Fabián s Chramostou reprezentují na šampionátu v Egyptě
Klub

Fabián s Chramostou reprezentují na šampionátu v Egyptě

Redakce

Mistrovství světa družstev dvacetiletých fotbalistů se koná od 27.září do 16.října v Egyptě a v nominaci Česka jsou Tomáš Fabián a Jan Chramosta z FK Mladá Boleslav.

Jednadvacetičlenný reprezentační výběr tvoří tři hráči Slavie Praha, po dvou dodali Baník Ostrava, Brno a Mladá Boleslav, po jednom dalších sedm prvoligových klubů Olomouc, Střížkov, Plzeň, Příbram, Liberec, Jablonec, Sparta, dva druholigové Dukla Praha, Vítkovice a tři zahraniční Chelsea, Anderlecht, Schalke 04.

Nominace Česko „20" pro MS v Egyptě: brankáři Jakub Jakubov (Dukla Praha), Tomáš Vaclík (Vítkovice), Jan Šebek (Chelsea), obránci Ondřej Čelůstka (Slavia Praha), Pavel Dreksa (Sigma Olomouc), Jakub Heidenreich (Bohemians Střížkov), Jan Hošek (Slavia Praha), Jan Lecjaks (Viktoria Plzeň), Ondřej Mazuch (Anderlecht), Radim Řezník (Baník Ostrava), záložníci Tomáš Fabián (Mladá Boleslav), Antonín Fantiš (Příbram), Lukáš Mareček (Brno), Jan Morávek (Schalke 04), Lukáš Vácha (Slovan Liberec), Petr Wojnar (Baník Ostrava), Martin Zeman (Sparta Praha), útočníci Jan Chramosta (Mladá Boleslav), Tomáš Pekhart (Slavia Praha), Michael Rabušic (Brno), Jan Vošahlík (Baumit Jablonec).

Trenérem družstva je Jakub Dovalil, asistenty Jan Suchopárek, Roman Sklenář a Petr Kouba.

Boleslavští účastníci světového šampionátu nejsou žádní učedníci. Oba mají zkušenosti z mládežnických reprezentací i z tuzemské Gambrinus ligy.

Tomáš Fabián (10.9.1989) odehrál dosud dvě ligová utkání. Premiéru v Gambrinus lize si odbyl letos 11. dubna v Příbrami. Podruhé nastoupil 19. září v Plzni a moc příjemné vzpomínky mu nezůstaly. Pět minut před přestávkou střídal Táborského, ale čtvrt hodiny před koncem utkání byl po druhé žluté kartě vyloučen. V mládežnických reprezentacích si za necelé tři roky připsal dvanáct startů a jeden gól. Poprvé reprezentoval v 15. března 2007 v přáteláku české osmnáctileté reprezentace proti Turecku. Za reprezentační osmnáctku hrál sedm utkání, za devatenáctku další čtyři a za jednadvacítku hrál jednou. Jediný reprezentační gól dal v přátelském utkání devatenáctiletých do irské branky.

Jan Chramosta (12.10. 1990) nastoupil již v šestnácti ligových utkáních a nastřílel v nich pět gólů. Premiéru v Gambrinus lize měl o týden dříve než Fabián 5. dubna 2009 doma proti Viktorii Žižkov. Střelecky se sice neprosadil, ale v dalších pěti ligových zápasech nastřílel pět gólů. V českém reprezentačním dresu nastoupil devětkrát a dal tři góly. Poprvé 1. dubna 2008 v přáteláku osmnáctiletých proti Belgii za půl hodiny nastřílel dva góly. Za osmnáctku hrál čtyři zápasy a dal dva góly, za devatenáctku také čtyři utkání, ale bez gólového zápisu a za jednadvacítku jedno utkání s jedním gólem.

Družstvo dvacetiletých reprezentantů se sešlo v pondělí 21. září v tréninkovém centru na pražském Strahově, ubytovalo se v hotelu na ruzyňském letišti, trénuje na hřišti v Přední Kopanině a ve středu 23. září celá výprava odletí do Egypta. Datum návratu závisí na tom, jak se mladíkům bude dařit. Když se probijí až do finále, vrátí se domů až v druhé polovině října. Tak dlouho můžou talentovaní fotbalisté Fabián a Chramosta scházet FK Mladá Boleslav v ligových bojích.

Program Česka v základní skupině MS:

27.září v Port Saidu: Austrálie - Česko

30.září v Port Saidu: Brazílie - Česko

3.října v Alexandrii: Kostarika - Česko

Ze šesti základních skupin do play off postupují vždy první dva celky a navíc další čtyři s nejlepší bilancí z třetích míst. Český tým v Egyptě obhajuje stříbro, které jejich předchůdci získali před dvěma roky v Kanadě.

Fanshop banner