Cipro tuší, že to jeho tým nebude mít v Boleslavi lehké
Klub

Cipro tuší, že to jeho tým nebude mít v Boleslavi lehké

Redakce

Sportovním ředitelem českobudějovického klubu a zároveň trenérem ligového týmu je devětapadesátiletý František Cipro. Fotbalová veřejnost jeho hráčskou i trenérskou kariéru nejvíce spojuje se Slavií Praha, ale České Budějovice pro něho nejsou jen momentálním zaměstnavatelem, ale hlavně klubem, kde s fotbalem začínal. Později prošel mnoha hráčskými i trenérskými štacemi. Do Mladé Boleslavi přijíždí k utkání desátého ligového kola bez několika hráčů základní sestavy a tuší, že jej čeká nelehký duel.

Nejvíce fotbalového života jste strávil v Českých Budějovicích a pražské Slávii. Jak jste na tom s přízní, když proti sobě tyto kluby hrají?

„Záleží na které straně barikády zrovna jsem, ale jinak samozřejmě platí, že oba tyto kluby jsou mi nejbližší a mám k nim podobný vztah, který je hodně odlišný od vztahu k jiným klubům."

Na co nejvíce vzpomínáte za devět let hráčské kariéry a další čtyři roky v pozici trenéra ve Slavii Praha?

„Jako hráč na partu, se kterou jsme hráli o titul a vyhráli český pohár v éře Segmüllera, Jebavého, bratří Herdů a Lubase. Byli to samí vynikající hráči a dobří parťáci, nejvíce jsem se kamarádil s Ivo Lubasem. A z trenérského období pochopitelně na sezónu, kdy jsme slavili mistrovský titul a dařilo se nám v poháru UEFA, což od té doby Slávie nezopakovala."

Jste sportovní ředitel a zároveň trenér čili máte podobné pravomoce a zodpovědnost jako manažeři anglických klubů?

„Opravdu se dá naše současné českobudějovické organizační uspořádání nazvat anglickým modelem a musím přiznat, že mi vyhovuje. V praxi to znamená, že mám na starosti vše, co se týká pouze prvního mužstva, a kolega Jirka Kotrba od dospělého béčka všechny ostatní družstva až po žáky."

Neobáváte se, že bude váš tým v utkání proti Mladé Boleslavi postrádat zkušenosti v defenzívě, když máte mimo hru několik zkušených obránců?

„Je pravda, že mi chybí čtyři stopeři, neboť pro zranění nemůžou hrát Horejš, Pivoňka a Skála a navíc ani Homoláč, který má trest za čtyři žluté karty. Ale za ta léta, co pracuji ve fotbale, už v takovémto případě nepropadám panice a naopak v jiných situacích přehnanému optimismu."

Takže s vámi nehne ani současné výborné umístění na šestém místě ligového pořadí?

„Je to příjemné, ale liga je dlouhá a před námi je ještě hodně těžkých zápasů. Jedním z nich je i ten dnešní, neboť při zmíněných absencích to nebudeme mít v Mladé Boleslavi lehké."

Chybí vám také stále Karel Poborský a jaké máte informace o jeho návratu na hřiště?

„Chybí nám hodně a bude nám chybět i v Mladé Boleslavi. Na počátku uplynulého týdne absolvoval nezbytné testy a k fotbalu se vrátí asi tak za čtyři týdny."

Co schází české lize, aby na její zápasy chodilo více diváků, než dosud?

„Protože jsem poznal fotbalové prostředí i v zahraničí, mrzí mě, že u nás nemá fotbal potřebnou společenskou image. Chybí pozitivní medializace a propagace třeba až v podobě atraktivní show. Kvalita a úspěchy našeho fotbalu na klubové i reprezentační úrovni nám většina sousedních zemí může závidět a my je nedokážeme mediálně vyzvednout nad nedostatky a průšvihy. Nechci je zakrývat, ale nelíbí se mi, když se od pondělí do pátku v souvislosti s fotbalem o ničem jiném v novinách nepíše, než o špatnostech."

Stručný popis kariéry:
František Cipro začal do fotbalového balónu kopat v Českých Budějovicích (1953 - 1966) a později hrál za VTJ Tábor (1966 - 1968), VCHZ Pardubice (1968 - 1970), TJ Gottwaldov (1970 - 1971) a Slavii Praha (1971 - 1980). V roli hrajícího trenéra působil ve středočeském TJ Jílové (1980 - 1982) a rakouském SV Gmündu (1984 - 1988). Potom postupně následovaly již čistě trenérské štace Zbrojovka Brno ((1988 - 1990), kyperský AEL Limassol (1990 - 1992), Chmel Blšany (1992 - 1994), Slavia Praha (1995 - 1997), rakouský Tirol Innsbruck (1997 - 1999), Slavia Praha (1999 - 2000), opět rakouský LASK Linec (2001), FK Teplice (2001 - 2002), Viktoria Plzeň (2003 - 2004) a nyní České Budějovice.

Fanshop banner