Slovácký trenér Malura na psychologické triky moc nespoléhá
Klub

Slovácký trenér Malura na psychologické triky moc nespoléhá

Redakce

Pavel Malura aktivně hrával fotbal do svých devatenácti let v TJ Vítkovice-Svinov, kde také hned po skončení dorosteneckého věku začal s trénováním. Později sbíral zkušenosti především v Ostravě (Baník a Nová huť). Z těch, které ve fotbalovém životě potkal, jej nejvíce ovlivnili Werner Lička a František Komňacký. Obohatilo jej působení v polském ligovém klubu Pogoň Štětín a roční trénování v pražské Viktorii Žižkov. Letos v létě přišel s kolegou Jiřím Plíškem do Uherského Hradiště. Po neúspěšném podzimu a Plíškově odstoupení se stal před třemi týdny hlavní koučem 1. FC Slovácko a tento tým přívádí v poslední listopadové neděli proti FK Mladá Boleslav.

Podařilo se vám v posledních dvou zápasech bodovat, pozorujete i zkvalitnění herního projevu mužstva?

„Herní projev se zkvalitnil a je nyní agresivnější. Na hráčích pozoruji, že mají chuť zlomit nepříznivou bilanci."

Změnil jste v něčem náplň tréninkové činnosti v porovnání se svým předchůdcem?

„S Jirkou Plíškem jsme úzce spolupracovali a tak za jeho odvedenou prací stojím. Neúspěchy mužstva jsou naše společné. Zaměřuji se hlavně na větší komunikaci s hráči a snažím se stabilizovat sestavu a herní projev. Navazuji na cestu, kterou jsme společně s Jirkou Plíškem šli."

S čím přijíždíte do Mladé Boleslavi?

„Se snahou soupeře z čela tabulky co nejvíce potrápit, vždyť fotbal se dá hrát s každým."

Spoléháte na únavu Mladé Boleslavi po bukurešťském pohárovém utkání, případně na to, že slovácký tým z konce tabulky podcení?

„Mladá Boleslav má velmi kvalitní trenéry i hráče, takže nepřipadá v úvahu, aby nás podcenili. A při kvalitě boleslavského hráčského kádru můžou nastoupit sice jiní, ale stejně dobře připravení hráči, než ti unavení z pohárového duelu. V tomto ohledu si žádné iluze nedělám."

Na každé mužstvo občas padne deka a když se tak stane, pomůže zvýšené tréninkové úsilí nebo spíše návštěva psychologa?

„Preferuji přístup, že když se nedaří, je třeba to zlomit pracovitostí a vůlí. Psychologii v tomto případě moc neuznávám. Žádné zázračné poučky pro fotbalové mužstvo, které je velmi živý a variabilní organismus, neplatí."

Co schází českému fotbalu k získání větší společenské prestiže?

„Především pozitivní informace, neboť většina tuzemských médií včetně těch serióznějších se zajímá o úplatky i jiné špatnosti a méně o to, že i české kluby mají hráče s velkou budoucností, jako například teplický Fenin, slovácký Kúdela nebo ostravský Varadi. Samozřejmě, že důležitá je kvalita hry a tady máme i my trenéři dluh. Když srovnám český a polský fotbal, tak v Polsku, kde se také potýkají s korupcí, chodí do hledišť více lidí, protože tamní ligový fotbal je ofenzivnější a na pohled atraktivnější. Navíc český fotbal stále ještě neopustili lidé spjatí s prokázanou korupční aférou. To prestiži našeho fotbalu ubližuje."

Kde a jak strávíte Vánoce?

„Doma v rodinném kruhu podobně jako každý rok."

Fanshop banner