Rozhovor s trenérem J. Baborákem
Klub

Rozhovor s trenérem J. Baborákem

Redakce

Je to více jak měsíc, co jste nechtěl pokračovat ve funkci trenéra Slávie Praha. Jaké pocity ve Vás panují po vašem rozhodnutí s odstupem času.

Určitě si za svým rozhodnutím stojím a nyní jsem opravdu šťastný, že se podařilo futsal v mladoboleslavském regionu zachránit, byť jen zatím na 1 rok. Stojí přede mnou další velká výzva a po tom všem, co jsme dokázali se Slavíky, se chceme o totéž pokusit s jinou generací. I když se trochu ukazuje podobná analogie s bakovskými začátky, především v tom, že tvoříme tým z hráčů, kteří prošli mladoboleslavskou fotbalovou základnou a nemají již ambice hrát vrcholově, přesto to je zase o něčem úplně jiném.

Doba pokročila a mentalita mládeže se posunula do trochu jiné dimenze, takže musíme volit i jiné způsoby její motivace. To víte, že když začala 1.liga, že jsem trochu zasmutnil a rád bych stál zase na lavičce, ale nemusím mít všechno. S vedením Slavie jsem se rozešel v dobrém, spolupracujeme, jen ve mně trochu zůstala hořkost za nevděčnost některých hráčů, kteří nejsou schopni sebereflexe.

Máte za sebou 3 přípravné utkání. Jak je celkově hodnotíte?

V přípravě jsme měli přes 20 hráčů a já jsem chtěl dát příležitost každému, protože jsem je sám vybíral. Ne každý splnil mé očekávání a proto i první výsledek s Mělníkem byl hrozivý a trochu skličující. Ale na zápasy do Jilemnice a Liberce jsem vybral již prosetý materiál a mám z toho dobrý pocit, že takovou kvalitu jsem už dlouho v přípravě neměl. Až se hoši naučí futsalové grify a přidají ještě kousek potřebné herní disciplíny, pak by to mohlo být dobré. Navíc mám velkou podporu v podobě Honzy Fencla, který mě bude alternovat v případě potřeby. Takže když to shrnu, nakročeno máme dobře, jen je před námi ještě hodně práce.

Jakým stylem hry se chcete prezentovat v nové sezoně?

Hra mého bývalého mužstva, kde jsem i léta hrál, byla založena na perfektní defenzívě a brejkovém proměňování šancí. Dokázali jsme být neuvěřitelně trpěliví a čekali na chyby soupeře. Ale doba se mění a my musíme přejít na ofenzívnější styl, který se bude líbit i fanouškům. Nahrává tomu i skladba týmu, kdy máme věkový průměr kolem 21 let. „Kazí" nám ho jen dvaatřicátníci Sopko a Kraus, ale určitě bych se ještě jednomu zkušenému bekovi nebránil. Škoda, že nedopadl Honza Flachbart, který dostal zákaz z fotbalu. Jak jsem naznačil, budeme hrát agresívně s aktivní vysunutou obranou a budeme chtít soupeřům vnutit svůj styl hry a prostě je přehrát.

Kolik hráčů budete mít k dispozici do nové sezony? Přišel někdo na hostování?

Jelikož ze starého týmu mi zbylo pár hráčů, v regionu jsem sice posbíral špičkové hráče, ale na okamžité fungování na dobré úrovni by to nebylo. Proto jsem přistoupil na nabídku klubu z mé předchozí trenérské štace a zabudoval do mužstva hráče, kteří buď již něco v lize odehráli nebo jsou perspektivní i pro Slavii Praha. Na hostování tak přicházejí brankáři zkušený Císař a nadějný Tichý, který se objevuje ve výběru ČR do 21 let. Dále jsme se dohodli s univerzály Kracmanem a Koběrským, perspektivním bekem Jurčovským a především se zkušeným Jardou Poláčkem. Konkurenci tedy budou mít domácí hráči jako hrom. V kádru bych chtěl mít po konečné selekci 15 kvalitních borců.

