V krátké historii nasbírali Pařížané cenné trofeje
Klub

V krátké historii nasbírali Pařížané cenné trofeje

Redakce

Fotbalová výprava Paris Saint Germain přiletí z francouzské metropole do Prahy ve středu 29. listopadu a ten samý den v podvečerním čase se představí na mladoboleslavském městském stadionu při oficiálním tréninku a tiskové konferenci. Ve čtvrtek 30. listopadu od 20,45 hod. se hraje utkání čtvrtého kola G skupiny Poháru UEFA FK Mladá Boleslav - Paris Saint Germain o naději postupu do jarní fáze evropského poháru. Než Pařížané přicestují do Pojizeří, seznamte se s nimi.

Paris Saint Germain je doma na stadionu Parc des Princes čili Parku princů v Paříži a patří k nejmladším evropským fotbalovým klubům. Datem oficiálního vzniku je rok 1970. To znamená, že je téměř o sedmdesát let mladší, než FK Mladá Boleslav. Úspěchů na domácí i mezinárodní scéně však posbíral více, než fotbalisté z Pojizeří. Pařížané v klubové vitríně leští pohár za vítězství v dnes již neexistujícím Poháru vítězů pohárů (PVP) z roku 1996, trofeje připomínající dvojnásobný zisk francouzského titulu z let 1986 a 1994 a nejčerstvější za vítězství v letošním francouzském národním poháru.
Jako francouzský mistr se Paris Saint Germain v sezóně PMEZ 1986/87 (předchůdce dnešní Ligy mistrů) střetl poprvé a naposledy s českým fotbalem. Tehdy PMEZ hrál československý mistr TJ Vítkovice a favorizovaného francouzského šampióna senzačně vyřadil. Pařížský klub trénoval Gérard Houllier, později manažer FC Liverpool a v současnosti trenér suveréna francouzské ligy Olympique Lyon. Vítkovice tehdy koučoval Ivan Kopecký.
První utkání v Paříži 17. září 1986 před patnácti tisíci diváků skončilo remízou 2:2. Za Paris Saint Germain skórovali Halihodžič (19.) a Pilorget (56.), za Vítkovice se trefili Kovačík (8.) a Šourek (22.). Odveta se hrála v Ostravě 30. září 1986 před jedenácti tisíci diváků a o výhře i postupu Vítkovic rozhodla Šourkova střela z pokutového kopu v 68. minutě.
V minulosti za Paris Saint Germain hráli například Lama, otec a syn Djorkaeffové či Ginola. V současném kádru jsou hvězdami francouzský reprezentační záložník Vikash Dhorasoo, portugalský kanonýr Pauleta či nebezpečný Bonaventura Kalou z Pobřeží slonoviny. Také český reprezentant David Rozehnal patří mezi uznávané osobnosti. Současný trenér Guy Lacombe jej využívá buď ve stoperské dvojici, nebo na postu defenzivního záložníka.
Paris Saint Germain v prvním kole letošního Poháru UEFA vyřadil irský celek Derry City po výsledcích 0:0 a 2:0, v základní skupině remizoval na hřišti Rapidu Bucurešt 0:0 a před týdnem prohrál doma s Hapoel Tel Aviv 2:4.
K image pařížského klubu patří i divoká armáda radikálních fanoušků. Jsou známí svojí fanatickou nenávistí především vůči Olympique Marseille, jihofrancouzskému klubu, který v prvním kole letošního Poháru UEFA vyřadila Mladá Boleslav. Nejčerstvější řádění chuligánů v barvách Paris Saint Germain vyvrcholilo minulý týden tragickou střelbou po prohraném utkání s Hapoel Tel Aviv. Ve snaze zabránit davovému lynčování příznivce izraelského klubu policista v civilním oblečení jednoho mladíka zastřelil a druhého postřelil.

Fanshop banner