Nedělní generálka proti Sokolovu
Klub

Nedělní generálka proti Sokolovu

Redakce

Závěrečným testem připravenosti na Gambrinus ligu bude utkání FK Mladá Boleslav – FK Baník Sokolov, které se hraje v neděli 15. února od 17 hodin na mladoboleslavském Městském stadionu. Druholigový Baník Sokolov je osmým zimním soupeřem, ale teprve druhým českým, neboť v předchozích sedmi přípravných duelech se Mladá Boleslav šestkrát utkala se zahraničními mužstvy. Všechny s výjimkou bundesligové Borussie Mönchengladbach porazila a z osmnácti zimních nastřílených gólů dal pět nový boleslavský kapitán Pecka.

Mladoboleslavský trenér Pavel Hapal se musí obejít bez zraněných Jakuba Řezníčka (zlomená paže) a Jana Kysely (výron v kotníku), kteří shodně utrpěli zdravotní újmu při tureckém soustředění. Pravděpodobně do sestavy nezařadí ani Alexe Mendyho, který kvůli čtyřem napomenutím žlutou kartou nemůže v prvním ligovém mistráku nastoupit. Základní sestava FK Mladá Boleslav může mít tuto podobu: Miller – Kalina, Procházka, Janíček, Mach – Dittrich (Nečas), Sylvestre, Opiela (Kúdela), Poláček – Papadopulos, Pecka.

Mladá Boleslav v zimní přípravě sehrála sedm utkání a z nich se v šesti střetla se zahraničními soupeři. Prohrála jenom jednou na hřišti bundesligové Borussie Mönchengladbach 0:1, což bylo také jediné utkání, ve kterém se nikdo z boleslavských fotbalistů neprosadil střelecky. V ostatních šesti duelech nastřílela Boleslav celkem osmnáct gólů, o které se podělilo osm střelců.

Střelci v zimní přípravě: 5 – Pecka, 3 – Kysela, 2 – Táborský, Papadopulos, Mendy, 1 – Řezníček, Opiela, Schubert, Procházka.

Statistika zimních přípravných utkání:

Čtvrtek 15. ledna AS Trenčín – FK MB 1:6 (Pecka 3, Kysela 2, Řezníček)

Středa 21. ledna FK MB – Dukla Praha 5:0 (Pecka, Opiela, Mendy, Papadopulos, Táborský)

Sobota 24. ledna Borussia Mönchengladbach – FK MB 1:0

Pátek 30. ledna FK Dnister – FK MB 1:3 (Kysela, Mendy, Schubert)

Pondělí 2. února Szombathelyi Haladás – FK MB 1:2 (Procházka, Papadopulos)

Středa 4. února Tom Tomsk – FK MB 0:1 (Pecka)

Pátek 6. února Odra Wodzislaw Slaski – FK MB 0:1 (Táborský)

Do všech sedmi přípravných utkání zasáhli Procházka, Janíček, Mach, Mendy, Kúdela, Sylvestre, Pecka, Poláček a jenom jednou chyběli Kalina, Opiela, Rolko, Sedláček a Dittrich.

Nedělní soupeř Baník Sokolov je po podzimu šestý ve druhé lize se ztrátou šesti bodů na postupovou příčku do Gambrinus ligy. Ze šestnácti mistrovských utkání sedm vyhrál a čtyři remizoval při velmi aktivním skóre 28:15. Ze šestnácti druholigových týmů nastřílel nejvíce gólů. Prohrál vždy jen o jeden gól, a to postupně v Čáslavi 0:1, ve Vršovicích s Bohemians 0:1, doma s Ústím nad Labem 1:2, v Opavě 2:3 a v Jihlavě 0:1.

V zimní přípravě Baník Sokolov sehrál dosud šest utkání. Postupně porazil Dynamo Drážďany 1:0, remizoval s Viktorií Plzeň“B“ 1:1, prohrál s Karlovými Vary 2:3, vyhrál nad Teplicemi 1:0, remizoval s Baníkem Most 1:1 a porazil Trenčín 3:2.

Hráčský kádr Baníku Sokolov tvoří brankáři Jiří Bertelman, Zdeněk Zacharda, obránci Petr Knakal, František Kura, Daniel Kaplan, Martin Čupr, Igor Hrabáč, Jaromír Šmerda, záložníci Miroslav Podrazký, David Vaněček, Michal Habai, Tomáš Pilař, David Čada, Pavel Javorský, Jan Vůjtěch, útočníci Martin Jirouš, Michal Salák, Oleg Duchnič, František Jungman.

Sokolovská defenzíva je postavená na velmi dobrém brankáři Jiřím Bertelmanovi a zkušeném obránci Petru Knakalovi, jenž dosavadní hostování z Plzně v zimním přestupním termínu proměnil v přestup. Naopak ofenzíva je postavená na kanonýrovi Martinu Jiroušovi, jenž na podzim nastřílel jedenáct mistrovských gólů. Nejzkušenějším matadorem je pětatřicetiletý Tomáš Pilař. Hráči Martin Čupr, Jaromír Šmerda a David Vaněček dobře znají mladoboleslavské prostředí, neboť v něm nedávno působili. Do Mladé Boleslavi naopak ze Sokolova přišli Dittrich, Mach a Kubásek.

Baník Sokolov přes zimu řešil změnu na trenérském postu. Podzimní kouč Martin Hašek totiž přijal angažmá ve Spartě Praha a jeho místo na sokolovské lavičce zaujal Karel Havlíček. Jako hráč působil v prvoligových kádrech Hradce Králové (1992-95, 1996-99) a Jablonce (1999-2001), druhou ligu kopal v Třinci a slovenské Nitře, trenérské zkušenosti však má zatím pouze z třetiligových klubů v Náchodě (2002-05) a Letohradu (2005-08). Asistenta mu dělá Jiří Saňák, jenž trenérsky pracoval u mládežnických družstev v Sigmě Olomouc (2000-03, 2005-07) a Slavii Praha (2007-08), v současnosti je také asistentem trenéra Jaroslava Hřebíka u české reprezentace osmnáctiletých.

Fanshop banner