Jak se žádá o hráče, kterého chcete do týmu?

S hráči se nejdříve promluví, vyzkouší a když vyhovují, tak se kontaktuje mateřský klub, s jehož souhlasem samozřejmě trénují, a dohodnou se podmínky přestupu či hostování. Jak jsem již naznačil, výběr probíhá po několika liniích. Jednak na základě vlastního pozorování, jednak na základě doporučení či již dřívější znalosti kvalit hráče jako je to v případě „družební" Slavie Praha. Hráč samozřejmě kromě toho, že sám chce něco dokázat a hrát u nás musí mít taky podmínky pro to, aby mohl dobře fungovat. Tím myslím samozřejmě práci, rodinu či fotbalové zájmy.

Budete vystupovat jako FKMB-futsal. Znamená to, že budete mít i stejné dresy?

Ano, chceme svojí příslušnost k mladoboleslavskému fotbalu a potažmo i k FK Mladá Boleslav demonstrovat stejnou sadou dresů, jako hraje prvoligové boleslavské áčko.

Jak myslíte, že vás přijmou ti fotbalový fandové. Budou mít zájem o futsal?

Jde jen o to, přijít futsalu na chuť. Futsal je trochu více dynamická hra, protože je na menším prostoru. Navíc divák nemusí moknout a v klidu si může vychutnat ten páreček a pivko. Ale vím, že fotbal je prostě fotbal. Proto se budeme snažit diváky přitáhnout i jinými formami. Termín domácích utkání jsme volili v pátek večer, a i když někteří žehrali na to, že mají odpolední směny a na futsal se nedostanou, přesto si myslím, že je to nejoptimálnější termín. Super je taky to, že si cestu do haly našli fanoušci z Fanatic Fans a věřím, že se postupně návštěvy budou zvedat. Vše je ale odvislé od dobré propagace a především hry týmu, která je nejlepší vizitkou pro fanouška.

Chystáte pro fotbalové fandy nějaká zvýhodnění pro domácí zápasy? Na co byste je rád přilákal?

Tak především, vyzkoušel jsem již za dobu své letité činnosti spoustu triků, jak naplnit halu. Ale nejspolehlivějším se prokázala výkonnost mužstva a propagace v novinách. Samozřejmě, že divák musí dostat svůj komfort a taky něco navíc. Kromě občerstvení a tradičního programu by měl také dostat nějakou tu soutěž o ceny a především dobrou informovanost během zápasu. I proto jsem požádali o revizi rozhlasového zařízení, které svojí produkcí opravdu některé fandy spíše odrazovalo. Potom budou moderátorské schopnosti Josefa Štajnera teprve dostatečně doceněny. Chtěl bych také, aby majitelé fotbalových pernamentek FK měli vstup úplně zdarma a uvažuji také o volném vstupu pro důchodce. Ženy, ZTP a mládež do 15 let již tyto výhody požívají mnoho let.

S jakým umístěním by jste byl spokojen na konci sezony? Kdo je aspirant na postup do extraligy?

Nebudu se schovávat ze přirovnání či prognózy. My jasně deklarujeme, že vzhledem k nastoleným podmínkám chceme hrát absolutní špičku druhé ligy. To znamená umístění do 4. místa po základní části a v play-off samozřejmě pokus o postup do nejvyšší soutěže. Tradičně dobří budou Kladno, Indoss a Andy, Benešov bude také zlobit a ještě že nemůže postoupit béčko Teplic, ti budou taky našlapaní. Z ostatních může vylétnou kdokoliv a hrát o špici, kdyby se např. scházela na každý zápas Alfa Liberec, hodně by favority potrápila. Tím nechci ale odepsat ostatní mužstva, spíše se necháme překvapit, co nového přinesou.

www.futsalmb.cz

Fanshop banner