O mladoboleslavské  fotbalisty je dobře postaráno
Klub

O mladoboleslavské fotbalisty je dobře postaráno

Redakce

V souvislosti s několika nedávnými tragickými úmrtími fotbalistů přímo na hřištích jsme se zeptali doktora mladoboleslavských fotbalistů Miroslava Sinkuleho na pár zajímavostí, týkajících se této zdravotní problematiky.

Prozraďte, jak po stránce zdravotní je postaráno o mladoboleslavské fotbalisty. Například kolikrát za sezónu podstupují vyšetření srdce nebo prodělávají důkladnější lékařskou kontrolu?
Tak na přímé vyšetření srdce se nezaměřujeme, ale samozřejmě, že v rámci komplexní péče o fotbalisty se zaměřujeme na onemocnění traumat. To znamená, jedná-li se o nějaké onemocnění související s únavou a nebo s tím, že fotbalista se necítí být stoprocentně zdráv. Pak přicházejí na řadu laboratorní vyšetření a pak postupujeme podle nálezu.

Z čeho tedy vychází případná srdeční komplikace u hráčů?
Já přímo nejsem specialista kardiolog, ale myslím si, že to může být i buď vrozená záležitost u toho jedince, která se hned nepozná a může se projevit až náhlým úmrtím.Což se bohužel v některých případech i stalo. Dále to může být i záležitost, která se postupně vyvíjí. Sem patří přechozené virózy - chřipky, těžší angíny. V tomto případě je organismus při trénincích stále ve větší zátěži nebo tréninkovém tempu. Pak se to projeví tím, že srdeční sval může vypovědět svoji funkci.

Můžete říci, jaké je vaše lékařské vybavení při mistrovských zápasech?
Máme zde k dispozici kompletní lékařský kufr, který obsahuje základní vybavení pro první pomoc a samozřejmě i rozšířenou pomoc. To znamená, kdyby došlo k jakémukoliv poranění, tak jsme schopni ránu definitivně ošetřit. V případě zástavy srdeční činnosti máme k dispozici na každé mistrovské utkání sanitní vůz s kompletním vybavením.

Už jste v minulosti vy sám někde asistoval při záchraně lidského života - při sportovní činnosti?
Já osobně zatím ne, ale jsou kolegové ve fotbale, kterým se to už podařilo - například kolega z Bohemians. Myslím si, že kdyby tam v danou krizovou chvíli nebyl, dopadlo by to asi špatně.

Fanshop banner