DNES VÍTÁME – FC VYSOČINA JIHLAVA
Klub

DNES VÍTÁME – FC VYSOČINA JIHLAVA

Redakce

Jedenáctý tým tabulky, mužstvo FC Vysočina Jihlava, je dnes soupeřem mladoboleslavských fotbalistů v dalším utkání II. ligy. Jihlavští fotbalisté navíc přijíždějí na Městský stadion se skalpem Viktorie Plzeň, usilující o postup do nejvyšší domácí soutěže. V loňském mistrovském ročníku jsme doma Jihlavu porazili 3:1, na Vysočině se hrálo 1:1, když domácí vyrovnávali v jarním duelu až v samém závěru z pokutového kopu.

POHLED DO HISTORIE
Nejúspěšnější fotbalový klub v historii kopané na Českomoravské vysočině byl založen roku 1948 jako sportovní kroužek závodního klubu PAL Jihlava, jenž se o osm let později spojil s dvěmi dalšími Dobrovolnými sportovními organizacemi strojírenských závodů a vznikla tak Tělovýchovná jednota Spartak Jihlava. Tento název se neměnil až do roku 1994, kdy se oddíl osamostatnil a vzniklo občanské sdružení FC Spartak PSJ Jihlava. O dva roky později došlo k historickému spojení dlouholetých rivalů Spartaku PSJ a SK Jihlava ve společný klub Spartak PSJ Motorpal Jihlava. Název klubu doznal další změny v roce 1997, tehdy stávající občanské sdružení předalo veškerá svá práva a povinnosti vůči ČMFS společnosti FC PSJ Jihlava. I tento název však doznal změny. V pondělí 20. března 2000 totiž jihlavské městské zastupitelstvo schválilo vstup do obchodní společnosti FC Vysočina Jihlava, a.s., která má vytvořit podmínky k přechodu klubu do velkého profesionálního fotbalu. Akcionáři společnosti se stalo Město Jihlava s 50procentním podílem, PSJ holding a.s. (40%) a Pivovar Ježek (10%).

JIHLAVA VE VÝSLEDCÍCH
A jak si klub vedl po sportovní stránce? Již v roce 1950 mužstvo postoupilo do přeboru tehdejšího Jihlavského kraje a v krajských soutěžích mužstvo s většími či menšími úspěchy setrvávalo až do ročníku 1988/89, kdy Spartak po dlouhých čtyřiceti letech existence oddílu postoupil do tehdy vytoužené divize. V divizi však vydržel pouhé dvě sezóny a následoval zatím poslední postup – do Moravskoslezské fotbalové ligy (MSFL), která v hierarchii českých fotbalových soutěží znamená III. ligu. Účinkování klubu MSFL mělo výrazně vzestupnou tendenci. Po sezónách, ve kterých se mužstvo pouze zachraňovalo, přišly lepší časy, které vyvrcholily v sezóně 1998/99, kdy mužstvo nakonec obsadilo vynikající 3. příčku. Nárůst kvalit mužstva však pokračoval i nadále a vyvrcholil v ročníku 1999/2000, kdy mužstvo obsadilo 2. příčku tabulky, která však při odstoupení NH Ostrava ze soutěže znamenala historický postup do II. Gambrinus ligy. Ve své premiéře v této prestižní soutěži si klub vedl nad očekávání skvěle, když do konce ligy bojoval o 3. příčku tabulky, aby nakonec obsadil nečekané 6. místo.

JAK V POHÁROVÉ SOUTĚŽI
Překvapivě dobře si klub v minulosti vedl v Českém poháru. Vedle řady nečekaných vítězství nad druho či dokonce prvoligovými kluby, se FC PSJ podařil malý zázrak v sezóně 1995/96, kdy celek postoupil do čtvrtfinále poháru a byl vyřazen až po penaltovém rozstřelu na půdě Teplic.
Výkladní skříní klubu je tradičně výborná práce s mládeží. Prakticky již od roku 1958 se jihlavští dorostenci objevovali v nejvyšších republikových soutěžích. Především však v posledním desetiletí pronikli dorostenecké výběry mezi mládežnickou špičku ČR. Podobně úspěšně si vedou i početná žákovská družstva. V současnosti pod hlavičkou FC Vysočina Jihlava působí vedle dvou celků dospělých i čtyři mužstva dorostu, šest žákovských celků a čtyři výběry přípravky. Tolik historie i současnost týmu FC Vysočina Jihlava.

Fanshop banner