Sportovní akademie se dobře rozjela
Klub

Sportovní akademie se dobře rozjela

Redakce

Čtrnáct chlapců a jedenáct dívek ve třídě 1.A základní školy v Mladé Boleslavi zvané Pastelka tvoří vynikající partu a je mimořádně aktivních a soutěživých. Na takové charakteristice se shodli ředitel školy Karel Hochmal, jeho zástupkyně Iva Kollinová i třídní učitelka Jitka Pabištová. Není divu, vždyť se jedná o zárodek mladoboleslavské sportovní akademie, jejímž iniciátorem je vedení místního fotbalového klubu.

Chlapci ve sportovní třídě se zaměřují na fotbal a dívky na basketbal. „U všech je však důležitý rozvoj všeobecné sportovní připravenosti," zdůrazňuje učitelka Dagmar Hurtová. „Projekt sportovní akademie má určitě perspektivu, jenom bych rád zdůraznil, že i u nadaných sportovců nám jde v první řadě o vzdělání," připomněl ředitel Hochmal.
Žáci a žákyně ve sportovní třídě mají vedle běžné výuky třikrát týdně hodinu tělesné výchovy a k tomu ještě navíc hodinový sportovní trénink specializovaný na fotbal u chlapců a na basketbal u dívek. V učebním programu žádné úlevy nemají, jenom nezbytné organizační úpravy. „Učitelky a trenéři se musí umět domluvit na důležitých maličkostech, ve kterých škola může vyhovět, například v odložení domácích úkolů na pozdější dobu, když malí sportovci mají před sebou třeba týdenní soustředění," přibližuje organizační specifika zástupkyně ředitele Kollinová a dodává, že to není vždy jednoduché, ale společným úsilím to zvládají. Nyní se těší na návštěvu fotbalových hvězd z boleslavského ligového týmu, které dětem přinesou dárky v pondělním odpoledni 11. prosince.
Ředitel Hochmal chválí kvalitu sportovních trenérů, se kterými škola spolupracuje, ale neodpustil si poznámku, že v nezbytném trojúhelníku spolupráce mezi školou, trenéry a rodiči, jsou rodiče občas nejslabším článkem. „Především oni by si měli uvědomit, že společně vychováváme především člověka a ne fotbalistu. Prioritní je, aby mladý člověk měl uplatnění ve společnosti i mimo profesionální sport."
V okolí areálu základní školy, kde se letos v září rozjel perspektivní projekt sportovní akademie, čile přibývají sportoviště. K loni vybudovanému fotbalovému hřišti s umělou trávou a osvětlením letos přibylo víceúčelové hřiště. Dosavadní investice dosáhly čtyřiceti milionů korun, přičemž tři čtvrtiny poskytl stát z různých dotací a grantů, jednu čtvrtinu zaplatilo město Mladá Boleslav. V příštích dvou letech se bude pokračovat výstavbou dalších fotbalových hřišť s umělými i přírodními povrchy a moderním sociálním, servisním a ubytovacím zázemím. Celkové náklady dosáhnou 140 milionů korun.

Fanshop banner