Ztrátu z prvního poločasu nedohnali
Klub

Ztrátu z prvního poločasu nedohnali

Redakce

S úřadujícím českým dorosteneckým mistrem Boleslavští prohráli těsně, když po nevydařeném poločase po změně stran marně ztrátu doháněli a prohru zmírnili až těsně před koncem utkání.

V uplynulém ročníku dorostenecké ligy nejprve 19. září 2017 Boleslav doma porazila Olomouc 2:0 a potom 15. března 2018 Olomouc doma vyhrála nad Boleslaví 1:0. Na konci ročníku 2017-18 Mladá Boleslav skončila devátá se 48 body, což bylo o dvaatřicet bodů méně než získala Olomouc, která se s 80 body umístila na prvním místě a slavila titul dorosteneckého mistra České republiky. V utkání 17. srpna 2018 jarní střetnutí s Olomoucí pamatovali pouze tři boleslavští hráči (Para, Kalabis a Provazník), v olomoucké srpnové sestavě bylo pět hráčů z mistrovského týmu (Zima, Beňa, Galus, Grygar a Raab).

Možná právě proto začali Boleslavští střetnutí v novém ligovém ročníku s přehnaným respektem a příliš brzo inkasovali gól.
V 1. minutě olomoucký první útok z levé strany vyvrcholil skrumáží deset metrů před boleslavskou brankou a Raabovou trefou k levé tyči - 0:1.
V 5. minutě Boleslavští získali svůj první roh, ale nevyužili ho. O tři minuty později se po Bičištěho trestňáku k odraženému míči dostal Blažíček a přestřelil olomouckou branku. V 10. minutě olomoucký Langer vnikl do boleslavského vápna a křížnou střelou jen těsně minul levou tyč Štiplovy branky. Při další olomoucké šanci v 16. minutě Grečmalův centr proletěl boleslavským brankovištěm a skončil rohovým kopem, po jehož rozehrání rozhodčí Poživil odpískal olomoucký útočný faul. Ve 21. minutě oblouček z Langrova trestného kopu brankář Štipl s jistotou stáhnul. Ve 27. minutě se Mašek prodral z pravé strany do olomouckého vápna a jeho přihrávku od branky odvrátila soupeřova obrana pouze k Pechovi, jehož tečovaná střela se neškodně dokutálela k brankáři Trefilovi.
Ve 30. minutě řetěz nedůsledností boleslavské defenzívy potrestal Galus šťastnou přízemní ranou mimo Štiplův dosah - 0:2.
Ve 32. minutě hrubě chyboval olomoucký stoper David, kterého obral o míč Milner, ale pokus o přehození brankáře stojícího deset metrů před brankou mu nevyšel, neboť Trefil se po vysokém míči potřebně vytáhl a do opuštěné branky nepustil. Z největší boleslavské šance prvního poločasu tak nic nebylo.
V pěti minutách před přestávkou Boleslavští ubránili dva soupeřovy rohové kopy, na druhé straně ve 41. minutě po Pechově centru zleva Bičiště ani Para nedoklepli z malého vápna míč do soupeřovy sítě a pro Boleslav získali jen roh, ze kterého už olomouckou branku nikdo neohrozil.

Druhý poločas odehráli Boleslavští s velkým nasazením v osobních soubojích a častěji na olomoucké polovině hřiště. Ve 47. minutě po Maškově parádní přihrávce Para z pár kroků nastřelil brankáře Trefila, jenž tak se štěstím uhájil olomoucké čisté konto. V 51. minutě Olomoučtí zaútočili zprava Vybíralem a z jeho přihrávky Langer tečovanou střelou získal jen roh, který s přehledem chytil brankář Šipl. V 53. minutě dva Pechovy centry z pravé strany nikdo z boleslavských spoluhráčů nevyužil.
V 61. minutě Bičiště z dobré pozice překopl olomouckou branku a o dvě minuty později na druhé straně hřiště podobně Grečmal z hranice vápna zamířil nad boleslavskou branku. V 66. minutě boleslavskou akci založil Mašek přes Pecha, který obehrál obránce a jeho centr olomoucký stoper David u bližší tyče srazil do rohu, kterému se Olomoučtí snadno ubránili. V 72. minutě po centru zprava Milner bez přípravy těsně minul olomouckou branku. V 81. minutě Maškem rozehraný roh olomoucká defenzíva odvrátila pouze k Milnerovi, ale ten z vápna vystřelil nepřesně. V 85. minutě po olomouckém rohovém kopu Twardzikovu hlavičku boleslavský gólman Štipl chytil. V 88. minutě Beňovu ránu obětavě zablokoval Zmij.
V 89. minutě Langerovu střelu z dálky bezpečně lapil Štipl a založil boleslavský protiútok, v jehož závěru se Kalabis prodral uvnitř olomoucké šestnáctky přes tři protihráče a protlačil míč do branky - 1:2.
V nastavení se Boleslavští sice tlačili k soupeřově brance s vidinou v poslední možné chvíli získat alespoň jeden bod, ale už se neprosadili.

Trenér boleslavských fotbalistů Martin Mrvík i přes porážku své svěřence pochválil, především za předvedený výkon v druhém poločase: „Nepovedl se nám vstup do utkání. Začali jsme s až příliš velkým respektem. Soupeř držel více míč a počínal si v prvním poločase mnohem lépe, i přesto byl počet gólových šancí vyrovnaný 2:2. Soupeř byl však efektivnější a důraznější v pokutovém území, kde nás dokázal v důležitých momentech přetlačit. Druhý poločas jsme se zlepšili a hru vyrovnali. Dokázali jsme si vytvořit šance, ve kterých jsme nebyli úspěšní, a snížili jsme již pozdě. Hráče musím i přes porážku pochválit. Nemají se za co stydět a hlavně na druhý poločas je potřeba v dalších zápasech navázat."

Sestava FK Mladá Boleslav: Štipl - Zmij, Bárta (83. Kalabis), Böhm, Skramuský - Blažíček, Mašek - Para (57. Provazník), Pech, Bičiště (72. Nejeschleba) - Milner.

Sestava SK Sigma Olomouc: Trefil - Twardzik, David, Zima, Beňa - Vybíral, Grygar (72. Kubáč) - Grečmal (68. Cikryt), Langer, Galus (88. Žďánský) - Raab.

Góly: 89. Kalabis - 1. Raab, 30. Galus

ŽK: Grygar

Rozhodčí: Poživil - Krupka, Míč

Fanshop banner