Uhrin: Musíme si dávat nejvyšší cíle
Klub

Uhrin: Musíme si dávat nejvyšší cíle

Redakce


Tisková konference FK Mladá Boleslav před zahájením nové sezóny se konala sice v parném středečním odpoledni, ale v klimatizovaném interiéru pražského Holiday Inn Prague Congress Centre bylo snesitelně. Úvod obstaralo promítání krátké video prezentace rozvoje mladoboleslavského klubu. Potom prezident klubu Josef Dufek a generální ředitel Jaromír Šeterle načali diskusi o dění v tuzemském fotbale. Sportovní ředitel Zdeněk Kudela seznámil novináře s posílením hráčského kádru a trenér Dušan Uhrin se sportovními cíli. „Musíme je mít co nejvyšší," řekl. Na dotaz jednoho z novinářů, zda tím myslí postup do základní skupiny Ligy mistrů, bez váhání odvětil: „A proč ne?"

Trenér Uhrin vyjádřil spokojenost s průběhem a úrovní letní přípravy, kterou jeho svěřenci absolvovali bez zranění. „Ve zbývajícím týdnu snad potřebně vyladíme formu a věřím, že přes Valarengu postoupíme." Vyjádřil se také ke konkrétním hráčským posilám. „Výtečně vypadají Abrahám a Riegel," pochválil dva nejsledovanější novice v mladoboleslavském dresu. O Rolkovi řekl, že potřebuje čas na aklimatizaci a Mikolanda ještě dva týdny pořádné přípravy. Za brankářskou jedničku určil Kučeru, ale vzápětí dodal, že se Miller velmi zlepšil a tak klub disponuje dvěma opravdu vyrovnanými gólmany. Ke sportovním cílům nastávající sezóny si postupně řekli své Uhrin i Kudela, aby je do třech hlavních bodů shrnul Šeterle: „Bez určení priorit chceme v Evropě postoupit nejméně do třetího předkola Ligy mistrů, v lize vybojovat účast v některém evropském poháru a v tuzemském poháru ČMFS vydržet do jarních bojů."
Dufek na tiskovce vzpomněl, že když před čtyřmi roky právě v Holiday Inn Prague Congress Centre vyhlašoval projekt s pětiletým výhledem vstupu mladoboleslavského fotbalu na mezinárodní scénu, mnozí z přítomných žurnalistů se nevěřícně usmívali. „Povedlo se nám to o rok dříve," řekl pyšně. Vzápětí však vyjádřil politování nad novinářským znevažováním mladoboleslavského úspěchu i úrovně tuzemské ligy. Klubová ředitelka pro marketing a komunikaci Sylva Hottková doplnila Dufkova slova přečtením oficiálního prohlášení, že mladoboleslavský fotbalový klub je připravený podniknout právní kroky proti novinářským článkům znehodnocujícím jeho pověst. „Zvažoval jsem odchod z fotbalového hnutí, když se po skončení minulého ročníku strhla neopodstatněná štvavá kampaň proti umístění Mladé Boleslavi na druhém místě ligy," dodal Dufek.
Jaromír Šeterle kritizoval, že novináři i lidé v hospodách dělí český fotbal na reprezentaci a ligu v tom smyslu, že úroveň tuzemské nejvyšší soutěže dlouhodobě znevažují. „Fotbal je jeden, není jiný reprezentační a jiný ligový. Budoucnost českého fotbalu není tak hrozná a mezi reprezentací a ligou nezeje taková propast, jak lidé říkají a novináři píší," prohlásil mladoboleslavský generální ředitel. Zalitoval, že hráči z ligových klubů, z nichž jako příklad jmenoval Kuliče, Matějovského, Pospěcha, Sivoka, Zápotočného a Abraháma, nedostali od reprezentačního trenéra Brücknera pořádnou šanci poprat se o reprezentační triko. Přeci se nemůže říkat a psát, že není za současné reprezentanty náhrada, když se nikdo z možných náhradníků nevyzkoušel.

Fanshop banner