Šeterle: Méně jarních zápasů zvládne užší hráčský kádr
Klub

Šeterle: Méně jarních zápasů zvládne užší hráčský kádr

Redakce

V zimním přestupním termínu opustí FK Mladá Boleslav více profesionálních fotbalistů, než do prvoligové sestavy přijde. Uvedl to generální ředitel fotbalového klubu Jaromír Šeterle s poukázáním na fakt, že v porovnání s mimořádně náročnou podzimní sezónou čeká mužstvo v nastávající jarní části soutěžního ročníku 2006/07 přibližně polovina soutěžních utkání. Vedení klubu momentálně neusiluje o žádnou zahraniční posilu a snaží se udržet stopera Brezinského, který se po skončení hostování vrátil do Slovanu Liberec.

Podle čeho se v klubu rozhodujete o kádrových změnách a kdo má hlavní slovo?

„Změny v mužstvu řešíme na základě třech základních kritérií. Prvním je vyhodnocení dosavadní sportovní výkonnosti jednotlivých fotbalistů, druhým ekonomické možnosti a třetím sportovní ambice klubu. Celkovou strategii děláme velmi demokratickým stylem při pravidelných schůzkách vedení klubu s trenéry mužstva. Základní koncepci samozřejmě musí schválit představenstvo akciové společnosti a posléze dozorčí rada se zabývá jejím vyhodnocením. Na konci sezóny opět s určitým odstupem provádíme s trenéry i celkové zhodnocení."

Jak dopadlo hodnocení uplynulé sezóny?

„V létě loňského roku při postupu do evropských pohárových soutěží jsme se rozhodli investovat do posílení mužstva nad rámec aktuálních ekonomických možností s tím, že některé závazky ke klubům převedeme do pozdějšího období roku 2007. Jednoznačným účelem bylo kvalitativní i kvantitativní posílení mužstva, aby v průběhu podzimu uspělo ve třech soutěžích. V poháru ČMFS jsme chtěli postoupit do jarního čtvrtfinále, což se podařilo. V evropských pohárech jsem si přáli probojovat se alespoň do základní fáze poháru UEFA, i to se povedlo. A v domácí lize jsme plánovali postavení vytvářející předpoklad pro konečné umístění, které by nám opět umožnilo hrát evropský pohár v příštím ročníku. Tady máme určitý dluh oproti předpokladům, neboť mužstvo získalo o tři body méně, než jsme si představovali."

Jaká tedy bude mladoboleslavská přestupová politiky v tomto zimním termínu?

„Strategie do zimního období vychází ze zmíněných hodnocení podzimní výkonnosti hráčů, sportovních cílů pro jaro se zachováním ekonomické stability klubu. Mužstvo místo podzimních třiceti soutěžních utkání čeká na jaře pouze třináct ligových a maximálně tři pohárová utkání. Dosavadní šestadvacetičlenný kádr určitě zúžíme o pět hráčů a při případném doplňování budeme dbát na optimální věkovou skladbu mužstva. V ekonomických možnostech klubu je, aby na posílení mužstva investoval přibližně šedesát až sedmdesát procent výtěžku z prodeje hráčů, kteří klub opustí. Nebudeme sledovat pouze aktuální a momentální výkonnost mužstva, ale i výhled do krátkodobého až střednědobého časového horizontu. Hráči, kteří s mužstvem ve středu 10. ledna nezahájí přípravu, se tuto skutečnost oficiálně dozvědí v úterý od sportovního ředitele fotbalového klubu. Budeme mít snahu, aby našli uplatnění v jiných týmech, protože vesměs se jedná o fotbalisty, kteří v určitém časovém úseku klubu pomohli a byli i členy základní sestavy."

Zkoušíte získat i hráče ze zahraničí?

„Pro získávání hráčů ze zahraničí jsme změnili strategii. Nebudeme již nikoho brát na takzvané testování, ale pokud dostaneme tip na fotbalistu, který by zapadal do našich požadavků a herních představ, budeme jej sledovat přímo v jeho momentálním působišti. Tato praxe se nám jeví jako efektivnější a hlavně levnější. V současné době nepředpokládám, že by se na začátku zimní přípravy objevil v boleslavském mužstvu nějaký hráč ze zahraničí."

Usilujete o udržení stopera Miloše Brezinského, nebo se vrátí do Liberce?

„Miloš Brezinský je kmenovým hráčem Slovanu Liberec a v našem klubu měl povolené hostování, které posledním dnem roku 2006 skončilo. O udržení tohoto fotbalisty usilujeme, ale zda se to podaří, bude záležet také na případných změnách hráčského kádru v libereckém klubu."

V médiích se spekuluje o odchodu Kuliče do zahraničí, dostal v této souvislosti už boleslavský klub nějaké konkrétní nabídky?

„Je pravda, že se v médiích o tomto fotbalistovi často spekuluje, ale v současné době žádná konkrétní nabídka ze zahraniční, která by byla zajímavá pro Marka Kuliče i pro náš klub, na stole neleží."

Fanshop banner