Když se střetnou Mladá Boleslav s Českými Budějovicemi, padají góly
Klub

Když se střetnou Mladá Boleslav s Českými Budějovicemi, padají góly

Redakce

Utkání 25. kola Gambrinus ligy SK Dynamo České Budějovice - FK Mladá Boleslav se hraje v neděli 29. dubna od 17 hodin. Průběh můžete sledovat v on-line reportáži na tomto klubovém webu.
České Budějovice jsou čerstvým semifinalistou poháru ČMFS a osmým týmem Gambrinus ligy s pouhým desetibodovým odstupem od čtvrté Mladé Boleslavi. Při nedělním střetnutí těchto týmů z lepšípoloviny tabulky si málokdo uvědomí, že Mladá Boleslav je ve své historii teprve třetí rok v nejvyšší tuzemské soutěži a České Budějovice jsou letošním nováčkem, byť už hrají šestnáctý prvoligový ročník. Nejlepších umístění dosáhly v ročnících 1993/94 a 1996/97, kdy byly opakovaně šesté.

Mladá Boleslav s Českými Budějovicemi spolu o ligové body hrály dosud jen třikrát. Na podzim 2004 inkasovala Mladá Boleslav coby ligový nováček na jihu Čech výprask 0:3, což byla vůbec nejvyšší prohra ze všech jedenácti mladoboleslavských porážek v prvním roce působení v nejvyšší soutěži. Podíleli se na ní střelci Kulič, Lafata a Vozábal. Ani jeden v jihočeském klubu již nepůsobí.
Jarní odvetu v roce 2005 vyhrála Mladá Boleslav těsně 1:0. Utkání rozhodl dvanáct minut před koncem po Barankově centru Palát hlavou.
Ligový ročník 2004/05 dohrály České Budějovice s pětadvaceti body na předposlední patnácté příčce a sestoupily do druhé ligy. Mladá Boleslav nasbírala o šest bodů více a zachránila se na čtrnáctém místě. Pád z nejvyšší soutěže byl pro České Budějovice nečekaný, neboť v předchozím ročníku 2003/04 skončily v lize se čtyřiceti body na osmém místě o třináct bodů vzdáleny od sestupujícího Žižkova a jedenadvacet bodů od poslední Plzně. Po roce v druhé lize se České Budějovice do nejvyšší soutěže vrátily.

V loňském říjnu na boleslavském trávníku padlo šest gólů. Mladá Boleslav porazila České Budějovice 4:2. První se trefil v 15. min. Pecka po Kuličově přihrávce, druhý gól přidal ve 42. minutě levačkou Kysela. Budějovičtí stihli do pauzy snížit Volešákem z penalty nařízené za faul Brezinského na Svátka.
V 59. minutě po Kuličově trestném kopu hlavičkoval úspěšně Pecka, ale za tři minuty stáhnul skóre opět na rozdíl jednoho gólu budějovický Táborský. V 72. minutě ukázal rozhodčí druhou žlutou kartu Táborskému a ten musel ze hřiště. Sudí Jára vzápětí vykázal z lavičky i boleslavského trenéra. „To se mi stalo poprvé," poznamenal překvapený Uhrin. Dvacetiminutovou přesilovku koučovanou Uhrinem přes plot Boleslavští využili k potvrzení výhry až v nastavení Rajnochovou střelou po Matějovského centru.
Po závěrečném hvizdu si oba trenéři pochvalovali úroveň střetnutí. „Hráli jsme svižně," uvedl Dušan Uhrin. „Nechci říkat, že to bylo super, ale určitě jsme viděli velmi solidní zápas s mnoha fázemi vynikající úrovně," řekl budějovický František Cipro. Bylo by dobře, kdyby svá podzimní hodnocení mohli oba zopakovat i po jarní odvetě.
Na podzim proti Českým Budějovicím hrála Mladá Boleslav v sestavě: Kučera - Ševinský, Brezinský, Rolko, Šmerda - Kysela (85. Holub), Matějovský, Abraham, Poláček (70.Sedláček) - Kulič, Pecka (80. Rajnoch). SK Dynamo České Budějovice: Filipko - Plocek (58. Gruber), Žižka, Kladrubský, Bureš (46. Peroutka) - Adamec, Dvořák (87. Mrkvička), Volešák, Černý - Svátek, Táborský.

