráčského kádru. Protože bereme i hráče hodně mladé i z nižších soutěží, je třeba počítat s tím, že ne každý přestup splní očekávání. Na začátku dnes už šestiletého působení současného vedení boleslavském klubu, kdy jsme ligový kádr teprve tvořili, odešli i někteří mladší hráči. Například Roman Bednář do zahraničí. Ovšem za peníze získané jeho přestupem přišlo do Mladé Boleslavi pět jiných hráčů, mimo jiné Kulič a Holub, kteří bezesporu zkvalitnili kádr. Dnes na transferovou listinu dáváme převážně hráče, kteří v Mladé Boleslavi mají už něco za sebou a svoji roli v našem klubu splnili. Zároveň vnímáme osobnost hráče, který fotbalem živí sebe, případně i rodinu a má tudíž enormní zájem, byť na sklonku své sportovní kariéry, vydělat si v zahraničí finanční prostředky mnohonásobně převyšující možnosti v Česku. Proto jsme letos plánovaně umožnili přestup do ciziny třicátníkům Peckovi a Palátovi, kteří v boleslavském klubu hráli tři mistrovské sezóny. Stejně tak plánovaným přestupem byl i odchod Abrahama, na čemž jsme se s hráčem dohodli při jeho příchodu. Jinou kapitolou by byla případná zcela mimořádná nabídka ze zahraničí za některého našeho hráče. Ta však zatím nepřišla, aspoň ne podle našich představ. A hráči, kteří letos v létě do Mladé Boleslavi přišli, jsou vesměs perspektivní fotbalisté ve velmi dobrém věkovém spektru počínaje devatenáctiletým Řezníčkem přes Hrdličku, Táborského, Vaněčka až po osmadvacetileté Voříška a Kalinu. Výjimkou byla jen výměna zkušených gólmanů v obdobné věkové kategorii, když Kučeru nahradil Pižanowski."

Jak jste spokojený s produkcí fotbalistů z vlastní mládežnické líhně pro první ligu?

„Před šesti lety byl stav mládežnického úseku podobně jako dospělého áčka negativně ovlivněný neutěšenou finanční situací celého klubu. Jestliže pro ligový fotbal potřebujeme alespoň dvacetiletého hráče, trvá jeho výchova od žákovských let nejméně deset let. Přesto se v současné době už podařilo některé hráče z vlastního mládežnického úseku zapracovat do ligového áčka. Platí to například o brankáři Šedovi a hráčích Kyselovi, Brunclíkovi, Fabiánovi a nejčerstvěji se velmi dobře ukazuje Michal Sedláček. Také je třeba zdůraznit, že i dnešní kapitán mužstva a český reprezentant Marek Matějovský je odchovancem Mladé Boleslavi. Výchovu mládeže a do ní vkládané finanční prostředky považuji za efektivní, když se každý rok alespoň jeden hráč dostane do dvaadvacetičlenného ligového kádru. A to je reálná představa, když má Mladá Boleslav v každé věkové kategorii zastoupení v českém reprezentačním výběru."

Fanshop banner