Reprezentační premiéru si Matějovský okořenil gólovou asistencí
Klub

Reprezentační premiéru si Matějovský okořenil gólovou asistencí

Redakce

Marek Matějovský má za sebou premiéru v českém reprezentačním dresu. A velmi povedenou. Do přátelského utkání Belgie - Česko 0:2 vběhl až v průběhu druhého poločasu. V 68. minutě vystřídal v záloze Brücknerova oblíbence Galáska. Dal o sobě vědět sebevědomým projevem a především asistencí na důležitém druhém gólu. Matějovský v 75. minutě převzal přihrávku od Kollera a bez otálení poslal kolmicí do brejku Kuliče, který akci gólově završil levačkou.

Denní tisk po výhře nad Belgií mimo jiné psal: „Ve středu pozdě večer v Bruselu chválil Brückner všechny své hráče, včetně debutantů Pudila s Matějovským. Záložník Pudil upoutal perfektními přihrávkami, při nichž se výborně orientoval ve složitých situacích, Matějovský zase vymyslel gólový pas na nedávného boleslavského spoluhráče Kuliče."
Čtenáři iDNES po každém reprezentačním zápase hodnotí výkony jednotlivých fotbalistů udělováním známek od jedničky do pětky jako ve škole. To znamená jedničku za nejlepší a pětku za nejhorší výkon. A jak vypadalo vysvědčení za přípravný zápas Belgie - Česko 0:2 (góly Koller, Kulič) hraný ve středu 7. února v Bruselu?
Nejlepší známku od fotbalových fanoušků (hlasovalo jich více než 1500) obdržel brankář Petr Čech, hned za ním skončili útočníci Marek Kulič s Janem Kollerem a na 7.-8. místě ze šestnácti hodnocených se umístili Marek Matějovský a Jan Polák. Těsně před nejlepším českým fotbalistou Tomášem Rosickým. Chvalitebný počin při premiéře!
Kompletní pořadí podle průměrné známky: 1. Čech 1,07, 2. Kulič 1,33, 3. Koller 1,34, 4. Ujfaluši 1,50, 5. Jankulovski 1,75, 6. Pudil 1,79, 7. až 8. Polák a Matějovský 2,03, 9. Rosický 2,14, 10. Kováč 2,21, 11. Galásek 2,30, 12. až 13. Sionko a Rozehnal 2,39, 14. Jiránek 2,52, 15. Plašil 2,77, 16. Baroš 2,97.

A co na to řiká sám Marek Matějovský?

Trenér Brückner byl s vaším výkonem spokojený, fandové vás také chválí a dojem ze svého první startu v reprezentačním dresu máte vy?

„Mám dobré pocity hlavně proto, že jsme vyhráli a samozřejmě také z toho, že jsem poprvé nastoupil v reprezentačním dresu."

A z přihrávky na gól ne?

„To bych nepřeceňoval, je to sice příjemný fakt, ale nepřeceňoval bych ho."

Napomohla té zdařilé spolupráci před druhým gólem skutečnost, že se s Kuličem dobře znáte z boleslavského působení?

„Vždycky jsem říkal, že se mi s Kuldou hraje dobře."

Většina fotbalistů naříkala na terén, který i na televizních obrazovkách vypadal hrozně, jaký byl ve skutečnosti a nebyl jste před svým premiérovým reprezentačním startem více nervóznější právě kvůli nekvalitnímu hřišti?

„Určitě jsem trochu nervózní byl, ale především z toho, že nastupuji poprvé v národním dresu, ovšem jak jsem se zapojil do hry, tak ze mě nervozita spadla a soustředil jsem se jen na hru. Hřiště bylo opravdu hrozné a bylo moc těžké na něm hrát fotbal."

Marek Matějovský je v těchto dnech téměř dva souvislé týdny mimo domov. V pondělí 5. února se hlásil na reprezentačním srazu, v úterý odletěl s národním týmem do Bruselu, kde ve středu večer absolvoval přátelské utkání Belgie - Česko. Z Bruselu s reprezentací přistál v pražské Ruzyni ve čtvrtek pár minut před třetí hodinou ranní. Doma se trochu vyspal, pozdravil s přítelkyní i synem a začal balit zavazadla pro desetidenní kyperské soustředění s mladoboleslavským týmem. Ve čtvrtečním večeru 8. února už byl zase zpátky na Ruzyni, aby se v noci ze čtvrtka na pátek přesunul s boleslavskými spoluhráči na Kypr. Během čtyřiadvaceti hodin přeletěl Evropu z jejího západního pobřeží na východní okraj, odkud se domů vrátí až v neděli 18. února.

Fanshop banner