SENZAČNÍ VÍTĚZSTVÍ NA PRAŽSKÉ LETNÉ
Klub

SENZAČNÍ VÍTĚZSTVÍ NA PRAŽSKÉ LETNÉ

Redakce

Fotbalisté FK Mladá Boleslav se v pondělním večeru postarali v dohrávce 12. kola I. Gambrinus ligy o prvotřídní senzaci. Dokázali totiž zvítězit na stadionu pražské Sparty 1:0 (0:0). O nečekanou výhru se přitom postarala dvojice náhradníků Martin Čupr – David Rojka. Právě po centru Čupra se parádně trefil Rojka a zajistil mladoboleslavskému celku nečekaný, ale velice příjemný tříbodový zisk.

První nebezpečí pro sparťanskou branku přinesl v úvodu Bednářův centr, Blažek však stačil vyrazit. Ve 4. minutě se rýsovala další slibná příležitost hostí. To když na centr ze středu hřiště naskočil Švejdík a hlavou zamířil vedle. V 6. minutě se ke slovu poprvé dostali domácí. Švejdík fauloval pronikajícího Zelenku, jenže z trestného kopu Poborský poslal míč pouze do zdi. Vzápětí si gólman Miller s dalekonosnou střelou Miller. Následně po hlavičce Kováče skončil míč mimo boleslavskou branku a hostující obrana odvrátila také přímý kop Poborského. Připomněli se ale i hosté a Čáp z dobrých třiceti metrů pálil vedle Blažkovy branky a pronikajícímu Hánovi stačil zabránit ve skórování Sivok. Ve 38. minutě pak přišla největší příležitost domácích v prvním poločase. Po centru Zelenky zůstal ve vápně osamocený Poborský, na skvělého Millera však nevyzrál. Jako první se ve druhé půli dostal do šance domácí Pacanda, čistým skluzem ho ale o míč připravil Skála. Rušno na opačné straně bylo pro změnu v 54. minutě. Po trestném kopu Matějovského se míč odrazil k Čápovi a jeho volej nadělal Blažkovi velké problémy. Vzápětí ale po rychlém protiútoku Sparty posoudil rozhodčí Puček Matějovského zákrok jako malou domů a Sparta mohla zahrávat nepřímý kop v boleslavském vápně. Kováč přiťukl míč kapitánu Poborskému, jenže Miller si s jeho střeleckým pokusem znovu poradil. Stejně tak byl úspěšný i při šanci Meduny. Důležitá pro další průběh hry byla 68. minuta. Unikající Matějovský si obhodil Homolu, ale ten ho zezadu fauloval a musel předčasně pod sprchy. Přesilovku mohl hned po dvou minutách využít Bednář, jenže kromě brankáře Blažka bohužel překopl i sparťanskou branku. Bednář neuspěl ani o deset minut později, kdy opět neprostřelil Blažka. Co se ale nepodařilo Bednářovi, napravili jeho spoluhráči. Běžela 88. minuta, kdy Čupr poslal míč do šestnáctky domácího celku, tam míč přímo z voleje trefil Rojka a Blažek na střelu, která skončila v pravém horním rohu, prostě neměl nárok – 0:1. Boleslav pak přežila i tříminutové nastavení a po něm si její hráči už mohli vychutnávat obrovskou radost. Podařilo se jim totiž vyhrát na Spartě a to je okamžik, který se znovu zapíše do boleslavské fotbalové historie. Třeba stejně tak jako rok 1997, kdy tehdy třetiligová Mladá Boleslav porazila doma Spartu rovněž 1:0 v Českém poháru. Tehdy se o radost boleslavských barev postaral Karel Pokorný, teď se do historie zapsal David Rojka.

Branka: 88. Rojka. Rozhodčí: Puček – Filípek, Handlíř. ŽK: Sivok, Blažek (oba Sparta), ČK: 68. Homola (Sparta). Sparta Praha: J. Blažek - P. Pergl, J. Homola, R. Kováč, M. Petráš (58. R. Michalík) - K. Poborský, T. Sivok, L. Zelenka, A. Urbánek - M. Pacanda (74. P. Voříšek), T. Jun (58. M. Meduna). Trenér: František Straka. FK Mladá Boleslav: M. Miller - P. Krátký, O. Švejdík, J. Skála, M. Palát - J. Gába, J. Vít, M. Matějovský, T. Čáp (78. M. Čupr) - R. Bednář (86. D. Rojka), T. Sedláček. Trenér: Dušan Uhrin.

Fanshop banner