Slávista Herčík bude fandit Mladé Boleslavi
Klub

Slávista Herčík bude fandit Mladé Boleslavi

Redakce

„Kdyby Slávie prohrála s Mladou Boleslaví 0:5, tak mi to líto nebude,“ řekl Karel Herčík. Všichni o něm vědí, že je to velký slávistický fanoušek, proto jeho postoj možná někoho překvapí.

„Třicet let bydlím v Mladé Boleslavi a za tu dobu už mám s fotbalovým fanděním jasno v srdci i v hlavě. Když hráli mladoboleslavští hokejisté čtvrtfinále s Ústím nad Labem, kde jsem také nějaký čas žil, tak jsem fandil Mladé Boleslavi a až budou fotbalisté hrát s pražskou Slávií, tak budu u televize držet palce Mladé Boleslavi,“ dodal.
Devětašedesátiletý historik Karel Herčík je známou mladoboleslavskou osobností. Po roce 1989 byl prvním starostou Mladé Boleslavi, nyní již v důchodovém věku chodí stále učit na Gymnázium J.Pekaře a píše historické knihy a články. V současnosti se například podílí na výpravné publikaci o historii výroby automobilů v Mladé Boleslavi. Nechybí na žádné místní společenské akci, chodí pravidelně na hokejová a fotbalová utkání. O své sportovní přízni říká: „Teletext zapínám jenom kvůli fotbalovým a hokejovým výsledkům. Kvůli zjištění, zda bude průtrž mračen, bych ho nečetl.“ A proč je fotbalovou národností slávista, vysvětluje také kouzelně: „Sparta vznikla tak, že se kluci začali kopat do zadků a když poznali, jak to bolí, tak si ke kopání pořídili balón. Kdežto Slávie byla založená jako čtenářský klub, neboť se chtěli původně vzdělávat. Je to moje historická fikce, která se pochopitelně více líbí slávistům než sparťanům. Ale jací bychom byli slávisté a sparťané, kdybychom se nehecovali.“ V pondělí však historik Karel Herčík potlačí svoji sešívanou přízeň a u televize bude fandit Mladé Boleslavi.

Fanshop banner