Domácí hřiště nebylo výhodou
Klub

Domácí hřiště nebylo výhodou

Redakce

Mladá Boleslav sice doma získala dvakrát tolik bodů než na hřištích soupeřů, přesto je její bilance před vlastním publikem k zamyšlení.

V tabulce sestavené jenom z domácích utkání je totiž čtvrtá od konce (21 bodů). Hůře na tom jsou jenom Brno (18) a sestupující České Budějovice s Opavou (shodně po 15). Mladá Boleslav na svém hřišti vyhrála čtyři utkání (Jablonec 1:0, Brno 4:0, České Budějovice 1:0 a Sparta Praha 2:1). Prohrála dvakrát (Liberec 0:1 a Olomouc 1:2), což je bilance srovnatelná pouze se Zlínem a Spartou Praha. Jednu domácí prohru mají Slavie, Slovácko a Teplice, jinak ostatní týmy před vlastními fandy prohrály třikrát i víckrát. Nejčastěji doma rozdávaly České Budějovice (8), Brno (7) a Opava (6).
Mladá Boleslav si domácí bilanci značně pošpatnila tím, že zremizovala devět utkání, což nemá v první lize obdoby. Jasnou příčinou tohoto stavu byla neschopnost prosadit se střelecky proti soustředěně bránícímu soupeři. Odpovídá tomu i nízký počet vstřelených gólů na vlastním hřišti. Čtrnáct gólů je minimum skončeného soutěžního ročníku, stejně mizerně před svým publikem střílelo jenom Brno. I sestupující týmy dokázaly doma víc. České Budějovice se trefily patnáctkrát a Opava dokonce osmnáctkrát. Kdyby Mladá Boleslav vstřelila doma o čtyři góly více a z devíti domácích remíz alespoň čtyři přeměnila ve výhry, tak o osm bodů lepší zisk by ji katapultoval do lepší poloviny tabulky a podstatně více rozjásal příznivce na tribunách. Tady je asi největší dluh, který se budou muset snažit hráči v příštím ročníku splatit.
I přes nepovedenou bilanci domácích střetnutí patřilo mladoboleslavské hlediště k těm zaplněnějším. V pořadí domácí návštěvnosti je Mladá Boleslav šestá s průměrem 4487 diváků na utkání. To je srovnatelný zájem se sedmým Libercem (4471) i pátými Teplicemi (4497). Nejvíce lidí chodilo na fotbal v Ostravě (8025) a na Spartě (5138), ostatní stadiony již nedosáhly průměrné návštěvnosti nad pět tisíc lidí, například Slávie (3221) je až devátá. Celkově zájem o prvoligový fotbal poklesl. Oficiálně byl zvědavý necelý jeden milion lidí, což je nejméně za uplynulých deset let. Průměrná návštěva na jedno mistrovské utkání I. Gambrinus ligy ve skončeném ročníku činila 3840 diváků. Z tohoto pohledu je zájem mladoboleslavské veřejnosti nadprůměrný. A pro vedení i hráče FK Mladá Boleslav hodně zavazující.

Fanshop banner