Poháry z Marseille už jsou v Mladé Boleslavi
Klub

Poháry z Marseille už jsou v Mladé Boleslavi

Redakce

Autokar s úspěšnou fotbalovou výpravou dorostenců FK Mladá Boleslav přijel na boleslavský městský stadion krátce po čtvrté hodině odpolední v úterý 10. dubna. Přivezl vítěze mezinárodního turnaje, který se konal v Marseille o Velikonocích. Kluci ověšení zlatými medailemi vyložili z útrob autobusu spolu se zavazadly i pěknou kolekci pohárů. Nejmohutnější putovní trofej za celkové prvenství je vlastně i pozvánkou na obhajobu o Velikonocích v příštím roce. Dvojnásobné individuální ocenění si přivezl Martin Kučera, který byl vyhlášený nejlepším hráčem a se třemi góly i nejlepším střelcem turnaje.

Převážná část boleslavského kádru hrála poprvé na podobné mezinárodní úrovni, takže marseillský turnaj byl pro každého obrovská fotbalová zkušenost. Jediným mezinárodně ostříleným fotbalistou byl Martin Kučera se čtrnácti starty za českou reprezentační sedmnáctku. „Většina zúčastněných týmů byla složená ze starších hráčů a kdyby se nehrálo ve zkrácené době, asi by jsme s nimi měli větší starosti," poznamenal zkušený středopolař Kučera. Právě on ve dvojici se Svobodou byli vůdčími osobnostmi družstva. „Od nich jsme to čekali, navíc Kučerovi se vydařil střelecky poslední finálový zápas. Oporami byli také Bílý s Horákem ve stoperské dvojici a pochvalu si zaslouží i útočník Schubert," prohlásil trenér družstva Milan Pechanec.

V průběhu celého turnaje bylo téměř letní počasí s teplotami kolem dvaceti Celsiových stupňů. Koupání si však boleslavští fotbalisté neužili. Pobyt v Marseille si zpestřili pouze procházkou po mořském pobřeží a večerní návštěvou utkání nejvyšší francouzské soutěže Olympique Marseille - Lille 4:1 před šedesáti tisíci diváků v hledišti Stade Velodrome.

Dorostenecký turnaj o Velikonocích má v Marseille třicetiletou tradici. Poprvé se uskutečnil v roce 1977 a úvodní dva ročníky vyhrálo španělské družstvo DAMM Barcelona. V dalších letech se do turnajové historie zapsaly týmy například z Francie, Itálie, Dánska i Brazílie. Ale z Česka nikoliv, přestože v Marseille hrály Sparta Praha, Slavia Praha a FK Teplice. Až teprve v roce 2007 u 31. ročníku je a navždy zůstane zapsán český vítěz FK Mladá Boleslav. Tvořili ho brankáři Ondřej Bartoš, Jan Ehrenberger, hráči Tomáš Svoboda, Jan Chramosta, Jan Kvapil, Michal Horákj, Martin Olšák, Jiří Kubík, Daniel Dudka, Rostislav Bílý, Michal Sedláček, Václav Vorasický, Martin Kučera, Miroslav Záblacký, Roman Brtna, Jiří Schubert, Ondřej Merkl, Jan Bořil, trenéři Milan Pechanec, Karel Stanner a masér Pavel Horecký.

Statistika boleslavských utkání na turnaji v Marseille

Sobota 7. dubna 2007 od 17,45 hodin - 1. utkání skupiny B se hrálo 2x25 minut

FK Mladá Boleslav - U.S. Marseille Endoume Catalans (Francie) 1:1

Sestava FK MB: Ehrenberger - Kubík, Bílý, Horák, Olšák - Dudka, Svoboda, Kučera, Sedláček (50. Brtna) - Schubert (43. Záblacký), Bořil (47. Merkl).
Po bezgólovém poločase šli domácí do vedení ve 32. minutě. Ve vyrovnaném boji dokázal ve 43. minutě srovnat skóre Schubert a v poslední minutě utkání běžel Kučera sám na francouzského brankáře, ovšem jeho střela nebyla vítězná, neboť těsně minula branku.

Neděle 8. dubna 2007 od 9 hodin - 2. utkání skupiny B se hrálo 2x25 minut

FK Mladá Boleslav - Hertha B.S.C. Berlin (Německo) 1:0

Sestava FK MB: Bartoš - Kubík, Bílý, Horák, Olšák - Záblacký (26. Bořil), Kučera, Svoboda, Sedláček, Dudka - Schubert.
Dramatické a bojovné střetnutí, ve kterém bylo napomínáno žlutou kartou po dvou hráčích v obou týmech, na boleslavské straně Kubík a Bartoš. Jediný gól utkání dal ve 46. minutě Kubík a posunul tak boleslavské družstvo na první místo ve skupině.

Neděle 8. dubna 2007 od 16,10 hodin - 3. utkání skupiny B se hrálo 2x25 minut

FK Mladá Boleslav - Cruzeiro E.C. Belo Horizonte (Brazílie) 1:0

Sestava FK MB: Ehrenberger - Záblacký, Bílý, Horák, Olšák - Bořil (21. Chramosta, 43. Kvapil), Kučera, Svoboda, Sedláček, Dudka - Schubert (49. Brtna).
Do posledního utkání v základní skupině nastupovali boleslavští dorostenci v situaci, kdy potřebovali uhrát jeden bod k postupu do finále. Již ve třetí minutě překonal brazilského brankáře Kučera a pootevřel tak finálová vrátka. Protože individualisticky hrající Brazilci nedokázali na boleslavský gól odpovědět, na skóre a boleslavském postupu se nic nezměnilo.

Pondělí 9. dubna 2007 od 16 hodin - finále turnaje se hrálo 2x35 minut

FK Mladá Boleslav - H.N.K. Hajduk Split (Chorvatsko) 2:1

Sestava FK MB: Bartoš - Záblacký (46. Kvapil), Bílý, Horák, Olšák - Kubík, Kučera, Svoboda, Sedláček (60. Chramosta), Dudka - Schubert (68. Vorasický).
Závěrečné turnajové utkání vyšlo herně a hlavně střelecky Kučerovi. „Neustále jej nutíme, aby střílel, ale v mistrovském utkání dosud nepředvedl, co v tomto marseillském finále," řekl trenér Pechanec. Ve 23. minutě Kučerovu povedenou střelu tečoval chorvatský obránce a Boleslavští se ujali vedení. Přišli o něj dvě minuty před přestávkou, když při rohovém kopu soupeře zaváhali v plnění defenzivních povinností. Utkání rozhodl Kučera v 63. minutě pěknou střelou ze dvaceti metrů, která zapadla k tyči bezmocného chorvatského gólmana.

Fanshop banner