Herní soustředění na Kanárských ostrovech se vydařilo
Klub

Herní soustředění na Kanárských ostrovech se vydařilo

Redakce

Po návratu mladoboleslavských fotbalistů z teplých krajin, konkrétně z Kanárských ostrovů, jsme před prvním tréninkem v úterý ráno vyzpovídali trenéra Milana Bokšu.

Toto soustředění bylo herní. Jak jste byl s přípravou v tamějších podmínkách spokojen a co vám ukázalo pro nadcházející dny a týdny před startem druhé fotbalové ligy?
Jednalo se o herní soustředění, protože jsme v průběhu zimní přípravy měli už jedno kondiční soustředění. Původně jsme měli jet o týden později s tím, aby to byla už generální příprava na zahájení soutěže. Tím, že se termín herní přípravy na Kanárských ostrovech posunul o týden dříve, tak to mělo svoje pozitivní a negativní stránky. Pozitivní vidím v tom, že jsme se pořád mohli věnovat více tréninku a zátěži. A z tohoto pohledu musím říci, že toto soustředění bylo obrovsky fyzicky náročné. Z hlediska herního a hledání základní sestavy je stále ještě dostatek času. Jak víte, sehráli jsme tam tři utkání, ale přeci jen se nepodařilo sehnat silné soupeře. Bylo to z důvodu, že v Evropě už probíhají ligové soutěže a silnější mužstva zde byla na soustředění dříve. Takže naši soupeři byli relativně slabší. Co se týče podmínek soustředění, tak byly vynikající. K dispozici jsme měli travnaté hřiště 5min. od hotelu. V hotelu se nacházel bazén, posilovna a hráči měli k dispozici i regeneraci. Jeden přípravný zápas jsme sehráli i na umělé trávě.

Na co se budete nyní v domácích podmínkách zaměřovat?
V první půlce tohoto týdne (pozn.8.týden) nás čeká ještě kondičně náročná příprava. A pak dále, protože zbývají do soutěže necelé tři týdny, musíme připravovat a vylaďovat mužstvo na soutěž a hledat optimální sestavu.

Jak se vám jevily v herní přípravě posily – Vít, Čáp, Kučera, Divecký?
Je to okřídlená věta. Ta okřídlenost spočívá v tom, že na kolik to jsou posily, ověří až soutěž. Ale myslím si, že zkušenostmi, které všichni mají, jsou přínosem pro mužstvo. Hlavně nám na jaře půjde o to, abychom měli údernou sílu v útoku. Ke zkvalitnění útočné fáze s příchodem výše uvedených hráčů dochází.

V rámci kondiční a herní přípravy, jak doma tak nyní v zahraničí, jste s kolegou Zajícem vyzkoušeli řadu hráčů. Máte už trochu představu o složení kádru a postech, popř. zda ještě někde tlačí tzv. „bota“?
My jsme doposud dávali příležitost všem hráčům a jak se s oblibou říká, všichni jsou na stejné startovací čáře a mají stejné možnosti. Vzhledem k tomu, že jsme přišli s kolegou Zajícem na začátku prosince k mužstvu, hráče jsme z pohledu tréninku tolik neznali. Takže všichni dostali stejnou šanci a příležitost. Nyní hráče máme zhruba zmapované. Teď nás čeká vybírání hráčů, jak by měli v jednotlivých řadách hrát. Určitou představu máme, ale v sestavách se to zatím nepromítlo. A bude se to promítat až v následujících přípravných zápasech.

Jak se vám jevili gólmani Miller a Kučera?
Nyní už klidně mohu říci, že máme vyrovnanou gólmanskou dvojici. A bude to jedna s těch vážnějších otázek v rozhodování, kdo se postaví jako „jednička“ do branky v jarních zápasech.

Měli hráči v rámci soustředění alespoň půl dne volna anebo jste plně využívali každý den?
Půl volného dne měli a to bylo všechno. Během těch osmi dnů jsme velmi mnoho trénovali a dokonce i v den odjezdu jsme měli dopoledne dvouhodinový trénink a ten byl pro ně vzhledem k nočnímu letu do Prahy náročný. Odlétali jsme v sobotu na noc.

Jak je na tom mužstvo po zdravotní stránce?
Všichni jsou až na výjimky v pořádku. Na herním soustředění chyběl Paleček, který má dlouhodobější problémy s achilovkou. Co se týče Palečka, tak tréninková ztráta bude určitě znát. Je to smůla, které se nedalo zabránit, ale počítáme s ním.

Upravíte např. první dny přípravy v našich podmínkách vzhledem k přechodu z tepla?
V žádném případě. My jsme to zúžili jen na základní informace, jak by se měli hráči v prvních dnech např. oblékat a vyrovnávat se s teplotními změnami. Jinak jedeme podle plánu, který byl daný a vypracovaný v prosinci 2003.

Mužstvo mělo mít první trénink v pondělí odpoledne. Co vás vedlo k posunutí až na úterní ráno? (pozn. 17.2.)
Bylo to z důvodu cestování, protože někteří hráči přijeli domů až v neděli v osm hodin ráno. Cestovali jsem celou noc ze soboty na neděli a hráči nespali. Do Prahy se přiletělo v neděli po páté hodině ranní.

Fanshop banner