Ligová bilance Mladé Boleslavi s Českými Budějovicemi:
Podzim 2004 České Budějovice - MB 3:0 (Kulič, Lafata, Vozábal)
Jaro 2005 MB - České Budějovice 1:0 (Palát)
Podzim 2006 MB - České Budějovice 4:2 (Pecka 2, Rajnoch, Kysela - Volešák, Táborský).

Vzájemné podzimní utkání v 10. kole Gambrinus ligy patří mezi čtyři s největším počtem vstřelených gólů v dosavadním průběhu ročníku 2006/07. Podobně jako Mladá Boleslav porazila České Budějovice 4:2, tak před týdnem ve 24. kole Most vyhrál nad Brnem také 4:2. V 16. kole Teplice doma podlehly Slavii Praha 2:4. Šest gólů padlo také v utkání 5. kola Ostrava - Kladno 5:1. V žádném jiném utkání aktuálního ligového ročníku více než šest gólů k vidění nebylo.

Letošní jaro začaly České Budějovice nečekaným debaklem v Brně 0:5, ke kterému si pomohly dvěma vlastními góly, a domácí divácky nepopulární remízou s Mostem 0:0. O to více překvapily vítězstvím na hřišti Slovácka 1:0 gólem Černého. Další domácí utkání nečekaně prohrály s Kladnem 0:2 a v Jablonci vydřely další plichtu 0:0. První jarní výhru si nechaly až na střetnutí se Spartou Praha 2:0. Góly dávali Poborský a Černý. Před týdnem zachránily v poslední minutě bod v Plzni remízou 2:2 góly Krbečka a Trappa.

Přestože České Budějovice letos vyhrály doma jenom jednou, tak jejich bilance na domácím hřišti špatná není. Z dosud dvanácti doma sehraných utkání ročníku 2006/07 rovnou polovinu vyhrály, ve čtyřech remizovaly a jen dvě prohrály při celkovém skóre 13:9, přičemž jenom Sparta Praha a Slovan Liberec na vlastním hřišti inkasovaly méně gólů než České Budějovice - Sparta šest a Liberec sedm.

Mladá Boleslav ve dvanácti venkovních zápasech čtyři vyhrála, tři remizovala a pět prohrála při skóre 11:15. Hyzdí ho hlavně jarní vysoká prohra na hřišti Sparty. Více utkání venku vyhrály pouze Plzeň (5), Liberec (6) a Slavia Praha (8).

České Budějovice se na rozdíl od Mladé Boleslavi probily do semifinále poháru ČMFS. Ve čtvrtfinálovém duelu hraném ve středu 25. dubna porazily poslední tým ligové tabulky Slovácko 2:0 dvěma góly Táborského. Ten patří do trojice nejlepších ligových střelců Českých Budějovic.
Nejlepším klubovým kanonýrem v mistrovských zápasech je se šesti góly Volešák, čtyřikrát se trefil Táborský a třikrát Černý.
Volešák je kmenovým hráčem Sparty Praha a v Českých Budějovicích hostuje. Podobně v jihočeském klubu hostoval na podzim i Jeslínek, ale Sparta jej na jaře poslala do Mostu. Odešli také Baláž do Brna a brankář Filípek do řeckého klubu Iraklis Soluň. Přišel naopak brankář Zoltán Miski z maďarského Honvéd Budapest a hráči do úpole Schön a Pravda z Pardubic a sparťan Holenda z Liberce. Protože větší část podzimu pro nemoc nehrál Poborský, tak i on byl posilou pro jarní sezónu, což potvrdil hlavně v domácím utkání proti Spartě Praha, které dal jeden ze dvou gólů. Novici v prvoligovém kádru trenéra Františka Cipra jsou v zimě přeřazení Tischler z vlastního dorostu a Hrbáč z juniorky.

Fanshop banner