Novým kondičním trenérem je desetibojař Ryba
Klub

Novým kondičním trenérem je desetibojař Ryba

Redakce

V chumlu trénujících boleslavských fotbalistů všechny o hlavu dosud převyšoval pouze Adrian Rolko. Ovšem na prvním tréninku v úvodu nové sezóny se pohyboval ještě jeden urostlý chlapík. Byl jím desetibojař Jiří Ryba, který se stal od června 2007 novým kondičním trenérem FK Mladá Boleslav, kde podepsal roční smlouvu a rozšířil tak realizační tým u prvoligového mužstva. Na jeho příchodu má značný podíl nový trenér Luděk Zajíc, se kterým se osobně zná. „Důležité také bylo, že boleslavský fotbalový klub je mi sympatický," prohlásil Jiří Ryba.

Znamená to tedy, že Mladá Boleslav posílila nejen mužstvo, ale i lavičku? „Hlavně lavičku," poznamenal se smíchem urostlý Jiří Ryba. Na očekávanou otázku, jak se z desetibojaře stane trenér fotbalistů, odpověděl, že zcela přirozeně. „Vždycky jsem si představoval, že bych po skončení aktivní atletické kariéry chtěl pracovat u fotbalového týmu."
Že mu fotbal není cizí, o tom svědčí jeho podíl na postupu fotbalistů Červeného Kostelce z I.A třídy do východočeského přeboru. Ačkoliv pro časové zaneprázdnění neodehrál všechny mistrovské zápasy, dal čtyři góly. A střelecké schopnosti předvedl i při tréninkové hře na dvě branky, do které se s chutí zapojil s profesionálními fotbalisty. „Začátek se mi líbil, všechno na mě působilo pozitivně a velmi jsem ocenil vstřícnou komunikaci a výbornou atmosféru v kabině."
A co bude jeho hlavní činnost?
„Rozvoj rychlosti, vytrvalosti a síly fotbalistů, pomoc při regeneraci a poradenství se stravovacími doplňky. V tom jsou atleti určitě o sto procent dál než fotbalisté." upřesnil své poslání Ryba. V žádném případě nemíní profesionálním a dospělým fotbalistům něco direktivně nařizovat, ale spíše s nimi debatovat a postupně je vychovávat.
Podobně jako mnozí sportovní odborníci i Ryba sdílí mínění, že většina fotbalistů neumí pořádně běhat.
„Fotbalisté běhají zbytečně silově,"
vysvětluje.
Dá se s tím něco dělat i v dospělém věku?
„Technika běhu se dá vždycky zlepšit,"
tvrdí Ryba a zdůrazňuje, že jedním z jeho úkolů bude maximálně zefektivnit nejen samotný běh, ale i celkový kondiční trénink.

Fanshop banner