Obránce Palát odletěl daleko na východ
Klub

Obránce Palát odletěl daleko na východ

Redakce

Třicetiletý řízný bek Marián Palát přestoupil z FK Mladá Boleslav do ruského FK Luč-Energija Vladivostok, který je v aktuální šestnáctičlenné ruské lize na třinácté příčce. V týmu od letošní zimy působí exliberecký brankář Marek Čech. S vedením vladivostockého klubu se Marián Palát dohodl na tříletém kontraktu. A tak v době, kdy se jeho dosavadní boleslavští spoluhráči vraceli autobusem z rakouského soustředění, Palát si zabalil osobní věci i fotbalovou bagáž a odletěl na daleký východ.

Palát začal s fotbalem v Bystřici pod Hostýnem, odkud putoval přes Duklu Hranice, Přerov a Poštornou do prvoligových Bohemians Praha, ze kterých odešel na roční hostování do Českých Budějovic. Do Bohemians se vrátil v létě 2002, ale záhy zamířil do druholigových Pardubic. Tady si ho vyhlédla Mladá Boleslav, v té době prvoligový nováček, do které v srpnu 2004 přestoupil.
Za tři roky si v boleslavském dresu vydobyl postavení v základní sestavě. K předchozím osmi prvoligovým startům za Bohemians přidal 72 zápasů a v nich sedm gólů jako hráč Mladé Boleslavi. Nastupoval převážně na kraji obranné formace.
Také v novém působišti s Palátem počítají na kraj obrany. „Nabídka z Vladivostoku mě docela překvapila a všechno s mým přestupem se seběhlo rychle," přiznal řízný bek. „V boleslavském dresu a s boleslavskými fandy jsem prožil krásné tři roky, ve kterých jsem si splnil klukovský sen hrát první ligu a evropské poháry. Nyní využívám nečekané příležitosti zkusit si zahraniční angažmá."
Sportovní ředitel boleslavského klubu Zdeněk Kudela zdůraznil, že pro Paláta, jenž boleslavskému fotbalu hodně odevzdal, je angažmá v ruské první lize obrovskou šancí. „Zájem o naše hráče je také ocenění práce celého klubu," dodal Kudela.
Měsíc po oslavách třicátých narozenin začal oprašovat školní vědomosti o ruštině. „Určitě mám lepší základy ve znalosti ruského než anglického jazyka," prohlásil Palát, který se k týmu FK Luč-Energija Vladivostok připojil v Moskvě, kde v tomto období pobývá na báze.

Fanshop banner