Zaslechnuto ve VIPU
Klub

Zaslechnuto ve VIPU

Redakce

Kvalifikační zápas reprezentačních „21“ České republiky a Rumunska sledoval i známý fotbalová manažer, agent a bývalá legenda pražské Dukly, reprezentant, Zdeněk Nehoda. Mezi poločasem byla i chvilka na krátké povídání včetně toho, co ho právě do Mladé Boleslavi přivedlo.

Jak se vám líbí prostředí zdejší mladoboleslavské fotbalové arény?
Jsem velice překvapený, protože jsem zde po delší době poprvé. Udělal se z toho zde nádherný stadion a vůbec atmosféra a vše kolem je fotbalové.

Pamatujete si, když jste zde z Duklou Praha hrával….?
Ano, to se hrálo vedle na tom Všesportovním stadionu-nějak, tak se jmenoval. A zde, jak se dnes hraje kvalifikační zápas, jsme trénovali.

Pro osvěžení paměti, prozraďte, kdy jste skončil s fotbalovou kariérou?
Jéžišmarjá…. Bylo to někde v roce 1993

A na druhou stranu se určitě nedají vymazat vzpomínky, kdy jste do ligy naskočil.
Samozřejmě na to se nezapomíná. Já začínal hrát v roce 1968 druhou ligu a v roce 1969 první ligu v tehdejším Gottwaldově-dnes Zlíně. V roce 1971 jsem přešel do Dukly Praha.

Můžete přiblížit, co vaše práce ve fotbale obnáší a také, co vás dnes do Mladé Boleslavi přivedlo?
Já působím od roku 1994 jako manažér nebo i agent hráčům. Fotbalisty zastupuji a zprostředkovávám jim angažmá u nás i v zahraničí. A dnes v Mladé Boleslavi/bylo to 8.10.-kvalif.zápas-pozn./jsem proto, že tu máme zase jiné agenty z jiných zahraničních klubů a pak máme i v české“21“ několik svých „oveček“.

S fotbalem jste poznal svět. Co podle vás chybí našemu fotbalu?
Ono se to dnes těžko srovnává, protože dříve to bylo jiné. Nejlepší hráči tenkrát nemohli odcházet do zahraničí a tak působili doma. Dnes je trochu problém, že ti nejlepší, mladí fotbalisté odcházejí do zahraničí a pak tím trpí naše liga. Na druhou stranu to je ale dobré, že se produkují noví a noví fotbalisté. Našemu fotbalu podle mě chybí, aby se i prosadil mimo reprezentaci. To znamená především v pohárech po Evropě. Je fakt, že Sparta a i Liberec nebo Slávia si mohou koupit nejlepší hráče z ligy, ale třeba Sparta si nemůže dovolit koupit ty nejlepší evropské hráče. Takže ta konfrontace s evropským fotbalem pro nás moc dobře ještě nevyznívá.

Můžete nám něco prozradit o ruském trhu, kam zamířila některá naše fotbalová zvučná jména?
Řeknu, že nejsem moc zastáncem toho, abychom tam naše hráče dávali. Např. nyní v létě jsme udělali výjimku a šel tam Hübschmann. Jak víte, šel na Ukrajinu, do Šachťoru Doněck. Musíte i rozlišovat, zda jít do CSKA Moskva nebo Spartaku Moskva a nebo právě do Šachťoru. Jsou to silné, ekonomické kluby, které rovněž po sportovní stránce jsou na úrovni italských a španělských klubů. Posílat naše hráče do průměrných ruských klubů je doslova tzv.očistec. A hlavně to nemá úroveň.

Vaše jméno bylo a je stále spojováno s Duklou Praha. Jak vy jste vnímal její pomalý zánik?
Na tom se podepsalo tehdy více lidí. Dukla před rokem 1989 splňovala to, co měla. Mladí fotbalisté tam na určitou dobu chodili hrát. Podle mě Dukla, ale i ostatní Dukly chybí, protože ten přechod z dorostu na tzv. velký fotbal není jednoduchý. Byl to mezičlánek a pak se i plno talentovaných fotbalistů bez tohoto mezičlánku ztrácí. Dnes je to o penězích a Dukla tím pádem nemohla existovat bez podpory a tak zanikla.

Fanshop banner