Vítěz Tipsport ligy přijede bez dirigenta
Klub

Vítěz Tipsport ligy přijede bez dirigenta

Redakce

Brněnský tým pod novým trenérem Miroslavem Beránkem ozdobil svoji letošní zimní přípravu triumfem v Tipsport lize, které se zúčastnily přední české a slovenské kluby. Brňané však tento úspěch zaplatili ztrátou svého nejlepšího fotbalisty Tomáše Polácha, jenž je stále ve stavu zraněných. Přesto ve vstupu do letošní mistrovské sezóny Gambrinus ligy dokázali přehrát Baník Ostrava a věří si i pro pondělní utkání na mladoboleslavském Městském stadionu.

V zimní přípravě sehráli Brněnští celkem dvanáct utkání. Z nich šest v rámci 12. ročníku zimní Tipsport ligy, kteoru vyhráli, a tři při soustředění na Kypru. V celé přípravě prohráli pouze třikrát a jen v jediném utkání vyšli střelecky naprázdno (Zlín 1:0, Olomouc 4:2, Dubnicu 1:0, Trenčín 1:2, Inter Bratislava 4:0, Slovácko 3:0, Kladno 2:1, Vladikavzkaz 0:2, RAD Bělehrad 2:0, Lokomotiv Sofia 1:0, CZ Bělehrad 1:2, Hradec Králové 3:3).

Přehled střelců zimních gólů: 3 - Kalivoda, Šural, Došek, 2 - Schneider, Pospěch, Trousil, Dvorník, Lira, 1 - Živný, Smutný, Čoupek, Jílek.

Finále zimní Tipsport ligy 2009: Brno – Kladno 2:1 (1:0). Brněnští vedli od třetí minuty gólem Pospěcha, který před přestávkou ještě trefil tyč. Kladenský Beneš vyrovnal šest minut po změně stran, ovšem poslední slovo měl náhradník Smutný, který v nastaveném čase při závaru před kladenskou brankou doklepl míč do sítě. Vítězná sestava Brna: Lejsal – Kuncl, Trousil, Dvorník, Čoupek – Kalivoda, Polách (10. Došek), Schneider, Lira – Pospěch (58. Šural), Heinz (61. Smutný).

Jenom deset minut finálového utkání Tipsport ligy hrál Tomáš Polách, všeobecně spoluhráči i protihráči uznávaný dvaatřicetiletý špílmachr brněnského mužstva. Protihráč Šísler mu loktem přivodil otřes mozku a zlomeninu čelní kosti. Při operaci v brněnské Fakultní nemocnici mu chirurgové poraněné místo těsně nad nosem vyztužili titanovou destičkou a následně nařídili klid nejméně na pět týdnů. "Více radosti bych měl ze zdravého Polácha, než ze zisku pohárové trofeje,“ povzdechl si upřímně brněnský kouč Miroslav Beránek. Ten mužstvo 1.FC Brno převzal v zimní přestávce a nahradil tak v podzimní sezóně odvolaného Petra Uličného.

Spolu s trenérem Miroslavem Beránkem jsou zimními novici v brněnské kabině Zbyněk Pospěch, který přestoupil z Artmedie Petržalka, jihlavský Michal Rabušic, jenž dal Brnu přednost před pražskou Spartou, odchovanec slovenských Levic brankář Róbert Szegedi a z hostování se navrátivší Martin Hanák (Vítkovice), František Schneider (Jihlava) a Roman Smutný (Kladno).

Fanshop banner