Středočeské derby Boleslav – Kladno v sobotu
Klub

Středočeské derby Boleslav – Kladno v sobotu

Redakce

Ve 22. kole Gambrinus ligy je středočeské derby SK Kladno - FK Mladá Boleslav na programu v sobotu 14. dubna od 17 hodin na kladenském Klozově stadionu. Soupeře v tabulce dělí třináct bodů(čtvrtá Boleslav 37 a jedenácté Kladno 24). Mladá Boleslav z deseti utkání venku třikrát vyhrála, dvakrát remizovala a pětkrát prohrála při nevalném skóre 9:15. Kladno z deseti domácích utkání čtyři vyhrálo, tři remizovalo a tři prohrálo při skóre 11:9. Podzimní duel Mladá Boleslav vyhrála 2:0 góly Holuba a Abrahama.

Boleslavským fotbalistům se první poločas loňského utkání s Kladnem moc nepovedl. Teprve po přestávce přitiskli protivníka k jeho vápnu. „Hráči bojovali až do konce, většinu druhého poločasu jsme odehráli na polovině soupeře," pochvaloval si zlepšení kouč Uhrin. V 55. minutě zvednul z lavičky Holuba a tomu stačilo pobýt na hřišti necelé dvě minuty, aby Kuličův roh a Simpsonův kiks využil ke vstřelení vedoucího gólu. Holub v 82. minutě vymyslel i tříbodovou pojistku, když parádní kolmicí mezi stopery poslal do šance Abrahama, jenž prostřelil vybíhajícího Bičíka. Kladno dohrávalo bez Strnada, kterého v 87. minutě sudí vyloučil za udeření Paláta.
Proti Kladnu hrála Mladá Boleslav na podzim v sestavě: Miller - Šmerda, Rolko, Rajnoch, Palát - Sedláček (74. Ševinský), Matějovský, Abraham, Poláček (55. Holub) - Kulič, Pecka (88. Ilongo). Sestava SK Kladno: Bičík - Pončák, Killar, Šimůnek, Drozd - Kratochvíl (73. Kalina), Kaciáň (68. Čáp), Simpson (62. Kousal), Šelicha, Strnad - Radzinevičius.

Kladenský trenér Miroslav Koubek prokázal sportovního ducha i talent prognostika. Po skončení podzimního utkání Mladá Boleslav - Kladno 2:0 totiž na tiskovce pravil: „Blahopřeji soupeři k vítězství v ligovém utkání a přeji mu podobný úspěch proti Olympique Marseille." Mladá Boleslav totiž po porážce v Marseille 0:1 potřebovala nad věhlasným francouzským soupeřem vyhrát odvetu o dva góly, aby postoupila do další fáze Poháru UEFA. Jak dnes už všichni víme, na Koubkova slova došlo, Boleslav vyhrála 4:2 a postoupila.

Boleslavské vítězství nad Kladnem 2:0 z podzimu roku 2006 je jediným prvoligovým zápisem ve statistice vzájemných duelů těchto středočeských klubů. V obdobích, kdy Kladno odehrálo pětatřicet ročníků v první lize, se boleslavský fotbal pohyboval výhradně v nižších soutěžích. A naopak, když Mladá Boleslav v roce 2004 postoupila mezi elitu, Kladno zůstalo v druhé lize. V první lize se kluby potkaly až na podzim 2006.

V zimní přestupním termínu se kladenští činovníci zaměřili na posílení defenzivy mužstva. Z Liberce přestoupil Josef Hamouz, z kanadského Toronta Lynx přišel Chris Williams, hostování ve Zlíně vyměnil za Kladno kroměřížský stoper Marian Farbák, z pražské Slavie přišel Marcel Gecov a novým členem ligového kádru se stal i kladenský dorostenec Vít Beneš.
Naopak Kladno opustil brankář Petr Vašek, který se vrátil do mateřské Ostravy. Z Kladna spousta talentovaných fotbalistů hostuje v klubech druhé a třetí ligy. Patrik Gross, Lukáš Michal a Michal Zachariáš v Čáslavi, Vlado Palša v Ústí nad Labem, Antonín Holub, Filip Herda a Robert Moravčík v Ovčárech, Jaromír Šilhán, Josef Galbavý, Lukáš Hajník, Lukáš Kreuz, Václav Winter ve střížkovské Bohemce.

V dosavadním průběhu soutěžního ročníku 2006/07 sehrálo Kladno na domácím hřišti deset utkání a z nich tři prohrálo. S Jabloncem a Slavií Praha 0:1, se Spartou Praha 0:2. To však bylo na podzim. V letošním roce se Kladno prezentuje kvalitní defenzívou. Ze čtyř jarních ligových zápasů ve třech nepovolilo soupeřům ani gól. Doma s Příbramí a venku ve Zlíně remizovalo 0:0, ve třetím kole na domácím hřišti hrálo s Ostravou nerozhodně 1:1 a o Velikonocích vypráskalo České Budějovice na jejich hřišti 2:0 góly kanonýrů Radzinevičiuse a Kaliny.

Kladno v dosavadních jedenadvaceti ligových kolech nastřílelo 19 gólů. Klubovým kanonýrem je s 5 góly Tomas Radzinevičius, 4 dal Pavel Veleba, 3 Václav Kalina, 2 Miloslav Kousla a po 1 Josef Hamouz, Dave Simpson, Radek Šelicha, Tomáš Čáp, Jiří Kaciáň.

Mladá Boleslav nastřílela 31 gólů. V čele klubové i ligové statistiky střelců je s 10 góly Luboš Pecka, po 4 dali Radim Holub a Jan Rajnoch, po 2 Martin Abraham, Marian Palát a Jan Kysela, po 1 Jaroslav Dittrich, Tomáš Poláček, Jan Riegel, Tomáš Sedláček, Adrian Rolko Lukáš Vaculík, Miloš Brezinský.

Fanshop banner