Chceme se zlepšit hlavně v domácích zápasech, slibují trenér i hráči
Klub

Chceme se zlepšit hlavně v domácích zápasech, slibují trenér i hráči

Redakce

Mírný optimismus, střízlivá očekávání, odhodlání napravit nepovedenou předchozí sezónu v herním projevu i výsledcích, a to především na domácím trávníku před mladoboleslavskými příznivci. Taková předsevzetí převládají v hráčské kabině před startem nového ročníku Fortuna:ligy 2018-19, jak vyplývá ze slov trenéra Jozefa Webera, kapitána mužstva Marka Matějovského a jednoho z mladé generace odchovanců Lukáše Hůlky.

Současný hlavní trenér FK Mladá Boleslav Jozef Weber je u týmu od konce letošního února a byl u stresové jarní sezóny se splněným úkolem záchrany v první lize. Podle vlastních slov převzal boleslavský kádr složený dost nerovnoměrně s hodně středovými hráči i stopery a naopak s nedostatkem rychlých křídelních hráčů. „Proto jsme se v letní přestávce snažili kádr lépe vybalancovat. Při výběru hráčů rozhodovala především jejich kvalita, ale zároveň jsme měli zájem dát příležitost mladoboleslavským odchovancům," pravil Jozef Weber a pokračoval konkrétními příklady: „Například Kuba Rada pro Boleslav odvedl vynikající služby, ale rozhodli jsme se na jeho místě preferovat Hůlku a Matějovského. Útočník Lukáš Magera už by neměl v boleslavské sestavě takové uplatnění jako v předchozích sezónách a dostal zajímavou nabídku z Brna se smlouvou na dvě sezóny."
Výrazně nejzkušenějším hráčem mladoboleslavského kádru tak je Marek Matějovský, fotbalista se zkušenostmi z anglické Premier league a s českým titulem získaným v dresu pražské Sparty. „Bude kapitánem mužstva a jeho role v týmu by měla být hodně významná," zdůraznil trenér Weber a přiznal, že kandidáty na místa v základní sestavě vybíral typologicky vhodné právě ke spolupráci a podpoře Matějovského. „Jakou roli mně přidělí kouč a realizační tým, tak takovou budu plnit. Nic zvláštního neočekávám," poznamenal Marek Matějovský.
„Chceme být rychlejší a agresivnější, než v poslední jarní sezóně, a věřím i ve zlepšení nejen herní, ale i výsledkové v porovnání s jarem, které moc podařené nebylo, i když jsme se zachránili. S výjimkou Matějovského jsou ostatní hráči ve věku pod třiceti roky, tudíž perspektivní fotbalisté. Považuji současný boleslavský kádr za perspektivní věkově i fotbalově. Věřím, že v lize sehraje důstojnou roli a pro další ročníky se do něho nebude muset moc radikálně zasahovat," řekl Jozef Weber a představu sportovního cíle naznačil skromným vyjádřením: „Nechci se alibisticky vzdávat ambiciózních cílů, ale umístění na konkrétní příčce jsme si s vedením klubu nenaplánovali. Každopádně chceme lepší umístění, než bylo deváté místo v předchozím ligovém ročníku."
V porovnání s velezkušeným a anglickým prostředím ostříleným Markem Matějovským je o čtrnáct let mladší Lukáš Hůlka skoro na začátku své profesionální kariéry. V uplynulém ročníku 2017-18 hostoval ve vršovických Bohemians, kde odkopal šestadvacet prvoligových mistráků. Na další se těší v dresu Mladé Boleslavi: „Nastavila se tady nová cesta a jsem rád, že do té současné klubové filozofie spadám, že můžu být její součástí a doufám, že to dospěje tam, kam všichni chceme, aby to mířilo. To znamená, co už tady pár let bylo, aby klub byl vysoko v tabulce, hrál o pohárové příčky a sešla se třeba i sezóna, kdy bude hrát o ta nejvyšší umístění a bude předvádět atraktivní fotbal, který se bude líbit nám i veřejnosti," přeje si Lukáš Hůlka.
Podobně jako Lukáš Hůlka stejně tak Marek Matějovský označil letní přípravu za vydařenou po všech stránkách, ovšem oba shodně dodávají, že hra i výsledky v přípravě se nedají srovnávat se zápasy o prvoligové body. „Snažili jsme se maximálně, abychom byli co nejlépe připravení a vylepšili svoji pověst pošramocenou v přechozí sezóně. Bavili jsme se o tom, co jsme dělali špatně a čeho se chceme vyvarovat. Chceme především zlepšit domácí utkání, aby domácí fanoušci chodili na naše zápasy," řekl Marek Matějovský.
V předposledním červencovém víkendu začne Fortuna:liga ročníku 2018-19 ve zcela novém herním systému, kdy se po základních třiceti kolech bude pokračovat ve třech nadstavbových skupinách, čímž počet zápasů o prvoligové body vzroste. „Já to vítám. Mistrovských utkání bylo málo v porovnání s vyspělou fotbalovou Evropou. Boleslavským tajným přáním je probojovat se do přední šestičlenné skupiny, ve které určitě bude Sparta, Slavia a Plzeň," uvedl Jozef Weber. „Nový systém ligy vzbuzuje velká očekávání a bude pro hráče i pro fanoušky nejspíše zajímavý, ale na hodnocení bude čas až po jeho skončení," míní Marek Matějovský. „Nový systém jsem přivítal a těším se, protože bude více zápasů a zkrátí se zimní příprava," prohlásil Lukáš Hůlka.

Fanshop banner