KOLOUŠEK STÁLE V ITÁLII
Klub

KOLOUŠEK STÁLE V ITÁLII

Redakce

Buď černá, nebo bílá a nic mezi tím. Tak ostře řezanou dráhu má kariéra záložníka Václava Kolouška, odchovance mladoboleslavské kopané. Tak alespoň ve svém článku informuje redaktor Pavel Hartman.

Když si reprezentanti plácali dlaněmi na počest výborného startu do kvalifikace, on se k nim mohl přidat jen na dálku. Zrovna se totiž účastnil otevření nového travnatého hřiště nedaleko Salerna, jihoitalského letoviska. „Hrál jsem asi posledních pětadvacet minut," upřesnil VÁCLAV KOLOUŠEK svoji skromnou účast v exhibičním utkání, hlavním bodu slavnostní parády. Herní půst zatím drží v celé letošní sezóně. Kdo zná dobře fotbalový příběh mladoboleslavského "hračičky", nediví se. Ví, že po kapitole plné slávy následuje pravidelně skok do mnohem smutnější pasáže. „Vzestupy a pády? No jo, to jsem já. Takže teď je zase přede mnou výstup nahoru," nezanevřel na černý humor Vašek. V jedenadvaceti letech se odrazil bez jediného prvoligového startu do Itálie, za rok se pyšnil osmi zápasy v Serii A a jedním gólem. Bilance, která u většiny fotbalistů zůstává zamčená jen v nádherných snech. Koloušek dokázal sen proměnit ve skutečnost, ale ve sladké realitě nežil dlouho. Po roční epizodě vypadl se Salernitanou z italské smetánky, pak utekl z lavičky na hostování do Fermany. Odtud se nevrátil do Salerna, ale zamířil do pražské Sparty. Jeho hvězdu však opět naplno rozzářilo až angažmá v Liberci. Pod Ještědem slavil titul, na pražském Žofíně zase přebíral žezlo určené pro krále české první fotbalové scény. Co pak? No přece další sešup dolů. Nechtěný návrat na jih Itálie a problémy. „Nezlobte se, ale nebudu nic komentovat," odráží Koloušek s omluvou dotazy, mířící na jeho aktuální pozici v klubu. Diplomatický tón není přirozenou součástí jeho osobnosti. Naopak, od mládí slova "nežehlil"podle toho, kde a komu je říká, ale co na srdci, to na jazyku. Naposledy tuto zásadu ctil v rozhovoru s deníkem Blesk. Jeho přirovnání hry Salernitany k chaosu vyvolalo na jižním cípu Apeninského poloostrova málem zemětřesení. Zvlášť trenér Zdeněk Zeman, pedant na disciplínu, nevěřil vlastním očím, když se mu článek dostal pod ruku.
Český legionář sbírá na trávníku jen minuty. Minulou neděli naskočil v domácím utkání s Palermem (3:1) na závěrečnou čtvrthodinu a přihrál na druhý gól. Koloušek má v Salernitaně smlouvu do příštího léta, na budoucnosti se však pracuje už nyní. Na Vaška se byl v Itálii dvakrát podívat zástupce Anderlechtu Brusel, ale potíž byla v tom, že buď nehrál vůbec, nebo jen chvíli. Zájem o Kolouškův návrat má i Liberec a podle Pavla Hartmana se spekuluje i o tom, že v pohotovosti jsou obě pražská „S“.

Fanshop banner