V týmu Bolky má mládí šanci
Klub

V týmu Bolky má mládí šanci

Redakce

Budoucnost boleslavského fotbalu má konkrétní jména v pětici mladíků, kteří se z mládežnických družstev FK Mladá Boleslav propracovali do pětadvacetičlenného kádru letošního tureckého soustředění: Tomáš Fabián, Michal Sedláček, Ondřej Murárik, Tomáš Svoboda, Jiří Schubert. Jak blízko jsou prvoligové sestavě, je nejen na rozhodnutí trenéra, ale především na touze a pracovitosti hráčů samotných. Šanci mají obrovskou a budoucnost ve vlastních nohou.

Nejzkušenější z nich je Sedláček, který má na osobním kontě tři prvoligové starty a byl s áčkem už na pěti předsezónních soustředěních. Proto může objektivně porovnávat dospělý prvoligový fotbal s juniorským či dorosteneckým. „Je to úplně jiné prostředí a fotbal je rychlejší a důraznější. Záleží na každém individuálně, jak brzo si zvykne, ovšem k adaptaci je potřeba sebevědomí podpořené značnou pracovitostí.“

Sedláčkova slova ostatní mladíci potvrdili přikyvováním. „V juniorce si více dovolím, v áčku jsem opatrnější a mnohem víc se bojím, abych něco nezkazil,“ přiznává Svoboda, pro kterého je zimní příprava 2009 se soustředěními v moravské Břeclavi a turecké Antalyi premiérovým poznáváním atmosféry prvoligového mužstva.

Fabián už byl s boleslavským áčkem na třech předsezónních kempech, ale na zápasovou premiéru v nejvyšší soutěži zatím čeká. Trochu ho zbrzdilo loňské zranění kotníku. „Už jsem zdravotně v pořádku a věřím, že si první ligu zahraji,“ neskrývá ambice podobné těm, jaké mají všichni odchovanci.

Schubert je na tom opačně, než Fabián. Před rokem kvůli nachlazení přišel o účast na kyperském soustředění, ale v loňském květnu si již odbyl prvoligovou premiéru na hřišti Viktorie Žižkov. V roli koncového hráče schytá hodně ran, kterých je mezi dospělými profíky podstatně víc, než v nižších soutěžích. „Nebojím se, a když to soupeř přehání, umím rány vracet,“ tvrdí Schubert, což v praxi naposledy potvrdil v prvním utkání tureckého soustředění proti Ukrajincům, kterým nezůstal opravdu nic dlužný.

Murárik po plastice křížového vazu v pravém koleni byl půl roku bez fotbalu. Vrátil se do něho v loňském podzimu a zaujal trenéra Hapala natolik, že ten jej pozval do zimní přípravy. Absolvoval zdárně kondiční soustředění v Břeclavi a nyní je na herním kempu v Antalyi. „Mezi třetiligovou juniorkou a prvoligovým áčkem je velký skok. Pozváním do přípravy áčka jsem po vážném zranění dostal novou chuť do fotbalu a cítím šanci prosadit se v profesionálním fotbalu,“ prohlásil Murárik.

Podobně to vidí a cítí všichni talentovaní mladíci Hapalova týmu. Spolu s Tomášem Fabiánem (19 let), Michalem Sedláčkem (20), Tomášem Svobodou (20), Jiřím Schubertem (20), Ondřejem Murárikem (23) to jsou také Jakub Řezníček (20), Radim Nečas (21), Jan Šeda (23), Josef Kubásek (23). Všichni se tlačí do sestavy na místa zkušenějších borců, mezi něž však patří i třiadvacetileté stálice Hapalova týmu Petr Mach, Jan Kysela a Lukáš Opiela.

Fanshop banner