Na úvod podstoupili hráči test vytrvalosti
Klub

Na úvod podstoupili hráči test vytrvalosti

Redakce

Fotbalisté FK Mladá Boleslav se po dovolené poprvé sešli ve středečním dopoledni 20. června. Nikoliv v Mladé Boleslavi, ale v Praze. Absolvovali totiž test vitálního objemu kapacity plic v laboratoři sportovní motoriky na Fakultě tělesné výchovy a sportu. Jednodušeji a česky řečeno podstoupili prověrku vytrvalosti a vůle na běžeckém pásu. V horkém letním počasí to byla docela nepříjemná procedura.

Bolka TV uvádí reportáž z testu vytrvalosti na FTVS.

Na začátku testu hráč běží na pásu volným klusem čtyři minuty. Po tomto rozběhání se krátce vydýchne a následuje běh, při němž odborná obsluha postupně zvyšuje rychlost běžeckého pásu a nutí tak testovaného sportovce ke zvyšování tempa. Jak dlouho? Dokud nepadne. Ve chvíli, kdy už nemůže, zachytí se rukama postranních madel a z pásu vystoupí. V průběhu testu přístroje sledují a zapisují reakce sportovcova organismu. Výsledky dostane trenér k dispozici a získá tak jasný přehled o fyzické kondici každého jednotlivce v mužstvu.
„Nejlépe se mi běželo, když jsem tady byl poprvé a nevěděl, co mě čeká,"
naznačil Tomáš Sedláček, že testování nepatří k oblíbených atrakcím fotbalové přípravy. Obdobně hovořili i ostatní fotbalisté.
Středeční testování nepodstoupili všichni. Z různých důvodů chyběli Matějovský, Abraham, Poláček, Mikolanda, Dittrich, Kučera, Kopic a Pižanowski. Mezi prvními hned po ránu byli Miller, Brezinský, Fabián, Šeda, Brunclík a postupně přicházeli na řadu Ordoš, M. Sedláček, T. Sedláček, Ševinský, Rajnoch, Palát, Pecka, Holub, Rolko, Riegel a poslední Kysela.
Dlouho se nezdržel Palát, který se zažívacími potížemi odešel k lékaři. Kysela po absolvování testu odcestoval teprve na dovolenou, neboť mu stará sezóna skončila teprve před pár dny účastí na evropském šampionátu jedenadvacítek v Nizozemí. "Přípravu na novou sezónu zahájím až druhého července," prohlásil Kysela. Podobně je na tom i Kopic, který si však z Nizozemí přivezl pochroumaný kotník a tak zátěžový test neabsolvoval. Omluven byl také nový brankář Pižanowski kvůli svalovým potížím. Smolař Dittrich začíná léčbu operovaného pravého kolena.
A tak jediným novicem prvního setkání boleslavských fotbalistů byl David Vaněček z Karlových Varů. Tento třiadvacetiletý útočník přichází do Mladé Boleslavi na zkoušku, zda se v přípravě prosadí do prvoligového kádru. Vaněček je odchovancem plzeňského fotbalu a v třetiligových Karlových Varech uplynulou sezónu působil na hostování.
Kdo nebyl ve středu 20. června testován, tak vytrvalostní prověrce neujde, neboť ji podstoupí v náhradním termínu.

Fanshop banner