Přijede bundesligový WfL Wolfsburg
Klub

Přijede bundesligový WfL Wolfsburg

Redakce

Přátelské mezinárodní utkání FK Mladá Boleslav - VfL Wolfsburg se hraje v neděli 22. července od 17 hodin na Městském stadionu v Mladé Boleslavi. Pro oba týmy to bude významná prověrka výkonnosti, neboť do zahájení Gambrinus ligy budou zbývat dva a do začátku Bundesligy tři týdny. Boleslavští fandové si touto fotbalovou lahůdkou připomenou, že už je tomu 105 roků, co se v Mladé Boleslavi hraje fotbal.

Když se v Mladé Boleslavi oslavovalo sto let fotbalu, tak u toho také byli fotbalisté z Wolfsburgu. V létě 2002 utkání FK Mladá Boleslav - WfL Wolfsburg 2:2 sledovaly čtyři tisíce diváků. Tehdy byla Mladá Boleslav ještě druholigovým týmem.
Další vzájemný souboj Mladá Boleslav vyhrála a dokonce ve Wolfsburgu. To již byla v nejvyšší české lize. K přátelskému utkání do Německa jela 30. června 2005. Volkswagen Aréna s třiceti tisíci sedadly byla zaplněná zhruba z třetiny. Konečný výsledek střetnutí WfL Wolfsburg - FK Mladá Boleslav 2:3 byl pro boleslavské hráče velkým povzbuzením a předznamenáním úspěšného ročníku 2005/06, ne jehož konci se pojizerský klub poprvé probil do fotbalové Evropy.
WfL Wolfsburg má za sebou dva nepovedené mistrovské ročníky (2005/06 a 2006/07), v nichž bojoval o záchranu bundesligy do posledního kola. V roce 2006 dohrál osmnáctičlennou bundesligu na 15. místě s 34 body, když jenom o bod méně měl sestupující šestnáctý Kaiserslautern (33 bodů) a dalšími padajícími byly Köln (30) a poslední Duisburg (27). Letos na jaře Wolfsburg skončil zase na 15. místě, tentokrát s 37 body, tudíž tři body nad propastí. Do druhé ligy se poroučely za ním umístěné Mainz (34), Aachen (34) a Mönchengladbach (26).
Po letošní neúspěšné sezóně skončil dosavadní trenér Klaus Augenthaler a vedení WfL Wolfsburg angažovalo ostříleného třiapadesátiletého trenéra Felixe Magatha, jehož předchozím působištěm byl Bayern München. "Získali jsme jednoho z nejúspěšnějších lidí v německém fotbale," prohlásil nový předseda WfL Wolfsburg Hans Dieter Pötsch, jenž vystřídal Lothara Sandera.
Magath, jenž si za asistenty vybral Bernda Hollerbacha a Josefa Eichkorna, dostal údajně k dispozici patnáct milionů euro na posily a do německých médií vyhlásil, že Wolfsburg hned v nejbližším ročníku bundesligy bude soupeřit s Bayernem o německý titul. Prvními posilami mužstva jsou zkušení borci Sergiu Radu a Vlad Munteanu z Cottbusu, dále talentovaní třiadvacetiletý Daniel Baier z München 1860 a jednadvacetiletý Edin Džeko z Teplic. Za něj Němci zaplatili necelé čtyři miliony euro.
Naopak z Wolfsburgu odešli Mike Hanke, který před dvěma lety dával Boleslavi gól, za pět milionů euro do Hannoveru, Argentinec Diego Klimowicz do Borussie Dortmund za necelé dva miliony euro, Kevin Hofland do nizozemského Feyenoordu Rotterdam a Slovák Miroslav Karhan do Mainzu.
Wolfsburgský obránce Van der Heyden podstoupil operaci třísel a podobně jako boleslavský Poláček přišel o letní přípravu.
Každopádně do Mladé Boleslavi na vrchol letní přípravy přijede velmi kvalitní a mimořádně ambiciózní tým s velezkušeným koučem. Diváci se tedy mají na co těšit už před zahájením Gambrinus ligy.

Fanshop banner