Kulič odešel za deset milionů korun a hráčskou náhradu
Klub

Kulič odešel za deset milionů korun a hráčskou náhradu

Redakce


Nejsledovanější hráčský transfer v rámci tuzemské Gambrinus ligy skončil úterním podepsáním příslušných dokumentů. Marek Kulič již patří Spartě Praha a hráčský kádr FK Mladá Boleslav posílil reprezentační obránce Škorpilova výběru jedenadvacetiletých Milan Kopic. Podrobnosti o průběhu jednání a dohodnutém přestupu upřesnil generální ředitel FK Mladá Boleslav Jaromír Šeterle.

Proč jednání o Kuličově přestupu trvala tak dlouho?

„Mladá Boleslav v jeho osobě pouštěla reprezentačního útočníka, kapitána ligového mužstva a symbol vzestupu boleslavského fotbalu v posledních dvou letech. Sparta za Kuliče měla zaplatit finanční odstupné a pustit do Mladé Boleslavi náhradou hráče, kterého se pro jeho zřejmou perspektivu nechtěla zbavit."

Jak vlastně jednání probíhala?

„Měla dvě fáze. V té první na počátku ledna, kdy nás Sparta oslovila a proběhlo první oficiální jednání, jsme v Mladé Boleslavi řešili hráčskou náhradu za Kuliče. Oslovili jsme několik klubů, například Slovácko, Plzeň, Slávii a zjistili, že za peníze, které za Kuliče inkasujeme, nejsme schopní získat do útoku odpovídající hráčskou náhradu. Proto jsme jednání se Spartou ukončili, neboť jsme neviděli řešení.
Druhá fáze od poloviny minulého týdne začala tím, že nás Sparta opět oslovila s tím, že můžeme opakovaně jednat o náhradě i hráčské kompenzaci. Nejdříve jsme se dohodli o finanční náhradě za Kuliče ve výši deseti milionů korun, přičemž devět bude Spartou uhrazeno ve dvou splátkách a jeden milion korun až v případě postupu Sparty do Ligy mistrů. Náhradou jsme si vybrali mladého obránce Kopice, o kterého jsme měli zájem už loni v létě při jeho přestupu do Sparty, a to vzhledem k tomu, že v sestavě pro jaro kromě útočníka řešíme i post stopera za Brezinského, jenž se vrátil do Liberce.
V tu chvíli však vznikl problém, neboť přestože Kopic nebyl v základním kádru prvoligového mužstva Sparty, tak její vedení s ním počítalo jako s perspektivním hráčem pro nejbližší budoucnost a nehodlalo jej uvolnit na přestup. Po dlouhých jednáních vznikla varianta ročního hostování a opce na přestup za předem stanovenou částku. Opci může Mladá Boleslav uplatnit v létě 2007 i v lednu 2008. Musím v této souvislosti zdůraznit, že i přes zdlouhavost a složitost byla jednání se Spartou velmi korektní."

Přišel po Nečasovi další mladý fotbalista, je to momentální záměr mladoboleslavské přestupové politiky?

„Vloni v létě vzhledem k postupu do evropských pohárů jsme mužstvo posílili hlavně o zkušené fotbalisty a nyní se zase snažíme vytvořit optimální věkovou strukturu mužstva a proto přichází talentovaní a služebně mladší hráči."

Budete ještě do konce zimního přestupního termínu shánět náhradu za Kuliče do útoku?

„Máme v kádru pět ligových útočníků, Holuba, Pecku, Ordoše, Mikolandu a Sedláčka, ale opravdu nám chybí brejkový hráč. Proto se pokusíme ještě v únoru získat brejkového útočníka, ale nikoliv za každou cenu.

Fanshop banner