DNES VÍTÁME - SK LeRK PROSTĚJOV
Klub

DNES VÍTÁME - SK LeRK PROSTĚJOV

Redakce

Před týdnem odstartovala podzimní část II. ligy a dnes se naši fotbalisté představují v soutěžním ročníku 2002/2003 poprvé na zrekonstruovaném Městském stadionu. Prvním soupeřem budou fotbalisté SK LeRK Prostějov.

V soutěžním ročníku 2000/2001 měl lepší bilanci vzájemných zápasů boleslavský tým – v Prostějově se hrálo 2:2 a v Mladé Boleslavi jsme se mohli radovat z výhry 1:0. V úvodním podzimním zápase II. ligy před týdnem Prostějov prohrál doma překvapivě s Neratovicemi 0:1 (0:1), když hosté o svém vítězství rozhodli ve 45. minutě brankou Muchy.
SK LeRK Prostějov vznikl v roce 1996 sloučením dvou občanských sdružení - FC LeRK Brno a SK fotbal Prostějov. Stal se tak pokračovatelem klubu s dlouholetou tradicí a bohatou minulostí, do které patří i účast mezi tehdejší československou fotbalovou elitou. Jeho brněnské působení potom navazuje na historii TJ Královopolská strojírna, která byla založena již v roce 1910 jako Sparta Královo Pole. Klub po druhé světové válce působil převážně ve druhé a třetí lize. Výjimkou se stala sezóna 1961/62, kdy postoupil do I. ligy. K přejmenování na FC LeRK Brno došlo v roce 1993, kdy klub skončil v nově vytvořené II. České fotbalové lize na jedenáctém místě. Od roku 1996 ale, jak už bylo řečeno, působí SK LeRK v Prostějově, kde byl v minulosti první fotbalový klub založen už v roce 1903. Ten v období mezi první a druhou světovou válkou několikrát vyhrál Hanáckou župu a dokonce i mistrovství Moravy. V sezóně 1932/33 si klub vybojoval účast ve II. lize. Tu o rok později vyhrál a poprvé v historii si vybojoval právo účasti v nejvyšší soutěži. Tam o sobě prostějovský fotbal dával patřičně vědět a v tabulce skončil hned za tehdy neporazitelnými Spartou a Slavií. Během války se prostějovskému Sportovnímu kroužku už tolik nedařilo a pohyboval se mezi I. a II. ligou. V té době se v Prostějově objevil konkurenční klub SK Rolný Prostějov. Ten ale po válce skončil jako Sokol a později Jiskra v nižších soutěžích. Klubu SK Prostějov se podařilo vzkřísit předválečnou slávu ještě v sezóně 1945/46, kdy skončil v jedné ze skupin první ligy na 9. místě. Tato sezóna ale byla do dnešní doby pro Prostějov poslední s přívlastkem prvoligová.
Později byl SK přejmenován na Sokol, Tatran a Slovan, který byl nakonec v roce 1958 sloučen s Baníkem do TJ Železárny Prostějov. Ta se potom stala až do devadesátých let nejúspěšnějším fotbalovým oddílem ve městě a hrála střídavě od divize po druhou ligu v roce 1996, kdy došlo ke zmíněnému spojení s FC LeRK Brno. Ve své novodobé historii prostějovský klub vybojoval dvakrát po sobě desáté místo ve II. lize. Strategie klubu přitom vychází z výchovy mladých hráčů. V Prostějově se omladina připravuje na fotbalovou kariéru pod vedením kvalitních trenérů v jedenácti družstvech. Vedení SK LeRK Prostějov vychází z reálné ekonomické situace, která určuje možnosti účinkování prvního mužstva ve druhé nejvyšší soutěži. Nemalé finanční prostředky se přitom v Prostějově vynakládají na na rekonstrukci stávajícího sportovního areálu a zlepšení podmínek pro hráče i diváky. Záměrem práíce v dalších obdobích je je přes kvalitní výchovu mládeže vybudovat úspěšný hráčský kádr především z řad vlastních odchovanců. Vedení klubu také činí nezbytné kroky k získání podpory orgánů města a podnikatelských subjektů v tamním regionu. Tolik představení týmu SK LeRK Prostgějov.

Fanshop banner