FOTBALOVÁ AKADEMIE V MLADÉ BOLESLAVI
Klub

FOTBALOVÁ AKADEMIE V MLADÉ BOLESLAVI

Redakce

Mladoboleslavský fotbal vychoval ve své více jak stoleté historii celou řadu fotbalových osobností. Stačí jen z poslední doby uvést jména jako Václav Koloušek, Radek Bejbl, Petr Papoušek, Tomáš Kuchař, Jiří Mašek nebo třeba Oldřich Pařízek. Proslulá je také zdejší líheň fotbalových talentů a právě na ni by chtěl náš prvoligový klub navázat. Proto se nahlas hovoří o vzniku Fotbalové akademie.

Ta by své místo měla mít v těsném sousedství 9. základní školy v Mladé Boleslavi. Tedy na severním okraji města. V jejím areálu by mělo vyrůst jedno hřiště s umělým a čtyři plochy s travnatým povrchem. „Vybudování těchto zařízení je pro nás v současnosti jedním z nejdůležitějších úkolů,“ uvedl prezident FK Mladá Boleslav JOSEF DUFEK a dodal: „Je dokonce důležitější, než výstavba centrální arény na místě dřívější hlavní plochy Městského stadionu.“ Už na rok 2005 má přitom FK Mladá Boleslav přislíbenu pro Fotbalovou akademii patnáctimiliónovou dotaci.
Jenže nejprve je třeba získat pro stavbu areálu pozemky. Původně se při projektu Fotbalové akademie počítalo se spoluprácí měst Mladé Boleslavi a Kosmonos. Kosmonoští ale nakonec pozemky, se kterými se počítalo právě pro potřeby fotbalu, prodali jednomu z místních podnikatelů. „Jednání s kosmonoskou radnicí nedopadla podle našich představ. Proto bude akademie stát výhradně na pozemcích Mladé Boleslavi. Důležité proto v tomto ohledu bude jednání zastupitelů města. Ti rozhodnou, jestli pozemky pro výstavbu uvolní,“ vysvětlil celou problematiku JOSEF DUFEK.
Na nákladný projekt by přitom fotbalový klub nežádal finanční prostředky z městské pokladny. Od města by ale jako vstřícný krok požadoval právě zmíněné převedení pozemků. Nejbližší jednání mladoboleslavských zastupitelů je na programu v září. Už v květnu přitom představitelé klubu seznámili představitelé města s projektem Fotbalové akademie. „Skutečně teď bude záležet na zastupitelích, jestli budou pro uvolnění těchto pozemků na úkor případného prodeje soukromým investorům. Každopádně Fotbalová akademie by perspektivně řešila budoucnost fotbalu v Mladé Boleslavi,“ uvědomuje si primátor SVATOPLUK KVAIZAR.
A má pochopitelně pravdu. Díky akademii by pro boleslavský fotbal vyrůstali vlastní hráči, kteří by později našli uplatnění v prvoligovém kádru dospělých. Mimochodem, dnes má klub ve svých řadách přibližně 350 dětí a další mladé talentované fotbalisty by rád získal ze širokého okolí. Především z míst, kde podobně silný klub není. Například z Turnovska, Nymburska nebo Jičínska. Kromě návštěvy akademie by se mladým fotbalistům nabízela i možnost profesního růstu. Například v odborném učilišti automobilky nebo v dalších školách přímo v Mladé Boleslavi. Z učiliště by navíc ti nejlepší mohli pokračovat ve studiu na Vysoké škole Škoda Auto.
„Je předpoklad, že díky Fotbalové akademii by členská základna v Mladé Boleslavi ještě narostla. Nechceme jít ale jen do kvantity, mělo by se skutečně jednat o kvalitu. Už bychom ale systematicky chtěli pracovat s vlastními hráči. Pro kluky by samotný projekt Fotbalové akademie měl být dostatečnou motivací. Navíc bychom fotbalovým talentům chtěli nabídnout i další výhody – například ubytování a stravu zdarma, případně jen za minimální poplatek. Dnes ještě, vinou nekoncepční práce v minulosti, vlastně připravujeme fotbalisty pro jiné oddíly a toho bychom se chtěli do budoucna vyvarovat. Zkrátka práce na výchově fotbalových talentů se musí zlepšit. Musíme zároveň zkvalitnit ještě další důležitý faktor. Musí totiž přijít ještě kvalitnější trenéři s ještě lepším vzděláním,“ nastínil budoucnost práce s mládeži JOSEF DUFEK.
Po výstavbě hřišť by na řadu přišla také správní budova pro areál Fotbalové akademie. Podobná, jako je na Spartě, kde podobný projekt funguje. Stejně tak jako v Uherském Hradišti. Nikde jinde se ale podobným způsobem o fotbalové talenty nepečuje a Mladá Boleslav by tak byla v této oblasti teprve třetím městem v České republice. V areálu, kde by se navíc mohla pořádat nejrůznější soustředění, by děti našly odpovídající zázemí pro svůj sportovní růst. Pokud vše dobře dopadne, projekt spatří světlo světa už v nadcházejícím roce.
„Předpokládáme možnost nejen získání státních dotací, ale i dotací krajských, případně z fondů Evropské unie a mezinárodní fotbalové federace FIFA. Ta podobné projekty výrazným způsobem ovlivňuje a podporuje,“ dodal na závěr prezident prvoligového FK Mladá Boleslav JOSEF DUFEK.

Fanshop banner