Šance na záchranu ČFL je malá, ale žije
Klub

Šance na záchranu ČFL je malá, ale žije

Redakce

Když trenér Karel Stanner přebíral boleslavskou juniorku, učinil tak s nadějí, že její záchrana v České fotbalové lize ještě není ztracená. „Je však v situaci, kdy už nezáleží jenom na ni, ale také na druhých týmech, jak moc budou ztrácet. Těžko můžeme očekávat, že mužstvo, které v předchozích čtyřiadvaceti odehraných zápasech nasbíralo pouze osmnáct bodů, zbylých deset mistrovských vyhraje," poznamenal trenér Stanner.

První krok k záchraně ČFL se mužstvu pod jeho vedením povedl. Výhra 1:0 nad druhým týmem tabulky Kolínem přinesla tříbodový zisk, ale nikoliv výrazný posun v pořadí. FK Mladá Boleslav"B" je předposlední. Na čtvrté místo od konce zaručující záchranu schází šest bodů. Kolik jich ještě potřebuje získat?
V předchozích šesti ročnících ČFL bylo potřeba na záchranu 39 až 42 bodů. To znamená, že k současným jedenadvaceti bodům musí boleslavští junioři přidat osmnáct, pro jistotu nejlépe jedenadvacet bodů, aby se udrželi v třetiligové společnosti. Protože zbývá odehrát devět mistrovských utkání, je k mání dokonce sedmadvacet bodů.
FK Mladá Boleslav"B" ještě hraje venku čtyřikrát (Ovčáry, Bohemians Praha, Prachatice, Teplice"B") a doma pětkrát (Karlovy Vary-Dvory, Union Cheb, Sparta Krč, Hradec Králové"B" a Viktoria Plzeň"B"). K záchraně stačí sedmkrát vyhrát nebo šestkrát vyhrát a třikrát remizovat. Za příznivých okolností by mohlo stačit pět výher a čtyři remízy.

V bezprostředním ohrožení sestupu z ČFL do divize je přinejmenším sedm mužstev z konce osmnáctičlenné tabulky: 12. Jablonec"B" - 31 bodů, 13. Plzeň"B" - 28 bodů, 14. Náchod - 27 bodů, 15. Ovčáry - 26 bodů, 16. Teplice"B" - 23 bodů, 17. Mladá Boleslav"B" - 21 bodů, 18. Hradec Králové"B" - 20 bodů.

Jak vypadala ČFL na konci soutěžních ročníků v 21. století?
V roce 2001 se s 39 body zachránila Chrudim, ale tehdy sestupovaly jenom poslední dva týmy. V letech 2002 a 2003 se padalo s 38 body. Náročný byl soutěžní ročník 2003/04, kdy se do divize propadly Teplice"B" s 39 a Chrudim dokonce s 41 body. K setrvání v ČFL potřebovaly Příbram"B" a Liberec"B" 42 bodů. V ročníku 2004/05 z ČFL odstoupily Semily z ekonomických důvodů a sportovně sestoupily Most"B" s 37, Letohrad s 38 a Kolín s 39 body, přičemž České Budějovice"B" se zachránily jen těsně se ziskem 39 bodů jako sestupující Kolín. V roce 2006 se do divize propadl Liberec"B" se 40 body a zachránil se Břevnov se stejným čtyřicetibodovým ziskem. Právě od fousově zachráněného Břevnova převzala Mladá Boleslav právo účasti v třetiligové soutěži.

Fanshop banner