Koubek: České fotbalové prostředí se lepší
Klub

Koubek: České fotbalové prostředí se lepší

Redakce

Pětapadesátiletý trenér SK Kladno Miroslav Koubek na kladenské lavičce sedí pátou sezónu v nepřetržitém sledu. To je v současném tuzemském profesionálním fotbale nevídaná stálost. Koubek je původem Pražák, ale v Kladně žije již třiatřicet let a srdce mu bije pro místní fotbalový klub. Na jeho trenérské lavičce ve čtyřech obdobích strávil více než dvanáct let. Přesto je přesvědčený, že profesionálním přístupem dokáže překrýt případné emoce a na nostalgické pocity si nepotrpí.

Jak jste oslavil postup do první ligy?

„Při cestě z Kunovic v autobuse šampaňským a později ještě posezením se svými spolupracovníky a s rodinou. Příjemné bylo také přijetí na kladenské radnici."

Budete spokojený se záchranou Kladna v lize, nebo máte vyšší cíle než umístění na současné třinácté příčce?

„Před sezónou jsme vyhlásili za sportovní cíl záchranu a tak budu spokojený, když na konci ligového ročníku za námi v tabulce budou nejméně dva kluby. Ale pochopitelně budeme neustále usilovat o umístění na co nejvyšší příčce."

Máte na střetnutí s mladoboleslavským fotbalem nějaké zvláštní vzpomínky?

„V ročníku, kdy Mladá Boleslav s Drnovicemi postoupila do první ligy, jsme také hráli o postup. Měli jsme velmi kvalitní tým s Holubem a Trousilem, ale skončili až třetí. Na podzim u nás Mladá Boleslav vyhrála jediným gólem Kulvajta, když za bezbrankového stavu nám rozhodčí neuznal regulérní gól a tehdy jsem se hodně zlobil na rozhodčího. Naopak při jarní odvetě jsme v Mladé Boleslavi vyhráli 4:0 a to bylo pro mě velké zadostiučinění."

Před týdnem k prvnímu ligovému vítězství vám více pomohlo štěstí, nebo posílení ofenzívy Radzinevičiusem?

„K otočení zápasu potřebuje každý tým štěstí, ale v naší hře proti Českým Budějovicím byla i kvalita. Šli jsem úspěchu od začátku naproti a vypořádali se z nepříznivým vývojem, když nejprve odstoupil s těžkým zraněním Hlava, potom brankář pustil nešťastný gól a v závěru byl vyloučen Veleba. Samozřejmě nám pomohlo i posílení mužstva a to nejenom Radzinevičiusem, ale i Kratochvílem a Pončákem."

Co soudíte o kvalitě české ligy?

„Kluby jsou stabilizovanější, než v nedávné minulosti, liga letos dobře odstartovala, na čemž se podílí s Libercem a dalšími týmy i Mladá Boleslav. Věřím, že diváků bude chodit čím dál více, vždyť například na naše utkání na Spartě přišlo patnáct tisíc a v Ostravě téměř devět tisíc lidí. Osobně mám pocit, že se fotbalové klima vylepšuje, rozhodčí se také lepší a je nyní potřeba, aby se zlepšovala i vlastní hra a pročistilo se atmosféra po nedávné korupční aféře."

Považujete za výhodu možnou únavu mladoboleslavského týmu po evropském poháru a čím budete po utkání spokojený?

„Vůbec s únavou soupeře nepočítám, protože současná Mladá Boleslav má dostatečně široký kádr, aby větší zápasové zatížení zvládla. Kladno nikam nejezdí prohrávat a v Mladé Boleslavi budu spokojený, když předvedeme kvalitní hru a dokážeme jakkoliv bodovat."

Fanshop banner