Jen výhra o dva góly znamená postup
Klub

Jen výhra o dva góly znamená postup

Redakce

Výsledek prvního utkání Olympique Marseille - FK Mladá Boleslav 1:0 jasně vymezuje šance soupeřů na postup. Pro Mladoboleslavské je opravdovou výhrou pouze vítězství o dva góly. Když vyhrají 1:0, bude se utkání prodlužovat a následně třeba i rozhodovat o postupujícím v penaltovém rozstřelu. Každé jiné mladoboleslavské vítězství o jeden gól znamená podle pohárové matematiky (gól na soupeřově hřišti s dvojnásobnou hodnotou) postup francouzského týmu, jemuž pochopitelně k radosti stačí i jakákoliv remíza a výhra.

Z uvedených variant vyplývá, že o poznání blíže k postupu je Olympique Marseille a drží si roli papírového favorita, kterým byl již před prvním střetnutím. „Musíme na ně vletět a dát gól," zní mladoboleslavskou kabinou. „Doma neprohráváme a v tom vidím naši naději," prohlásil mladoboleslavský trenér Dušan Uhrin. A má pravdu. Mladá Boleslav v předkolech Ligy mistrů porazila norského mistra Valerenga Oslo 3:1 právě vynikajícím vstupem do utkání a s tureckým mistrem Galatasaray Istanbul remizovala 1:1. Výsledek podobný výhře nad Valerengou Oslo by Mladé Boleslavi dnes k postupu stačil.

Co se stane, když FK Mladá Boleslav vyhraje o dva góly? V takovém případě mladoboleslavský tým postoupí do další fáze Poháru UEFA, která je zajímavá po stránce sportovní, marketingové a za příznivých okolností i ekonomicky. Čtyřicet klubů úspěšných v prvním kole řídící orgán Poháru UEFA rozlosuje do osmi pětičlenných skupin. V nich se soupeři střetnou jednokolově každý s každým. Znamená to, že dva z nich přivítá Mladá Boleslav na svém domácím hřišti a se dvěma se střetne venku. Z každé pětičlenné skupiny do jarní části Poháru UEFA postupují vždy tři nejlepší celky, naopak dva nejhorší jsou vyřazeny.

Co se stane, když FK Mladá Boleslav prohraje, remizuje nebo vyhraje jenom o jeden gól? Takový výsledek znamená konec mladoboleslavského účinkování na evropské fotbalové scéně. Do další fáze Poháru UEFA postoupí soupeř Olympique Marseille. FK Mladá Boleslav si na další příležitost v evropském poháru bude muset počkat nejméně do příštího léta. Šancí má několik. Buď z předních příček prvoligové tabulky do předkola Ligy mistrů a Poháru UEFA nebo při zisku národního poháru přímo do prvního kola Poháru UEFA, do kterého vede také uzounká cestička přes letní Intertoto Cup.

Fanshop banner