Na slovíčko
Klub

Na slovíčko

Redakce

V kategorii Trenér roku 2003 v rámci mladoboleslavské okresu se dostalo pocty i bývalému fotbalistovi, nyní trenérovi mládeže FK Mladá Boleslav, Miloslavu Venerovi
( 58 let). Ten získal od čtenářů Boleslavského deníku 1503 hlasů. V Mladé Boleslavi hrál 17 let za A - mužstvo a zde rovněž s kopanou začínal v roce 1956 za žáky.

Už jste někdy v minulosti, i jako fotbalista, získal nějaké ocenění?
Přesně si to nepamatuji, ale několikrát to už bylo. Získal jsem je v minulosti i jako hráč, nejlepší střelec. Konkrétní čas opravdu nevím. Ale v roce 2001 jsem byl oceněný jako nejlepší mládežnický trenér v České republice. To byl největší můj úspěch a toho si nejvíce vážím.

Byl jste hodně překvapený z tohoto titulu v rámci mladoboleslavského okresu?
To jsem tedy byl hodně překvapený. A abych řekl popravdě, já si myslím, že ten největší úspěch v mládežnické kopané, byl dosažen postupem do extraligy dorostu. Já ji považuji za kvalitní soutěž a tak jsem si myslel, že budou oceněni právě trenéři dorostu, kteří postup pro mladoboleslavský dorost s mužstvem vybojovali.

Čemu přičítáte prvenství v této anketě?
Opravdu nevím.(Smích). Hlasy dávali odborníci a lidé, čtenáři. Nedovedu to posoudit.

Kde jste s fotbalem začínal?
Začínal jsem zde v Boleslavi. Zde jsem byl od roku 1956 do roku 1980. Pouze výjimka byla vojna v Dukle Praha a Dukle Tachov. Hrál jsem vždy pouze za Mladou Boleslav.

Na které období své kariéry nejraději vzpomínáte?
Já nejraději vzpomínám na rok 1979, kdy Mladá Boleslav hrála finále Českého poháru a tehdy jsme prohráli až v odvetě v Ostravě 2:0. Doma v prvním zápase jsme však vyhráli na podzim 1:0.

Kdy jste s vrcholovým fotbalem končil?
Zde v Mladé Boleslavi jsem skončil v pětatřiceti letech a pak jsem ještě 12 let hrál okresní přebor a první B - třídu za Ledce. Skončil jsem v 47 letech.

Jakou máte trenérskou kvalifikaci?
Mám druhou nejvyšší.

Jaký jste typ trenéra - klidnější nebo výbušnější? Zařaďte se.
Je to jak kdy. Já zápasy dost prožívám. Hlavně u mladých hráčů je dobré vytknout chyby, nedostatky ihned na hřišti, protože třeba v pondělí nebo v úterý by tomu nemuseli už věřit.

Použijete někdy i tvrdší výraz? Uletí sem tam nějaké to sprostší slovíčko?
Já se snažím tomuto vyvarovat. Před žáky a vůbec mládeži to v úvahu vůbec nepřichází.

Máte třeba jako trenér ještě nějaký cíl – čeho dosáhnout apod.?
Důchodový věk se blíží, já jsem celý život hlavně trenérský věnoval Mladé Boleslavi. Měnit už to ani nechci a budu šťastný, když budu moci svoji práci zde dokončit - právě ve prospěch klubu. Chci a přeji si, aby ti kluci, kteří projdou žákovskou a dorosteneckou kategorii, byli slušní fotbalisté a pak později pomohli právě Mladé Boleslavi.

Chcete tímto něco vzkázat těm, co Vám dali svůj hlas?
Tak určitě, protože jsem byl velmi překvapený. Tímto chci všem poděkovat zato, že si na mě vzpomněli a že dělám tuto práci právě s mladými ve fotbalovém klubu. Moc si toho vážím.

Fanshop banner