Projekt sportovní akademie ovlivní nedalekou budoucnost Mladé Boleslavi
Klub

Projekt sportovní akademie ovlivní nedalekou budoucnost Mladé Boleslavi

Redakce

Prezident FK Mladá Boleslav Josef Dufek začíná jednu ze svých velkých vizí proměňovat ve skutečnost. Není to výstavba nové fotbalové arény ani vstup na evropskou pohárovou scénu, ale budování sportovní akademie. „To je priorita nejbližší budoucnosti," potvrzuje šéf mladoboleslavského fotbalu.

Sportovní akademie už není utopie. S jejím budováním se totiž letos začalo. Vzniká při 9. základní škole v ulici 17. listopadu známé pod zlidovělým názvem Pastelka. V prostoru mezi školní budovou a novým silničním obchvatem se dokončuje fotbalové hřiště s umělým travnatým povrchem a osvětlením. Později nedaleko přibudou další čtyři hřiště s přírodní trávou a objekt s moderním sociálním a ubytovacím zázemím.


První žáci přijdou do mladoboleslavské sportovní akademii v září roku 2006. „Sportovní akademii budujeme nejen pro Mladou Boleslav, ale i pro pohybově nadanou mládež celého mladoboleslavského regionu," přeje si Dufek. Právě proto předpokládá, že součástí areálu sportovní akademie se stane internátní ubytování i odpovídající stravovací servis.


Sportovní náplní školáků od první do páté třídy bude všeobecná tělesná průprava a teprve od šesté třídy začne jejich sportovní specializace. Zaměření mladoboleslavské sportovní akademie bude odpovídat místní tradici úspěšných kolektivních her. Tím se myslí fotbal, volejbal, házená a basketbal. Škola pro rozvoj sportovního nadání se tak otvírá chlapcům i děvčatům, přičemž předpokládaná kapacita jedné třídy bude šestnáct chlapců a deset dívek.


Cílem tohoto velkorysého projektu je soustředit a vychovávat sportovní talenty pro nadstandardní sportovní přípravu. V té budou mladí sportovci ze sportovní akademie zabezpečující základní školní vzdělání pokračovat ve velmi dobře zaběhnutém systému dorosteneckých sportovních kategorií v rámci středoškolského učiliště akciové společnosti Škoda Auto. V nedaleké budoucnosti není vyloučena ani případná spolupráce s mladoboleslavskou vysokou školou. Projekt sportovní akademie se pochopitelně opírá o významnou podporu města Mladá Boleslav.


Stane se z Mladé Boleslavi město sportu zaslíbené? Nejspíše ano. „Lidé postupně zjišťují, že jim nestačí jenom vydělávat peníze, ale touží se také bavit. Sport je k tomu vynikající příležitost. Ať už vlastní sportovní aktivitou, nebo sledováním špičkových profesionálů," prohlašuje Josef Dufek.

Fanshop banner