Zimní příprava i s posilami
Klub

Zimní příprava i s posilami

Redakce

Mezi šestadvaceti hráči, kteří se hlásili na prvním tréninku v novém roce 2005, byl i zkušený středopolař David Langer z Liberce. Jeho smlouva zde v Mladé Boleslavi zní na 2,5 roku. Po jednom z dopoledních tréninků a před následnou rehabilitací jsme se ho zeptali na pár zvídavých otázek.

Jak dlouho jsi působil v Liberci?
V Liberci jsem působil čtyři roky. Předtím jsem byl jeden rok ve Vítkovicích, tři roky v Uničově.

Vím, že jsi se pro fotbal rozhodl poměrně pozdě…
Já jsem dělal najednou dva sporty - lyžování a fotbal. Právě pro fotbal jsem se rozhodl až v šestnácti letech. Fotbal jsem začal hrát za muže v Rýmařově. Bylo to na úrovni krajského přeboru a odsud jsem zamířil do Uničova. Jinak moje úplně první začátky byly v malé vísce Dolní Moravice na severní Moravě.

Jak časově je omezena tvoje smlouva v Mladé Boleslavi?
Smlouva je podepsána na 2,5 roku.

Proč právě Mladá Boleslav?
Tak za prvé Boleslav jednala rychle, nabídla celkem dobré podmínky. Šel jsem do Mladé Boleslavi i s tím, že to tady vypadá nadějně. Je zde dobré zázemí. Fanoušci jsou zde rovněž vynikající a pak, je to i kousek od Liberce, kde jsem byl už zvyklý. V Mladé Boleslavi vidím dobrou budoucnost.

Kde bydlíš?
Bydlím v Liberci.

Kde jsi poprvé nahlédl do prvoligového fotbalu?
První šanci mi dal v Liberci trenér Ladislav Škorpil.

Jak daleko znáš mladoboleslavský fotbal a popřípadě některé hráče?
Proti Mladé Boleslavi jsem hrál ještě jako hráč Vítkovic. A nyní, co jsem byl v Liberci, tak jsem sledoval,jaký velký kus práce se zde udělal. V Mladé Boleslavi je jedno z nejlepších vybavení včetně zázemí v České republice. Může závidět i nejedno prvoligové mužstvo. Co se týče hráčů, tak od vidění znám skoro všechny. Blíže nikoho, jen Martina Čupra z Liberce. Jsou zde většinou mladší kluci.

V Liberci jsi toho prožil hodně. Na které období vzpomínáš nejraději?
Je to jasné, protože to byla mistrovská sezóna, a pak plus evropské poháry. Bylo to vynikající období jak po stránce herní, tak i po stránce třeba fanoušků. Liberec pohárovými zápasy žil. Díky pohárům jsme objeli i půlku Evropy a zároveň viděli, jak se fotbal hraje tam. Viděli jsme, co také fotbal ve světě znamená, protože zde spousta lidí si nedokáže představit, že fotbal je rovněž zábava. U nás vidí spousta lidí fotbal jako zdroj různých intrik a čachrů. Musím říci, že lidé venku, respektive fanoušci, jsou úplně jiní. Bohužel, zde v Čechách jsme hodně za světem. Stačí se podívat jen na narážky určité části fanoušků na hráče tmavé pleti. Tam to neexistuje a nebo my jsme se s tím alespoň po Evropě nesetkali.

Jak se cítíš po prvních tréninkových dávkách a dnech volna?
Přiznám, že unaveně, ale tak to má být. Zimní příprava je od toho, abychom unaveni byli. Kdybychom nic nedělali, tak by to bylo k ničemu. Na zimní přípravu když se nebude nadávat, tak je to špatné. Takže na zimní přípravu se musí nadávat.

Kdo projevil o tvoje služby zájem? Vedení a nebo to bylo přání trenéra Uhrina?
Jak mě bylo řečeno, tak zájem padnul z obou stran. O můj příchod projevilo zájem jak vedení, tak i samotný trenér Uhrin, byl jsem s nimi v telefonickém kontaktu, což pak ve finálním rozhodování u mě hrálo určitou roli.

Fanshop banner