Lidi, choďte na český fotbal, vyzývá trenér Uhrin
Klub

Lidi, choďte na český fotbal, vyzývá trenér Uhrin

Redakce

Skončilo utkání Poháru UEFA FK Mladá Boleslav - Olympique Marseille 4:2. Postup Mladé Boleslavi je obrovská senzace. V tiskovém středisku na mladoboleslavském městském stadionu se tísnili novináři, fotografové a kameramani. Francouzský trenér Albert Emon komentoval vyřazení svého týmu objektivně, ale s nevěřícím výrazem ve tváři. Mladoboleslavský sok Dušan Uhrin měl plno starostí, jak zvládnout dojetí, které mu přetékalo z duše znavené prožitým stresem. „Také jsem dojatý," přiznal Uhrinův šéf, generální manažer FK Mladá Boleslav Jaromír Šeterle. Útrobami stadionu bloudili slzící chlapi, venku jásali nadšení příznivci a u televizních obrazovek žasli všichni upřímní milovníci fotbalu.

Mladá Boleslav patří mezi přední tuzemské kluby a v evropském poháru není náhodou. Už to snad pochopilo celé Česko, když o tom od posledního zářijového čtvrtku vědí i ve Francii. Zklamaný kouč Olympique Marseille uznal protivníkovu větší vůli po úspěchu. „Tak to ve fotbale bývá, že některý tým chce víc než druhý a Mladá Boleslav se o postup více bila," řekl francouzský kouč Albert Emon a připustil, že doma jej nečeká příjemné uvítání. „Fanoušci nebudou spokojeni," odtušil v očekávání lidové i mediální kritiky. Na přímý novinářský dotaz, zda po prohraném utkání nelituje předčasného odvolání Riberiho ze hry, odpověděl diplomaticky: „Nelituji stažení Riberiho, lituji, že jsme neběhali tolik, jako soupeř."
Dušan Uhrin při hodnocení úspěšně zvládnuté bitvy připomněl, že jeho hráči museli dohánět nejen ztrátu z Marseille, ale opakovaně i ztráty z průběhu odvetného utkání a nepříznivý vývoj se jim podařilo zvrátit jenom díky agresivitě a neumdlévající bojovnosti až do poslední minuty. „Děláme všechno pro to, aby lidé chodili na český fotbal," prohlásil téměř vizionářsky a přiznal, že ve své trenérské kariéře nic podobného právě dokonanému vyřazení Olympique Marseille nezažil. „Takhle důležitý zápas jsem dosud nevyhrál, podobně důležité snad bylo jenom utkání na konci minulé sezóny v Liberci, kdy jsme hráli o druhé místo v lize, což byl počátek dnešního obrovského úspěchu."
Jak mu bylo, když jeho mužstvo v průběhu odvetného utkání dvakrát prohrávalo? „Chtěl jsem vyhrát a postoupit, na to jsem myslel za každého stavu, ale věřit jsem tomu začal, až když jsme vedli 3:2," řekl Uhrin. Nebyl sám, podobně na tom byli i jeho svěřenci. „Po třetím góle jsem uvěřil, že se nám to povede," přiznal víru v postup střelec čtvrtého gólu Tomáš Sedláček. „Hráči Marseille byli dost nafoukaní a náš závěrečný tlak je zaskočil, navíc mi připadalo, že jim docházejí fyzické síly," všimnul si hrdina fantastického fotbalového dramatu Radim Holub.

Fanshop banner