Pařížský trenér Lacombe považuje boleslavské hráče za málo zkušené
Klub

Pařížský trenér Lacombe považuje boleslavské hráče za málo zkušené

Redakce

Trenér Paris Saint Germain Guy Lacombe patří k legendám francouzského fotbalu. Narodil se 13. června 1955, třináct let hrál fotbal na profesionální úrovni a oblékal klubové dresy Nantes, Lens, Tours, Toulouse, Rennes, Lille a Cannes. Nastřílel 55 ligových gólů a v roce 1984 se stal olympijským šampiónem. Trenérskou kariéru začal v AS Cannes (1989-95) a pokračoval v Toulouse (1995-99), Gingamp (1999-2002), FS Sochaux (2002-05) a nyní je koučem Paris Saint Germain. Do evropského poháru UEFA přivedl Paris SG přes vítězství ve francouzském národním poháru.

Jakého největšího úspěchu si považujete ve své dosavadní fotbalové kariéře?

„Jako hráč určitě olympijského titulu a jako trenér francouzského poháru, protože jsme ho vyhráli proti Olympique Marseille."

Máte ještě nějaké nesplněné fotbalové přání?

„Ano, vyhrát všechny tituly, které ještě nemáme."

Koho považujete za největšího favorita postupu z G skupiny Poháru UEFA do jarní fáze?

„Za největší aspiranty postupu považuji Panathinaikos Atény a Rapid Bukurešť."

I když je Olympique Marseille velký rival Paris SG, konzultoval jste s marseillským trenérem jeho poznatky ze dvou střetnutí s Mladou Boleslaví?

„S trenérem Olympique Marseille se znám velmi dobře, hráli jsme spolu a tak jsem se samozřejmě na jeho poznatky z utkání s Mladou Boleslaví zeptal."

Pomohl vám při zjišťování informací a poznávání českého soupeře osobitými postřehy David Rozehnal?

„Těsně před čtvrtečním zápasem s ním některé věci prokonzultuji, protože zná český fotbal dobře."

Co všechno víte o fotbalistech FK Mladá Boleslav?

„Nevěděl jsem o nich téměř nic s výjimkou toho, že porazili Olympique Marseilles. Proto jsem osobně přijel do Mladé Boleslavi na utkání s Panathinaikos Atény."

V čem vidíte herní přednosti Mladé Boleslavi?

„Po shlédnutém zápase jsme usoudili, že hráči Mladé Boleslavi jsou přesní, ale málo zkušení. Nejvíce jsme však řešili zimu, která během zápasu byla, mohla ohrozit výsledek zápasu a musíme s ní počítat i při našem utkání."

S jakým výsledkem budete spokojený v utkání s Mladou Boleslaví?

„Budu spokojený, když vyhrajeme. Rozhodně chceme nějaký pěkný výsledek."

Guy Lacombe byl v sedmdesátých a osmdesátých letech jedním z nejobávanějších francouzských útočníků, takže řadu sezon patřil neodmyslitelně do reprezentačního kádru týmu se znakem galského kohouta. Nastoupil také třikrát proti tehdejšímu Československu. Poprvé v dubnu 1974 v Praze na Letné, kde budoucí mistři Evropy z Bělehradu 1976 uhráli s Francií divokou remízu 3:3. Lví podíl na ni měl právě Guy Lacombe, který poslal francouzské hosty dvakrát do vedení. Ve 28. minutě zvyšoval na 2:0 a v 72. minutě na 3:2. Definitivní podobu dal výsledku tři minuty před koncem Antonín Panenka, který jako jediný z československého národního týmu pamatuje všechny tři zmíněné duely. Další se uskutečnil v rámci kvalifikace mistrovství Evropy 1980 v listopadu 1979 na pařížském stadionu v Parku Princů, kde Francouzi zvítězili 2:1. Po bezbrankovém poločase zůstal Lacombe v kabině a nahradil jej Pécout. Poslední zápas se odehrál na neutrální půdě ve španělském Valladolidu a uzavíral program základní skupiny mistrovství světa 1982. V 70. minutě se Lacombe s Panenkou potkali u postranní čáry. Francouzský útočník mířil na lavičku, zatímco vršovického špílmachra poslal československý trenér Jozef Vengloš za nepříznivého stavu 0:1 do hry jako žolíka. Šest minut před koncem Panenka z penalty vyrovnal a v nastaveném čase načechral centr na Bičovského, jehož hlavičku vyrazil obránce Amoros hlavou z brankové čáry. Kdyby se mu to tenkrát nepovedlo, tak československý tým pokračoval v šampionátu a Francouzi si balili kufry na cestu domů. Realita však byla přesně opačná.

Text o profilu trenéra Paris Saint Germain Guy Lacomba vznikl ve spolupráci s Václavem Tichým, mediálním pracovníkem Českomoravského fotbalového svazu.

Fanshop banner