Rozhovor ve VIPU
Klub

Rozhovor ve VIPU

Redakce

Utkání 3. kola fotbalové Gambrinus ligy mezi FK Mladá Boleslav - FK Teplice sledoval rovněž i trenér Zlína Vlastimil Palička, se kterým jsme si povídali nejen o poznatcích z úvodních kol naší nejvyšší soutěže, ale i vysekl tzv. „poklonu“ příjemnému prostředí mladoboleslavské fotbalové arény

Co říkáte úvodním kolům první fotbalové ligy a je něco, co vás příjemně překvapilo a co naopak?
Já si myslím, že se potvrdilo, že první liga je vyrovnaná a až na tento víkendový výsledek Sparta s Opavou /5:1-pozn./, skončila všechna utkání v prvních dvou kolech o gól nebo nerozhodně. Takže se potvrdilo to, co se o lize ví. A druhá věc, co mě překvapila, byla úvodní porážka Ostravy, jinak o ligu je zájem a to je dobře. Diváci na fotbal chodí.

Jak se vám líbí prostředí mladoboleslavské fotbalové arény ?
Moc se mi zde líbí. Já sem do Boleslavi jezdím už dvacet let a to, co zde bylo v minulosti, s tím se to prostě srovnávat nedá. Za poslední dva roky se toho tady hodně změnilo a je velice příjemné přijít do takového to prostředí.

A účel vaší dnešní návštěvy asi mohu tušit….
Především my hrajeme ve středu (25.8.) v Teplicích, takže právě dnes tu sleduji našeho soupeře. Ale mám i zde v dresu domácích i několik svých bývalých svěřenců, jako například Tomáše Čápa a Jirku Víta, dále Davida Rojku s Jiřím Gábou. Takže i na ně jsem byl zvědavý, jak si zde vedou.

Můžete v krátkosti zhodnotit úvodní, pohárová vystoupení našich prvoligových celků a jejich případné další šance na evropských hřištích?
Já si myslím, že třeba Liberec potvrdil, že má velmi dobré mužstvo a šanci se Schalke určitě má. Věřím, že pohárové utkání zvládne jak Slávia, tak i Sparta. Pochybuji už o Ostravě, která je v určitém útlumu. Všichni potvrdili, že naše liga patří, sice ne ke špičkovým, ale určitě k lepším v Evropě. Což se potvrzuje i v Interpoháru. My jsme vyřadili jak finský, tak i belgický celek. Podle mě je naše liga v našich médiích zbytečně kritizována a ve srovnání s Evropou, nejsme na tom rozhodně špatně.

Jak vidíte účinkování mladoboleslavského nováčka v první lize?
Já už na začátku řekl, že naše liga je hodně vyrovnaná a do toho zapadá i Mladá Boleslav. Samozřejmě bude záležet, jak dlouho zde vydrží tzv. nováčkovský elán. Liga je i o štěstí, ale Mladá Boleslav má perspektivní mužstvo a dobře poskládané. Možná jim trochu chybí větší zkušenost a právě doma to budou mít v utkáních i těžší, protože budou pod tlakem získání bodů z domácích zápasů. Rozhodně Mladá Boleslav není o nic horší než většina mužstev naší nejvyšší soutěže.
Máte bohatou trenérskou kariéru, prozraďte nám kde a jak začala vaše trenérská cesta?
Já jsem v roce 1983 skončil svoji hráčskou kariéru v lize - v Olomouci. Pocházím z Olomouce, jsem srdcař olomoucký a zde jsem dostal nabídku pracovat s mládeží. Trénoval jsem v Olomouci dorost a pak postupně juniorku, byl jsem asistent u A - mužstva. Po 12-ti letech práce v klubu jsem přešel na samostatnou práci - trénoval jsem v Ratíškovicích. Tenkrát jsme tam ve druhé lize dvě sezóny po sobě skončili třetí, byli jsme i ve finále poháru ČMFS. Nyní jsem byl 3 roky v Jablonci a teď jsem ve Zlíně.

Nemrzí vás trochu odchod z Jablonce?
Samozřejmě každý odchod mrzí, ale to k fotbalu patří a vždy je i ta špatná zkušenost dobrá zkušenost. Je z toho se potřeba i poučit. Nemyslím si však, že je to něco zvláštního. Já byl v Jablonci už třetí sezónu a je docela možné, že už to bylo i moc.

Fanshop banner