DNES VÍTÁME – FC MUS MOST
Klub

DNES VÍTÁME – FC MUS MOST

Redakce

Našim tradičním soupeřem v posledních letech jsou fotbalisté týmu FC MUS MOST. Hosté jsou v tabulce druholigové soutěže na pátém místě a jejich podzimní výsledky jsou, po výkonech v soutěžním ročníku 2001/2002, jistě pro mostecké fanoušky příjemným překvapením.

FC MUS MOST 1996, a.s. je pokračovatelem původního fotbalového klubu SK MOST, který byl založen českou menšinou dne 19. května 1909. V té době již v Mostě existoval německý klub DSK BRÜX. Po nelehkých začátcích se fotbal v Mostě hrál až do roku 1938, kdy hřiště bylo zrušeno, veškerý klubový inventář zničen, archiv a písemný materiál spálen a trofeje rozkradeny.
Činnost klubu byla obnovena po skončení světové války v roce 1945. Postupem doby se název klubu měnil z původního SK MOST na UHLOMOST, SOKOL UHLOMOST, BANÍK MOST až na dnešní FC MUS MOST 1996, a.s. Po roce 1945 byl SK MOST postupně účastníkem 1. A třídy Severozápadočeské župy Radějovy, divize, zemského mistrovství, oblastního přeboru, III. ligy, II. ligy, opět divize a I. ČFL. Mezi největší úspěchy klubu se v jeho bohaté historii řadí zejména 1. místo v zemském mistrovství v roce 1950, postup do II. ligy v roce 1959 a postup do II. celostátní ligy v roce 1972. Z mládežnického fotbalu je třeba uvést vítězství dorostu v Českém poháru v roce 1977 a dvojí účast žáků v republikovém finále.
Z vlastních odchovanců vyrostla řada velmi dobrých a známých fotbalistů, kteří oblékli dresy prvoligových družstev – Mička (Ostrava), Kára, Čermák (oba Sparta), Hotový (Slavia) atd. Největšího úspěchu však dosáhl mostecký odchovanec Josef Masopust, internacionál a držitel Zlatého míče nejlepšího fotbalisty Evropy. Historie také zaznamenává několikeré stěhování klubu na jiná hřiště, když stávající musela ustoupit rozvíjející se důlní činnosti. Současný stadion byl slavnostně otevřen v roce 1962 zápasem s mužstvem anglické ligy FC Liverpool, při kterém byla prověřena jeho kapacita pro 20.000 diváků. Nová kapitola historie klubu se začala hrát v roce 1996, kdy byla založena akciová společnost, jejímž majoritním akcionářem je Mostecká uhelná společnost, a.s. Již v prvém roce existence postoupil FC MUS MOST 1996 do II. celostátní ligy.

Fanshop banner