Představujeme nedělního soupeře VfL Wolfsburg
Klub

Představujeme nedělního soupeře VfL Wolfsburg

Redakce

Utkáním FK Mladá Boleslav - VfL Wolfsburg v neděli 22. července od 17 hodin si mladoboleslavští fotbaloví příznivci připomenou 105 let existence místního fotbalu. Zároveň je důležitou prověrkou před zahájením tuzemské Gambrinus ligy. Podobně se pro VfL Wolfsburg blíží úvod Bundesligy, která začíná druhý srpnový víkend. Konfrontace s boleslavským fotbalem je pro Wolfsburg podobně závažným herním testem, jako utkání o týden později (27.7 od 19 hod.), kdy v domácí Volkswagen aréně s kapacitou třiceti tisíc sedadel hostí AJ Auxerre.
Vstupenky na mezinárodní utkání FK Mladá Boleslav - VfL Wolfsburg v ceně 50,-Kč prodává boleslavský fanshop v Havlíčkově ulici (děti a důchodci mají vstup zdarma).


VfL Wolfsburg začal letní přípravu kanonádou proti amatérskému TSV Heiligendorf 12:0. Potom prohrál na hřišti v Klagenfurtu s maďarským MTK Budapest 1:2, porazil druholigový německý klub 1860 München 5:1 a v Záhřebu podlehl NK Dinamo Zagreb 1:2. V hannoverské AWD Areně se radoval ze dvou vítězství ve Sparkassen Supercupu. Postupně porazil VfL Osnabrück 3:2 a Eintracht Braunschwieg 1:0.

Hráčský kádr VfL Wolfsburg tvoří (za jmény jsou uvedená čísla dresů z klubové soupisky pro Bundesligu) brankáři Jentzsch (1), Lenz (12), Platins (21), obránci Quiroga (2), Van der Heyden (3), Madlung (17), Costa (5), Möhrle (16), Lamprecht (15), Reither (20), Alex (22), Stegmayer (23), středopolaři Baier (8), Thiam (27), Krzynówek (10), Makiadi (18), Dejagah (24), Evljuskin (26), Rama (30), útočníci Menseguez (7), Džeko (9), Boakye (13), Santana (14), Hill (28), Öztürk (31), Marcelino (32), Munteanu (19), Radu (29).

Jednatřicetiletý brankář Simon Jentzsch odchytal v Bundeslize již 226 utkání a tak o jeho zkušenostech i kvalitě není pochyb.
Třiadvacetiletý Argentinec Juan Carlos Menseguez přišel jako talent do Wolfsburgu ze slavného River Plate Buenos Aires již v roce 2003, ale v dosud odehraných 101 bundesligových utkání dal jenom čtyři góly.
To lepší mušku prokazuje polský jednatřicetiletý středopolař Jacek Krzynówek, který má na kontě 130 bundesligových utkání s 18 nastřílenými góly. Do Wolfsburgu, za který dosud odehrál 32 utkání, přišel teprve v loňském roce. Před tím působil v Bayeru 04 Leverkusen a v 1. FC Nürnberg.
Ghanský útočník Isaac Boakye přišel vloni z DSC Arminia Bielefeld, kde ve 35 zápasech dal 10 gólů, a za Wolfsburg ve 24 zápasech se trefil čtyřikrát.
Dvaatřicetiletý Brazilec Marcelino je ve Wolfsburgu teprve od letošního ledna a v sedmnácti zápasech stihnul pět gólů, ovšem více vypovídající je jeho celková bilance, podle které ve 172 ligových střetnutí nastřílel 70 gólů. Kopal za Santos FC, Sao Paulo FC, Olympique Marseille, Gremio Porto Alegre, Hertha BSC Berlín a Trabzonspor.

Z VfL Wolfsburg po nepovedené minulé sezóně odešli Hanke do Hannover 96, Klimowitz do Borussia Dortmund, Sarpei do Bayer 04 Leverkusen, Langkamp do DSC Arminia Bielefeld, Karhan do 1. FSV Mainz 05, Hofland do Feyenoord Rotterdam, Van der Leegte do PSV Eidhoven a Hoogendorp do ADO Den Haag.

Německý klub, jehož maskotem je vlk, v létě významně posílil ofenzívu dvěmi rumunskými a jedním bosenským střelcem.
Šestadvacetiletý Rumun Vlad Munteau nastřílel za FC Energie Cottbus, kam přišel z Dinama Bucurest, ve 33 zápasech 11 gólů, a jeho třicetiletý krajan Sergiu Radu také za FC Energie Cottbus ve 34 zápasech nastřílel 14 gólů.
Jednadvacetiletého Bosňana Edina Džeka koupil Wolfsburg za necelé čtyři miliony od FK Teplice, za které ve dvou mistrovských ročnících Gambrinus ligy odehrál 43 ligových utkání a dal v nich 16 gólů. Džeko byl vyhlášen nejlepším cizincem Gambrinus ligy v uplynulém ročníku 2006/07, kdy nastřílel 13 gólů a proháněl boleslavského střelce Luboše Pecku, který se v létě pro změnu přestěhoval do Aachenu.
Nový wolfsburgský trenér Felix Magath o Džekovi řekl, že je velkou nadějí pro budoucnost. A proto Wolfsburg splnil teplické finanční požadavky na rozdíl od jiných klubů z Německa, Nizozemska, Ruska a Španělska, které také po Džekovi toužily.
Při shánění posil však Magath nemyslel pouze na ofenzívu. Za čtyři miliony euro přivedl do obrany VfL Wolfsburg šestadvacetiletého Costu, jehož celé jméno zní Ricardo Miguel Moreira da Costa, z portugalského FC Porto. Do obrany přišel také Reither z SC Freiburg. Nováčky pro středovou formaci jsou Dejagah z Hertha BCS Berlin a Baier z TSV 1860 München.

Ne všechno v přestupových jednání Felixi Magathovi vyšlo. Německým žurnalistům přiznal, že se marně zajímal o Fabia Grossa, ale narazil údajně kvůli chabé reputaci klubu, ve kterém nyní působí. "Wolfsburg nemůže konkurovat Lyonu, musíme na tom zapracovat, abychom měli šanci tyto obchody v budoucnu uskutečnit."
Podobně se cítil slabším při přetahování s vicemistrem ze Schalke o devětadvacetiletého Argentince Juana Romana Riquelma, jenž patří Villarrealu, ovšem minulý půlrok hostoval v argentinském týmu Boca Juniors.

Fanshop banner