Je důležité se snažit a makat, věří Kysela
Klub

Je důležité se snažit a makat, věří Kysela

Redakce

Jan Kysela se narodil před jednadvaceti lety v mladoboleslavské porodnici, ale jeho domovským městem je Bakov nad Jizerou. Protože s rodiči bydlel v místním sportovním areálu, měl fotbalové hřiště doslova pod oknem. Typické zvuky odskakujícího míče, gólových jásotů, fanouškovských hlášek, trenérských pokynů, pokřiků hráčů a soudcovských hvizdů byly možná jedny z prvních vjemů na počátku životní poutě malého Honzy.

Na první trénink jej přivedla máma, úvodní fotbalové krůčky dozoroval táta. Ale neméně důležitou roli sehráli babička s dědečkem. A to v důležitém období, kdy si Kyselova výrazného talentu všiml již v minižákovské kategorii trenér Milan Pechanec a zlákal jej do FK Mladá Boleslav.
„V té době mě hodně podporovali děda s babičkou a jim patří velký dík za nastartování mé boleslavské kariéry. Například děda mě vozil z Bakova na tréninky do Boleslavi," vzpomíná Jan Kysela na roky, kdy jako kluk dojížděl z bakovského domova do okresního města do školy i na fotbalové tréninky.
V FK Mladá Boleslav prošel všemi věkovými kategoriemi. Půl roku hostoval v dorosteneckém družstvu sousedních Kosmonos. První rok v seniorské kategorii strávil na hostování v druholigovém Ústí nad Labem. Od léta 2005 je v kádru Uhrinova týmu. Dnes má na kontě 41 prvoligových a šest reprezentačních startů v dresu ČR"21".
Podobně jako s fotbalem i se školní docházkou začínal v Bakově nad Jizerou, ale od páté třídy už dojížděl na sportovní 7. základní školu v Mladé Boleslavi. Po dovršení povinné školní docházky absolvoval na odborném učilišti v boleslavské automobilce tříletý obor obráběče kovů s vyznamenáním. „Věřím, že bych se u soustruhu uživil." Sice chvíli uvažoval o studiu nástavby na soukromé střední škole, ale s optimistickým rozvojem fotbalové kariéroy jeho předsevzetí padlo a dnes už o žádné škole nepřemýšlí.

„Když jsem skončil v dorostu, tak po první přípravě s dospělými jsem šel na roční hostování do druholigového Ústí nad Labem a to se studiem na střední škole skloubit nešlo."

Jak na působení v ústeckém klubu vzpomínáte?

„Byla to dobrá zkušenost, určitě mi tamní působení pomohlo, i když jsem první půlrok jen střídal, ale potom jsem celou jarní sezónu hrál už v základní sestavě. Zpočátku pod trenérem Zachem a později pod trenérem Plíškem. Nejdůležitější pro mě bylo, že jsem si vyzkoušel fotbal mezi chlapy a získal potřebné sebevědomí."

Hrával jste vždycky v útoku?

„Od nejmenších žáčků jsem hrával vždycky v útoku, ale v Ústí mě začali stavět do zálohy a proto jsem tam dal jenom tři góly. Když jsem se vrátil z hostování do Mladé Boleslavi, tak jsem snad pod vlivem ústeckého působení také nastupoval častěji v záloze než v útoku."

Poznal jste na vlastní kůži často zdůrazňovanou zkušenost, že ve fotbalové kariéře je nejtěžší zvládnout přechod z dorostenecké do seniorské kategorie?

„Z dorostu mezi dospělé je přechod náročnější, než z druhé do první ligy. Dospělý fotbal je v porovnání s dorosteneckým tvrdší a rychlejší."

Dovolují si na hřišti ostřílení hráči více vůči vyjukaným mladíkům?

„Neměl jsem nikdy dojem, že by mě jenom proto, že jsem mladší hráč, chtěl někdo ubližovat nebo vůči mně hrál záměrně tvrději. Dospělý fotbal prostě tvrdší a důraznější je."

Když jste si vydobyl místo v základní sestavě Ústí, chtělo se vám sedět v Mladé Boleslavi na lavičce?

