„Život přináší změny a hlavně ve fotbale“
Klub

„Život přináší změny a hlavně ve fotbale“

Redakce

říká trenér Luděk Zajíc, který se stal jedním z dvojice trenérů u mladoboleslavských fotbalistů. Jeho trenérské zkušenosti jsou bohaté. V polovině 90.let byl hlavním trenérem tehdejšího prvoligového Hradce Králové. S ním poznal tažení v PVP – v lichnštejnském Vaduzu, dánské Kodani, ale i v Moskvě. Poté působil dva roky v Mostě a poslední tři roky v exotickém Kuvajtu. Pochází z Chrudimi. Naposledy jsme spolu hovořili v září 1996 v rozhlasovém studiu, jedné soukromé rozhlasové stanice v Hradci Králové, v živém vysílání, kdy se „Votroci“ bezprostředně vrátili z pohárového zápasu z Kodaně.

Od té doby se změnilo hodně nebo málo?
Hodně se toho stalo, život přináší změny a hlavně ve fotbale. Samozřejmě i v soukromém životě. Na druhou stranu je potřeba se stále dívat dopředu.

Kdo Vám řekl o nabídce trénovat Mladou Boleslav?
Koncem minulého roku jsem dostal nabídku od vedení mladoboleslavského klubu, bylo to na rozhraní listopadu a prosince.

Jak dlouho jste váhal?
Už si to moc nepamatuji, možná dva, tři dny než člověk hovoří s konkrétními lidmi a upřesňuje si řadu věcí, je to proces, který normálně probíhá.

Měl jste už z dřívější doby informace o mladoboleslavských fotbalistech?
Samozřejmě jsem sledoval první a druhou ligu. Mladá Boleslav je zajímavá tím, že je zde fotbal na vzestupu. Dlouhodobě vím o Boleslavi, že se zde velice kvalitně pracuje s mládeží. A v současné době mladoboleslavský kádr má ambice patřit ke špičce českého fotbalu.

Navštívil jste na podzim některý domácí zápas?
Nenechal jsem si ujít pochopitelně zápas v Hradci Králové, v Pardubicích a pak jsem byl i zde v Mladé Boleslavi.

Jak se vám mužstvo tehdy ukazovalo? Možná je to těžší otázka, protože u mužstva byl trenér Pulpit.
Je to složité hodnotit, ale viděl jsem na mužstvu velkou snahu, nasazení, bojovnost. Byla na nich vidět motivace a dokázat, že patří ke špičce druhé ligy.

Prozraďte nám jaké máte s trenérem Bokšou rozdělené úkoly při trénincích?
Vycházíme z plánu, který je stanovený a potom si jednotlivé věci rozdělíme.

Máte např. i vy doma větší sbírku videokazet s hráči, mužstvy nebo tréninkové videokazety, tak jako někteří vaši kolegové z první ligy?
Nedá se říci, že bych byl velkým sběratelem, ale pár kazet mám.

Jak jste se dostal k trénování a kde začala vaše trenérská cesta?
K trénování jsem se dostal velmi rychle, protože moji hráčskou kariéru v Chrudimi ukončilo brzy zranění. Kariéra nebyla ovšem závratná. Zde jsem začal trénovat krajský přebor a divizi.

Můžete nám už nyní prozradit jaký je váš pocit po prvních týdnech u mladoboleslavského mužstva – práce, zázemí atd.?
Zázemí zde v Mladé Boleslavi je na velice dobré úrovni, zejména díky kvalitní umělé trávě. Dále jsou zde vedle hřiště haly a posilovna což je nezbytné pro přípravu. Po této stránce jsem velice spokojen což se týká i přístupu hráčů k tréninku v zimní přípravě.

Existuje u mužstva něco na čemž jste se s trenérem Bokšou shodli, že se musí změnit?
Já si myslím, že to existuje. Vždy se najdou věci, na kterých se musí zapracovat. Věci musí vycházet ze subjektivní názorů trenérů, kteří mužstvo vedou a rovněž z objektivních věcí, které se vysledují na zápasech a na videu.

Nechcete být ještě konkrétnější?
Já bych v této době nechtěl být konkrétnější. Samozřejmě je to otázka představ jak se to bude vyvíjet. Nyní jsme v první fázi přípravy, takže herní věci, které by se měly zlepšit teprve přijdou.

Jak zvládáte trasu Chrudim – Mladá Boleslav?
Zatím to jde, dojíždím každý den. Až se zlepší počasí bude to ještě lepší, ale i toto patří k povolání.

Fanshop banner