Mladá Boleslav je v první stovce světového pořadí fotbalových klubů
Klub

Mladá Boleslav je v první stovce světového pořadí fotbalových klubů

Redakce

Podle Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků je aktuálně nejlepším fotbalovým klubem planety FC Sevilla, obhájce vítězství v Poháru UEFA, a druhým nejlepším českým klubem je FK Mladá Boleslav z 95. místa světového žebříčku. Český lídr AC Sparta Praha je o dvaačtyřicet míst výše.

Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků (IFFHS) vydala nejčerstvější hodnocení fotbalových klubů v pondělí 4. prosince 2006. Statistici posuzují úspěšnost jednotlivých klubů na základě dosažených výsledků za uplynulých dvanáct měsíců. Podle IFFHS jsou za vedoucí španělskou Sevillou tři italské kluby AC Milán, AS Roma a Inter Milán, pátý je anglický FC Liverpool. Na šesté příčce je Rapid Bucurest, soupeř Mladé Boleslavi v základní skupině poháru UEFA a čtvrtfinalista Poháru UEFA v předchozím ročníku. Pod dojmem těchto údajů vypadá mladoboleslavská remíza 1:1 na hřišti Rapidu jako mimořádně vydařený počin, ale kdo to utkání viděl na vlastní oči, dosvědčí, že boleslavští hráči byli velmi blízko získání skalpu klubu z první světové desítky. Nejbližší mladoboleslavský soupeř v evropském poháru Hapoel Tel Aviv je na 78. místě světového pořadí. Bez zajímavosti není porovnání umístění s tureckým Galatasaray Istanbul. V létě, to znamená v době, kdy s ním Mladá Boleslav hrála, byla na 144. místě a Galatasaray na 95. místě. Nyní je Mladá Boleslav o dvě příčky lepší než turecký protivník, který v základní skupině Ligy mistrů pouze jednou vyhrál. Nejlépe hodnoceným českým klubem je AC Sparta Praha na 53. místě a těsně před koncem první stovky jsou seřazené další tři české kluby v popředí podzimní Gambrinus ligy.

Pořadí klubů podle IFFHS: 1. FC Sevilla 308 bodů, 2. AC Milán 276, 3. AS Řím 269, 4. Inter Milán 268, 5. FC Liverpool 260, 6. Rapid Bukurešť 254, 7. FC Barcelona 251, 8. FC Sao Paulo a Olympique Lyon oba 246, 10. FC Arsenal 239. Umístění letošních mladoboleslavských soupeřů v evropských pohárech: 6. Rapid Bucurest, 11. Olympique Marseille, 37. Paris Saint Germain, 78. Hapoel Tel Aviv, 81. Panathinaikos Ateny, 97. Galatasaray Istanbul. Umístění nejlepších českých klubů: 53. Sparta Praha 154,5, 95. FK Mladá Boleslav 123, 98. Slovan Liberec 122, 150. Slavia Praha 98, 231. Baník Ostrava 78. Další mezi 350 klasifikovanými kluby nejsou...

Fanshop banner