„Je lepší být v kádru prvoligového mužstva, než hrát druhou ligu. Proto jsem byl rozhodnutý nabídnutou šanci využít."

Považujete se po čtyřiceti prvoligových startech za zkušeného fotbalistu?

„Mezi zkušené fotbalisty určitě nepatřím. Ale už dobře vím, o čem první liga je, i když mezi prvoligovými a druholigovými mužstvy moc velký rozdíl není, což je patrné v přátelských nebo pohárových zápasech, které bývají hodně vyrovnané."

Vnímáte v pozici útočníka tlak, jak mužstvo spoléhá, že dáte góly?

„Je mi jasné, že útočníci musí dávat góly, naštěstí je za Boleslav dává Pecka. Před týdnem jsem k jeho dvěma gólů přidal i já jeden a takhle by to nejspíše mělo být každý zápas, jako se nám to povedlo v Českých Budějovicích."

V čem je Pecka tak dobrý a co se od něho snažíte pochytit?

„Pecka ví, kam sem má postavit, má v sobě to, čemu se říká čuch na balon. Buď si ho najde nebo si balon najde jeho. Snažím se od něho odkoukat všechno, co okoukat jde, hlavně umění výběru místa se od něho učím."

Jaké jsou vaše fotbalové přednosti a naopak nedostatky?

„Rychlostně na první ligu mám, to je moje výhoda. Ale potřebuji se uklidnit v koncovce. Například v Českých Budějovicích jsem kromě gólu měl ještě jednu šanci, když jsem v prvním poločase běžel sám na brankáře a netrefil branku. Je to především o zkušenostech."

Co děláte, když nehrajete fotbal?

„Rád hraji kulečník, případně bowling nebo mimo sezónu i squash. Nejraději a nejčastěji v bakovském sportovním centru Galaxie s Petrem Mikolandou. Baví mě i hraní play station na počítači a užívám si výlety s přítelkyní Katkou."

Máte nějaké zvlášť oblíbené jídlo?

„Jím všechno s chutí kromě leča a houbové smaženice."

Který z nápojů vám mimořádně chutná?

„Hruškový džus."

Jakou muziku posloucháte nejraději?

„Rockovou, z cizích kapel hlavně Nichtwisch a z českých Kabát."

Máte oblíbeného herce nebo herečku?

„Nemám, ale líbí se mi filmy s historickou tématikou, jako například z poslední doby Troja a Bitva u Thermopyl."

Co nejčastěji čtete?

„Časopisy Maxim a Hattrick."

Jaké máte sportovní cíle pro nejbližší a vzdálenější období?

„Chtěl bych se dostat do nominace na mistrovství Evropy jednadvacetiletých, které se letos koná v Nizozemsku, a z toho důvodu je pro mě důležité udržet se v základní sestavě ligového mužstva. To jsou mé nejbližší cíle a o těch dlouhodobějších nechci nahlas mluvit, abych je nezakřikl."

Fandíte nějakým fotbalovým klubům a obdivujete nějaké konkrétní fotbalisty?

"Fandím Manchesteru United a Arsenalu. Dříve byl mým oblíbený fotbalistou Marc Overmars z Nizozemí a nyní Ryan Giggs z Manchesteru United."

Co poradíte klukům, kteří jsou teprve na začátku fotbalové kariéry?

„Necítím se ještě na to, aby někomu radil, ale poznal jsem, že je důležité se snažit a co nejvíce makat. Kdo si chce splnit fotbalový sen, což byla pro mě jako kluka první liga, musí fotbalu dát všechen čas a síly."

Vzal vám fotbal něco?

„Fotbalu jsem obětoval hodně. Už jako malý kluk jsem býval celý den mimo domov a neměl tolik volnosti jako jiní kluci, nechodil jsem na zábavy, ale ty mě stejně nikdy nelákaly. Proto jsem přesvědčený, že fotbal mi nevzal nic, čeho bych dodatečně litoval."

Jak dbáte o zdraví a fyzickou kondici mimo pravidelné fotbalové tréninky?

„Hodně se věnuji regeneraci a bezprostředně po tréninku využívám bazén, vířivku i saunu. Výběr jídla si upravuji jenom tak, abych nepřibýval na váze."

Fanshop banner