V zimní přípravě jsou čtyři gólmani
Klub

V zimní přípravě jsou čtyři gólmani

Redakce

Náročnou zimní přípravu kromě brankářského dua Miller-Kučera absolvují také ještě tři další gólmani. S trenérem Jiřím Macháčkem jsme si povídali o jejich přípravě.

Kolik gólmanů máte v zimní přípravě?
Ke stále dvojici Miller-Kučera přibyl ještě Šeda a z dorostenců Kraus a ještě Řezáč. Ale ten je nyní zraněný.

Na co se u gólmanů nejvíce zaměřujete a jak taková tréninková jednotka vypadá?
Tréninková jednotka je stále ještě zaměřena hlavně na hrubou přípravu. To znamená na zvýšení fyzické kondice, odrazovou sílu a rychlostní vytrvalost.

V přípravě máte i talentovaného gólmana Jakuba Krause z dorostu. Jakou má šanci se dostat do kádru a jak sledujete i jeho dorostenecké výkony?
Přiznám se, že nemám tolik příležitostí protože, když A-mužstvo hraje venku, tak dorost hrál na podzim doma a opačně. Když můžu, tak se jedu na něj podívat a myslím si, že určitá naděje u něho prosadit se trvá. Musí na sobě pracovat.

Určitě vás musí těšit podzimní výkony gólmana Miroslava Millera, který se po odchodu Libora Macháčka chopil šance a dokonale ji využil. Čekal jste to?
Čekal jsem to, protože vycházím z jeho povahových vlastností. Mirek hrozně chtěl se dostat tam, kde je nyní. Já jsem strašně rád, že se mu to povedlo. Je to také díky jeho tréninkové píli a vůbec jeho tréninkovým vlastnostem.

Který z našich ligových gólmanů snese podle vašeho názoru absolutorium po podzimní části ligy?
Momentálně naším nejlepším gólmanem je olomoucký Martin Vaniak. Je to můj názor, protože Blažek ze Sparty je rovněž vynikající. Ale zdálo se mi, že v posledních čtyřech nebo pěti zápasech v závěru sezóny nechytal v takové formě, jako v jarní části. Zde jsem zaznamenal určitý pokles formy.

Můžete prozradit, jak jste se dostal k této práci?
Já jsem začal původně trénovat gólmany už zhruba před dvaceti lety, ale bylo to tenkrát jen na chvíli. Tehdy zde v Mladé Boleslavi trénoval Milan Kollár. Potom jsem od fotbalu, dá se říci, odešel. Měl jsem tenkrát úplně jiné starosti a hlavně své zaměstnání. Vrátil jsem se v podstatě až s příchodem trenéra Vlastimila Petržely. I když jsem tady předtím působil a vypomáhal s malými přestávkami. Byl jsem zde v klubu i předsedou trenérské rady, odešel jsem a zase se vrátil. Takže v postatě v této funkci jsem necelých pět let.

Fanshop banner