Sviták neztrácí odhodlání vrátit se do základní sestavy
Klub

Sviták neztrácí odhodlání vrátit se do základní sestavy

Redakce

Martinu Svitákovi bylo letos v únoru pětadvacet let a od léta hraje s pětadvacítkou na zádech v dresu FK Mladá Boleslav. Přišel z Opavy, kde hostoval jako kmenový hráč Baníku Ostrava. V Opavě zažil ekonomický krach klubu s nepříjemnými důsledky pro vlastní kapsu. Po příchodu do Mladé Boleslavi od něho trenéři i fandové hodně očekávali, ale on místo toho, aby nahradil pracovitého Langera uprostřed zálohy, usedl na lavici náhradníků.

Martin Sviták začal s fotbalem v rodném Valašském Meziříčí. Ve dvanácti letech se dostal do Baníku Ostrava a prošel tamními mládežnickými celky. V Dukle Hranice si zahrál třetí ligu a divizi. První ligu okusil v Opavě a od léta je hráčem Mladé Boleslavi. „Byla první, která mě oslovila, a navíc s lukrativnější nabídkou než ostatní zájemci,“ vysvětluje, proč se vydal do zcela neznámého prostředí. „O Mladé Boleslavi jsem věděl jenom to, že tady vyrábějí auta a z hráčů jsem znal jediného Švejdíka.“
Ze Slezska do Pojizeří se Sviták přestěhoval s přítelkyní a nyní společně ve volném čase objevují pamětihodnosti v okolí Mladé Boleslavi. „Spoluhráči mi doporučili, že jsou tady kolem pěkné hrady a zámky, tak se občas někam vyjedeme podívat. Na dovolené jsme letos nikde nebyli, protože jsem neměl peníze, což byl důsledek mého působení v Opavě.“ Sviták má rád výlety do přírody, občas zajde do kina a aktivně sportuje i mimo fotbalové hřiště. „Nevyhýbám se žádnému sportu, hodně jsem hrával hokej, dnes si spíše zahraji volejbal nebo tenis, i když ten mi tak moc nejde.“ Všestranné sportování zdědil po otci a dokonce od první do třetí třídy základní školy se věnoval více atletice než fotbalu. „Ani sám nevím, proč fotbal najednou vyhrál,“ podivuje se ještě dnes, kdy už ho fotbal živí.
V letních přípravných zápasech dostával Sviták důvěru na postu defenzivního záložníka, kde nastoupil i v prvním utkání nové sezóny proti Liberci. Po půlhodině ho však trenér Uhrin stáhnul ze hry. Proti Blšanům hrál hodinu, ale v Ostravě usedl mezi náhradníky a v dalších zápasech se na hřiště dostal jenom na pár závěrečných minut proti Slovácku a Olomouci. „Momentálně nehraji, protože moje výkonnost není taková, abych mohl být v základu a na mém místě hraje dobře Šmerda. Věřím však, že se zlepším,“ neztrácí Sviták odhodlání prosadit se v současném mladoboleslavském kádru, který považuje za velmi silný a vyrovnaný. „Určitě máme na to být do šestého místa prvoligové tabulky. Venku nám vychází hraní ze zabezpečené obrany do brejků, ale zatím nám moc nejde útočný fotbal v domácím prostředí, což je pro každý tým těžší. Jistě se to brzo otočí, až začnou naši útočníci dávat více gólů.“ U toho by Sviták chtěl být v základní sestavě. „Tlak se tady vytváří na každého hráče a já jsem se s tím zatím nepopral úplně nejlíp. Je to zkušenost, ze které se musím ponaučit,“ ví hráč, jemuž se líbí herní styl Patrika Vieiry.

Fanshop banner